Mak biały 500g - VIVIO
Mak biały 500g - VIVIO
Produkt niedostępny
Mak biały - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Turcja | VIVIO |
mak biały ziarno
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g:
wartość energetyczna: 2213kJ/534 kcal
tłuszcz: 37 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5 g
węglowodany: 18 g
w tym cukry: 3 g
białko: 22 g
błonnik: 20,5 g
sól: 0 g
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Mak biały - Zastosowanie
Jak przyrządzić?
Mak biały to popularny dodatek do słodkich wypieków: rogali, ciast, ciasteczek. Stanowi również składnik granoli i musli. W kuchni indyjskiej wykorzystywany jest do zagęszczania zup i sosów. Można wykorzystać go również jako posypkę do różnego rodzaju dań, także wytrawnych. W tym celu należy poddać go krótkiemu prażeniu na suchej patelni. Zabieg ten pozwoli wydobyć z niego orzechowo- korzenny aromat i jeszcze bogatszy smak. Jeśli chcemy zastosować mak biały jako nadzieje do słodkich wypieków, należy uprzednio zalać go wrzątkiem, pozostawić na kilka godzin. Następnie odsączyć nadmiar wody i zmielić. Można również pominąć etap namaczania, zalać mak gorącą wodą i gotować ok. 30 min.
Mak biały - KCAL
Ile ma kalorii?
Nie tylko biała odmiana maku, ale również niebieska to produkty wysokokaloryczne. W 100 gramach maku odnajdziemy około 525 kcal. Biorąc pod uwagę niewielką ilość nasion dodawaną do pokarmów oraz wysokie wartości odżywcze, warto wzbogacić nim swoją dietę. Osoby dbające o szczupłą sylwetkę powinny jednak zachować umiar.
Mak biały - Opis produktu
Biały mak to szlachetniejsza odmiana dobrze nam znanego maku niebieskiego. Charakterystyczny składnik kuchni wschodniej, zwłaszcza indyjskiej. O wiele bardziej delikatny w smaku i nieco słodszy. W naszym kraju kojarzony głównie ze słodkimi wypiekami, zwłaszcza rogalami świetomarcińskimi. Poznaj właściwości i zastosowanie maku białego. Wypróbuj sprawdzone przepisy z jego dodatkiem.
Co to jest mak biały i jak wygląda?
Gdzie kupić i jaka jest jego cena?
Mak biały, a niebieski – różnice
Czy jest niebezpieczny? Przeciwwskazania
Właściwości
Co zawiera? Wartości odżywcze białego maku
Ile ma kalorii?
Jak przyrządzić?
Co to jest mak biały i jak wygląda?
Wyróżnia się kilka odmian maku. Wśród nich najpopularniejszy to mak niebieski. Coraz większą popularność zyskuje jednak mak biały. Skąd pochodzi? Jego pochodzenie wiąże się z rejonami Bliskiego Wschodu. To typowy składnik kuchni indyjskiej. Jak rośnie? Ma prostą, owłosioną łodygę, duże, pojedyncze kwiaty oraz owoce nazywane popularnie „makówkami”. Gdy kwiat maku przekwita, nasionka dojrzewają w makówce. W ten sposób powstaje główny składnik dobrze nam znanych makowców i innych słodkich wypieków. Biały mak ma łagodny słodkawy smak. Aby wydobyć jego pełnię, wystarczy podprażyć lub upiec nasiona. Wówczas wydobywa się z niego orzechowy posmak z domieszką słodko-korzennej nuty.
Gdzie kupić i jaka jest jego cena?
Mak biały uchodzi za towar luksusowy i niestety jest trudnodostępny. Można nabyć go w niektórych delikatesach oferujących towary wyższej jakości. Bez problemu kupimy mak biały w internetowym sklepie ze zdrową żywnością. Za kilogram tego przysmaku zapłacimy mniej niż 20 zł.
Mak biały, a niebieski – różnice
Odmiana zachodnia maku nazywana jest niebieską. Mak indyjski natomiast – białym. Pomiędzy gatunkami można zauważyć niewielkie różnice. Oba posiadają ziarenka w kształcie nerki, przy czym ziarenka maku białego są nieco mniejsze. Smakosze doszukują się bardziej wyrazistego aromatu w białych ziarenkach. Przyjmuje się, że mak biały jest delikatniejszy i bardziej słodki.
Czy jest niebezpieczny? Przeciwwskazania
Mak biały mimo wysokich walorów odżywczych nie jest zalecany dla kobiet w ciąży, osób cierpiących na choroby układu pokarmowego oraz dzieci do 2 roku życia. Jest to produkt ciężkostrawny, mogący obciążać układ pokarmowy wskazanej powyżej grupy osób. Z dużą ostrożnością powinny go stosować również osoby przyjmujące leki, ponieważ z niektórymi mak może wchodzić w interakcje i zaburzać ich działanie.
Właściwości
Mak biały, dzięki zawartości błonnika pokarmowego, może poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Wspiera przemianę materii, przyczynia się do zachowania prawidłowego poziomu glukozy we krwi i utrzymania niskiego poziomu cholesterolu. Wykazuje również pozytywne działanie na układ kostny z uwagi na to, że dostarcza naszemu organizmowi wapń. Mak biały ma także dobroczynny wpływ na układ krążenia z uwagi na obecność w nim takich składników jak fosfor, cynk i witaminy z grupy B.
Co zawiera? Wartości odżywcze białego maku
Mak biały to skarbnica wielu witamin i składników mineralnych. Docenią go zwłaszcza osoby na diecie z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, wspierającego prawidłową przemianę materii. To także źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wyróżnia się wysoką zawartością takich składników mineralnych jak wapń, miedź i fosfor, co dodatkowo podnosi jego walory prozdrowotne.