Dzień darmowej dostawy

Leczenie choroby refluksowej przełyku – Poznaj najważniejsze zalecenia dietetyczne!

Z chorobą refluksową przełyku (GERD) zmagać się może nawet do 20% naszego społeczeństwa. Przykre objawy związane z przebiegiem niniejszej choroby doprowadzają do znacznego obniżenia jakości życia, a nawet do rozwoju poważnych zaburzeń, które mogą zagrażać naszemu życiu. Dlatego też, tak ważne jest wprowadzenie właściwego leczenia łączącego w sobie podanie odpowiednich środków farmaceutycznych, zmianę stylu życia oraz nawyków żywieniowych.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jakie są najczęściej stosowane leki w przebiegu choroby refluksowej przełyku;
  • Dlaczego zmiana stylu życia ma wpływ na przebieg GERD;
  • Kiedy wymagane jest przeprowadzenie leczenia chirurgicznego;
  • Jakie są cele i wskazania dietetyczne w przebiegu choroby refluksowej przełyku.

Jakie są najczęściej stosowane leki w przebiegu choroby refluksowej przełyku?

Podstawę leczenia farmakologicznego stanowią bez wątpienia inhibitory pompy protonowej (IPP), odpowiedzialne za hamowanie wydzielania kwasu solnego. Ponadto, często stosowane są blokery receptora histaminowego (H2-blokery). Zadaniem obu tych środków farmaceutycznych jest osłabienie kwaśności treści żołądkowej, a tym samym zmniejszenie narażenia błony śluzowej na działanie drażniące. W leczeniu choroby refluksowej przełyku stosowane mogą być również:

  • Leki zobojętniające (nazywane lekami alkalizującymi);
  • Leki osłaniające błonę śluzową; oraz
  • Leki prokinetyczne (odpowiedzialne za normalizację perystaltyki przełyku i żołądka, a tym samym zapobieganie cofaniu się treści pokarmowej do przełyku).

Dlaczego zmiana stylu życia ma wpływ na przebieg GERD?

W leczeniu choroby refluksowej przełyku ważną rolę odgrywa również zmiana codziennego stylu życia. Okazuje się, że nawet umiarkowana aktywność fizyczna może wywrzeć znaczący wpływ na poprawę stanu zdrowia pacjentów zmagających się z niniejszym zaburzeniem. Dodatkowo, zaleca się uniesienie wezgłowia łóżka o około 15-20cm, dzięki czemu możliwe staje się zredukowanie liczby epizodów refluksu nocnego. Warto również wiedzieć, że osobom zmagającym się z objawami GERD poleca się noszenie luźnej odzieży, rzucenie palenia, ograniczenie ilości spożywanego alkoholu oraz przestrzeganie zaleceń dietetycznych ustalonych w porozumieniu z wykwalifikowanym dietetykiem.

Kiedy wymagane jest przeprowadzenie leczenia chirurgicznego?

Metoda leczenia chirurgicznego polegająca na wytworzeniu wokół dalszego odcinka przełyku „kołnierza” ze sklepienia żołądka nazywana jest fundoplikacją Nissena. Zabieg ten stosowany jest tylko wtedy, gdy leczenie farmakologiczne oraz zmiana nawyków żywieniowych nie przynoszą znaczących rezultatów, a codzienne objawy nasilają się drastycznie obniżając jakość życia pacjenta.

Jakie są cele i wskazania dietetyczne w przebiegu choroby refluksowej przełyku?

Głównym celem zastosowanego leczenia dietetycznego jest poprawa jakości życia pacjenta oraz zahamowanie dalszego rozwoju choroby, przy jednoczesnym zapewnieniu odpowiedniej podaży niezbędnych składników odżywczych. Dodatkowo, wprowadzenie zmian do dotychczasowego jadłospisu ma na celu neutralizowanie kwaśnego soku żołądkowego oraz redukcję masy ciała (w przypadku nadwagi lub otyłości).

Wśród najważniejszych zaleceń dietetycznych związanych z GERD możemy wyróżnić:

  • Spożywanie 5-6 niewielkich, zrównoważonych posiłków w regularnych odstępach czasowych;
  • Spożywanie ostatniego posiłku na co najmniej 3 godziny przed planowanym snem;
  • Spożywanie posiłków o umiarkowanej temperaturze (zarówno posiłki gorące, jak i zbyt zimne mogą narazić błonę śluzową na podrażnienie termiczne);
  • Spożywanie posiłków gotowanych na parze lub duszonych bez udziału tłuszczu, a tym samym ograniczenie posiłków smażonych;
  • Spożywanie posiłków w spokojnej, pozbawionej stresu atmosferze;
  • Ograniczenie produktów wywołujących obniżenie ciśnienia w dolnym zwieraczu przełyku, w tym: kawy, herbaty, kakao, mięty, alkoholu;
  • Ograniczenie produktów wywołujących spontaniczne relaksacje dolnego odcinka przełyku, w tym: tłuszczu, cebuli, czosnku, szparagów;
  • Ograniczenie produktów odpowiedzialnych za pobudzenie receptorów czuciowych w przełyku, w tym: cytrusów, pomidorów, ostrych przypraw.

Podsumowanie

Odpowiednie leczenie dietetyczne w połączeniu z właściwą farmakoterapią oraz zmianą stylu życia jest w stanie znacząco podnieść jakość życia pacjenta, zahamować rozwój choroby, a nawet przyczynić się do stopniowego ustępowania zmian zapalnych.