letnia wyprzedaż

Liofiliozowane

PODKATEGORIE

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

Owoce liofilizowane czyli jakie? – jak powstają liofilizowane produkty

Owoce liofilizowane to przepyszne, słodkie i zdrowe przekąski produkowane w 100% ze świeżych surowców. Proces liofilizacji polega na usuwaniu wody z produktu pierwotnie zamrożonego w temperaturze -50 stopni Celsjusza. Następnym etapem całej procedury jest sublimacja, czyli przejście lodu bezpośrednio w parę wodą z pominięciem stanu ciekłego. Ostatnią fazą jest dosuszanie owoców w 40-50 stopniach Celsjusza. W ten sposób uzyskuje się trwały produkt bez wykorzystania bardzo wysokich temperatur. Dzięki temu owoce zachowują większość cennych właściwości odżywczychOwoce liofilizowane w dużej mierze mogą zastąpić świeże produkty. Warto zainteresować się nimi szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy w naszym jadłospisie trudno o soczyste, sezonowe owoce.

Owoce liofilizowane całe lub krojone – bogata oferta pełna smaków i kolorów!

Owoce liofilizowane dostępne są w wielu różnych wersjach i połączeniach. Możliwy jest wybór ulubionych owoców w klasycznej formie produktów całych bądź krojonych. W takiej wersji w ofercie znaleźć można między innymi truskawki, maliny bądź żurawinę liofilizowaną. Ponadto wybrać można również mieszanki owoców w różnych proporcjach i odsłonach. Pozwala to cieszyć się bogatym i różnorodnym smakiem świeżych, słodkich owoców w każdych okolicznościach. Dostępne są wersje mixów owoców krojonych oraz różdżki smaku zawierające wybrane sproszkowane produkty liofilizowane. Warto zaznaczyć, że liofilizacji można poddawać nie tylko owoce, ale również warzywa. To łatwy i szybki sposób, aby wzbogacić swoją dietę w dodatkową porcję pełnowartościowych i niskokalorycznych produktów. Wybór owoców lub warzyw liofilizowanych naturalnego pochodzenia to gwarancja najwyższej jakości, pysznego smaku i maksymalnej zawartości wartościowych składników odżywczych.

Owoce i warzywa liofilizowane w proszku – dlaczego warto je wybierać?

Owoce i warzywa liofilizowane w procesie produkcji zachowują większość najcenniejszych składników odżywczych. Z tego względu warto włączyć je do swojej codziennej diety. Jest to szczególnie istotne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy brakuje nam świeżych, sezonowych produktów. Szacuje się, że po liofilizacji owoce zachowują 100% składników mineralnych i 90% witamin. Mogą stanowić doskonałe źródło witaminy C, witamin z grupy B, karotenoidów oraz soli mineralnych takich jak cynk, magnez, selen, potas czy wapń. Owoce i warzywa liofilizowane zawierają dodatkowo bardzo dużo błonnika pokarmowego. Przyczynia się on do poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego, a ponadto znacząco zwiększa sytość posiłku. Biorąc pod uwagę również fakt, że porcja liofilizowanych owoców zawiera bardzo niewielkie ilości kalorii, produkty tego typu mogą doskonale sprawdzić się u osób przebywających na diecie odchudzającej.

Owoce i warzywa liofilizowane – zastosowanie

Owoce i warzywa liofilizowane mogą w wielu przypadkach zastąpić swoje świeże odpowiedniki. Doskonale sprawdzają się jako samodzielna przekąska do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Zajmują mało miejsca i są łatwe do spożycia w każdych warunkach. Ponadto można wykorzystać je jako dodatek do wielu dań na słodko. Świetnie komponują się z owsiankami, kaszkami oraz jaglankami. Można dodawać je do jogurtów, domowej granoli oraz musli. Sprawdzą się również jako składnik owocowych ciast czy batonów zbożowych. Naturalne owoce liofilizowane nie zawierają dodatków cukrów prostych oraz barwników i konserwantów. Nadają się zarówno dla dorosłych i dla dzieci. Pozwalają wzbogacić dietę najmłodszych w przepyszne i smakowicie wyglądające przekąski oraz uczą zdrowych nawyków żywieniowych.