Maca proszek – naturalny energetyk prosto z Peru

Maca wyglądem przypomina pietruszkę lub buraka. Występuje tylko w jednym zakątku świata, a mianowicie w Peru, w wysokich górach. Maca od wieków stosowana była przez Indian dla poprawy libido, przedłużenia życia i dodania sobie energii.
W skład rośliny maca wchodzą substancje podobne do ludzkich hormonów. Nie zawiera ona kofeiny, więc nie ma efektu przysłowiowego “kopa” a bezpieczny wzrost energii. Maca zawiera bardzo cenne dla człowieka witaminy z grupy B i witaminę C oraz minerały.
Maca uważana jest za roślinę, która poprawia pamięć, koncentrację i zdolność przyswajania wiedzy, dzięki czemu mogą ją stosować już dzieci w wieku szkolnym dla zwiększenia efektywności nauki. Dzięki olbrzymiej zawartości minerałów i witamin dostarcza substancji wzmacniających budowę i wytrzymałość mięśni szkieletowych.
Szczególnie polecana dla:
- osób prowadzących aktywny tryb życia (dzięki zawartości łatwo przyswajalnego białka)
- sportowców
- pracujących umysłowo
- pracujących fizycznie
- w stanach osłabienia, wycieńczenia i niedożywienia organizmu
- kobiet, u których występują objawy menopauzy
ZASTOSOWANIE:
Stosuje się ją głównie w stanach niedożywienia i wzrostu oraz wysiłku fizycznego i umysłowego.
Macę można dodać do mleka, jogurtu, sałatki owocowej albo wymieszać z innymi warzywami. Możliwe jest wymieszanie macy z innymi zbożami i pieczenie chleba.
Maca może być dodawana do ciast, wypieków, galaretek, czekoladek. Proszek dodać można do napojów i koktajli – w ten sposób zwiększymy ich wartości odżywcze.
Zalecana dzienna dawka proszku wynosi od 3 do 5g i zaleca się spożywać ją rano.