Weekend taniej dostawy

Lekkie sałatki z dodatkiem soczystych owoców – podpowiadamy jak je przygotować!

Wakacje to idealny moment na wprowadzenie odrobiny szaleństwa do swojej codziennej kuchni. Łatwa dostępność i niska cena świeżych warzyw oraz owoców sprawia, że częściej wybieramy sałatki zamiast tradycyjnego obiadu. Dlatego też, w poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw prostych przepisów na pyszne sałatki z dodatkiem soczystych owoców. Z czym połączyć wiśnie? I czy arbuz może stanowić zgrany duet z serem? Odpowiedzi na te pytania oraz letnich inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu!

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak przygotować soczystą sałatkę z kurczaka z dodatkiem brzoskwini;
  • Jak przyrządzić aromatyczną sałatkę z dodatkiem wiśni i koziego sera;
  • Jak przygotować zaskakującą sałatkę z dodatkiem słodkiego arbuza.

Jak przygotować soczystą sałatkę z kurczaka z dodatkiem brzoskwini?

Brzoskwinie są nie tylko niezwykle smaczne, ale również pełne wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w nich między innymi witaminę C oraz sporą dawkę potasu. Warto również wiedzieć, że niniejsze owoce skrywają w sobie cenne przeciwutleniacze, których regularne spożywanie (w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną) może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Fileta z piersi kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do miski i dopraw odrobiną kurkumy oraz suszonej natki pietruszki. Następnie, dodaj do kurczaka łyżkę oliwy z oliwek i wymieszaj całość przy pomocy dłoni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 200oC i piecz w nim kurczaka przez około 15-20 minut;

Krok II: Dokładnie opłucz liście rukoli, osusz je, a następnie przełóż do dużej miski;

Krok III: Brzoskwinie obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do liści rukoli;

Krok IV: Pomidorki koktajlowe dokładnie opłucz, przekrój na pół i dodaj do składników sałatki;

Krok V: Lekko wystygniętego kurczaka dodaj do składników w misce. Całość posyp pokruszonymi orzechami włoskimi i skrop odrobiną octu balsamicznego.

Jak przyrządzić aromatyczną sałatkę z dodatkiem wiśni?

Wiśnie w ponad 80% składają się z wody. Niemniej jednak, pozostałą ich część stanowią cenne dla zdrowia witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze. Wprowadzenie wiśni do zdrowej diety sprzyja spowolnieniu procesów starzenia się skóry, jak również wspomaga prawidłową czynność serca.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód gryczany;

Krok II: Upieczonego buraka pokrój w cienkie plasterki;

Krok III: Z umytych wiśni wyciągnij pestki;

Krok IV: Pokrojonego w plastry buraka oraz wiśnie natrzyj przygotowanym wcześniej sosem;

Krok V: Na płaskim talerzu ułóż umyte i osuszone liści rukoli;

Krok VI: Na rukoli ułóż obtoczone w sosie kawałki buraka oraz wiśnie;

Krok VII: Całość posyp pokruszonym serem kozim oraz prażonymi migdałami, a na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Jak przygotować zaskakującą sałatkę z dodatkiem słodkiego arbuza?

Oprócz tego, że arbuz jest w stanie doskonale nawodnić nasz organizm, zawiera w swoim składzie cytrulinę. Niniejszy aminokwas odpowiedzialny jest zarówno za wspomożenie prawidłowej pracy serca, jak również za przyspieszenie regeneracji mięśni po ciężki wysiłku fizycznym. Warto również wiedzieć, iż arbuz doskonale sprawdza się nie tylko jako smaczna przekąska, ale również soczysty dodatek do wytrawnych sałatek.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 2 łyżek oliwy z oliwek;
  • 1 łyżki wybranego miodu;
  • 1-2 łyżek soku z limonki;
  • Szczypty soli i pieprzu do smaku;
  • Około 200g sera feta;
  • 150-200g liści rukoli;
  • 50g świeżych liści szpinaku;
  • 1-2 garści czarnych oliwek;
  • 150-200 gramów arbuza pozbawionego skórki.

Sposób przygotowania:

Krok I: Usuń pestki z arbuza i pokrój go na mniejsze kawałki;

Krok II: Ser feta pokrój w kostkę i połącz z arbuzem;

Krok III: Liście rukoli oraz szpinaku dokładnie umyj, osusz, a następnie rozłóż na talerzu i posyp arbuzem oraz fetą;

Krok IV: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: oliwę z oliwek, miód oraz sok z limonki;

Krok V: Przygotowanym sosem polej składniki sałatki i gotowe.

Jeśli masz na to ochotę, możesz ozdobić sałatkę świeżymi liśćmi mięty.

Podsumowanie

Wakacje to idealny moment na wprowadzenie większej ilości świeżych warzyw i owoców do swojej codziennej diety. W tym roku, postaw na odrobinę szaleństwa i połącz ze sobą nieoczywiste smaki. Być może jedna z naszych powyższych propozycji przypadnie Ci do gustu. Życzymy smacznego!