
Mak biały Wartości odżywcze
mak biały ziarno
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g:
wartość energetyczna: 2213kJ/534 kcal
tłuszcz: 37 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5 g
węglowodany: 18 g
w tym cukry: 3 g
białko: 22 g
błonnik: 20,5 g
sól: 0 g
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Mak biały Zastosowanie
Jak przyrządzić?
Mak biały to popularny dodatek do słodkich wypieków: rogali, ciast, ciasteczek. Stanowi również składnik granoli i musli. W kuchni indyjskiej wykorzystywany jest do zagęszczania zup i sosów. Można wykorzystać go również jako posypkę do różnego rodzaju dań, także wytrawnych. W tym celu należy poddać go krótkiemu prażeniu na suchej patelni. Zabieg ten pozwoli wydobyć z niego orzechowo- korzenny aromat i jeszcze bogatszy smak. Jeśli chcemy zastosować mak biały jako nadzieje do słodkich wypieków, należy uprzednio zalać go wrzątkiem, pozostawić na kilka godzin. Następnie odsączyć nadmiar wody i zmielić. Można również pominąć etap namaczania, zalać mak gorącą wodą i gotować ok. 30 min.
Mak biały Film
Mak biały KCAL
Ile ma kalorii?
Nie tylko biała odmiana maku, ale również niebieska to produkty wysokokaloryczne. W 100 gramach maku odnajdziemy około 525 kcal. Biorąc pod uwagę niewielką ilość nasion dodawaną do pokarmów oraz wysokie wartości odżywcze, warto wzbogacić nim swoją dietę. Osoby dbające o szczupłą sylwetkę powinny jednak zachować umiar.
Mak biały Opis
Biały mak to szlachetniejsza odmiana dobrze nam znanego maku niebieskiego. Charakterystyczny składnik kuchni wschodniej, zwłaszcza indyjskiej. O wiele bardziej delikatny w smaku i nieco słodszy. W naszym kraju kojarzony głównie ze słodkimi wypiekami, zwłaszcza rogalami świetomarcińskimi. Poznaj właściwości i zastosowanie maku białego. Wypróbuj sprawdzone przepisy z jego dodatkiem.
Co to jest mak biały i jak wygląda?
Gdzie kupić i jaka jest jego cena?
Mak biały, a niebieski – różnice
Czy jest niebezpieczny? Przeciwwskazania
Właściwości
Co zawiera? Wartości odżywcze białego maku
Ile ma kalorii?
Jak przyrządzić?
Co to jest mak biały i jak wygląda?
Wyróżnia się kilka odmian maku. Wśród nich najpopularniejszy to mak niebieski. Coraz większą popularność zyskuje jednak mak biały. Skąd pochodzi? Jego pochodzenie wiąże się z rejonami Bliskiego Wschodu. To typowy składnik kuchni indyjskiej. Jak rośnie? Ma prostą, owłosioną łodygę, duże, pojedyncze kwiaty oraz owoce nazywane popularnie „makówkami”. Gdy kwiat maku przekwita, nasionka dojrzewają w makówce. W ten sposób powstaje główny składnik dobrze nam znanych makowców i innych słodkich wypieków. Biały mak ma łagodny słodkawy smak. Aby wydobyć jego pełnię, wystarczy podprażyć lub upiec nasiona. Wówczas wydobywa się z niego orzechowy posmak z domieszką słodko-korzennej nuty.
Gdzie kupić i jaka jest jego cena?
Mak biały uchodzi za towar luksusowy i niestety jest trudnodostępny. Można nabyć go w niektórych delikatesach oferujących towary wyższej jakości. Bez problemu kupimy mak biały w internetowym sklepie ze zdrową żywnością. Za kilogram tego przysmaku zapłacimy mniej niż 20 zł.
Mak biały, a niebieski – różnice
Odmiana zachodnia maku nazywana jest niebieską. Mak indyjski natomiast – białym. Pomiędzy gatunkami można zauważyć niewielkie różnice. Oba posiadają ziarenka w kształcie nerki, przy czym ziarenka maku białego są nieco mniejsze. Smakosze doszukują się bardziej wyrazistego aromatu w białych ziarenkach. Przyjmuje się, że mak biały jest delikatniejszy i bardziej słodki.
Czy jest niebezpieczny? Przeciwwskazania
Mak biały mimo wysokich walorów odżywczych nie jest zalecany dla kobiet w ciąży, osób cierpiących na choroby układu pokarmowego oraz dzieci do 2 roku życia. Jest to produkt ciężkostrawny, mogący obciążać układ pokarmowy wskazanej powyżej grupy osób. Z dużą ostrożnością powinny go stosować również osoby przyjmujące leki, ponieważ z niektórymi mak może wchodzić w interakcje i zaburzać ich działanie.
Właściwości
Mak biały, dzięki zawartości błonnika pokarmowego, może poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Wspiera przemianę materii, przyczynia się do zachowania prawidłowego poziomu glukozy we krwi i utrzymania niskiego poziomu cholesterolu. Wykazuje również pozytywne działanie na układ kostny z uwagi na to, że dostarcza naszemu organizmowi wapń. Mak biały ma także dobroczynny wpływ na układ krążenia z uwagi na obecność w nim takich składników jak fosfor, cynk i witaminy z grupy B.
Co zawiera? Wartości odżywcze białego maku
Mak biały to skarbnica wielu witamin i składników mineralnych. Docenią go zwłaszcza osoby na diecie z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, wspierającego prawidłową przemianę materii. To także źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wyróżnia się wysoką zawartością takich składników mineralnych jak wapń, miedź i fosfor, co dodatkowo podnosi jego walory prozdrowotne.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Turcja |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki mleka
– 200 g masła
– starte migdały do obtoczenia
Składniki na masę makową:
- Około 300 gramów suchego, zmielonego białego maku;
- Około 150 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego) -lub mniej jesli będzie za rzadkie
- Skórki startej z jednej pomarańczy;
- Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
- Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.
Wykonanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier i mleko. Wyrobić ciasto. Na końcu dodać masę makową (wszystkie składniki masy mieszaj aż do połączenia się składników) i jeszcze raz krótko zagnieść ciasto. Podzielić je na pięć części. Z każdej części uformować wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczać w startych migdałach lub innych orzechach. Schłodzić w lodówce (przez ok. 1 godzinę). Po tym czasie pokroić wałki w plasterki o wielkości ok. 0,5 cm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach.

Makowe pierogi
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 200 g maku białego
- 150 g ugotowanego na miękko ryżu
- 1 żółtko
- miód, wanilia, łyżka masła
Przygotowanie:
Mąkę ze szczyptą soli zalej wrzątkiem i szybko zagnieć ciasto. Gdy się lepi, dodaj więcej mąki. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm, wycinaj krążki.
Przygotuj farsz: uprzednio namoczony mak biały zmiel w maszynce, połącz z ugotowanym na miękko ryżem, dodaj miód do smaku i szczyptę wanilii.
Na krążki z ciasta nakładaj po 1 łyżeczce farszu, zlepiaj brzegi, wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotuj około 5 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Pierogi podawaj polane roztopionym masłem z odrobiną miodu oraz udekorowane ziarnami białego maku.