info@cosdlazdrowia.pl
+48 530 044 043, +48 537 801 951
Ksylitol. Czym jest i do czego go stosować?
Ksylitol słodzik – czego o nim nie wiesz?
Ksylitol jest alkoholem cukrowym. Alkohole cukrowe działają pobudzająco na słodkie receptory smakowe na języku. Jest to mieszanka cząstek cukru i alkoholu.
Ksylitol w naturalnej postaci występuje w owocach i warzywach. Organizm ludzki produkuje go w niewielkich ilościach w efekcie przemian metabolicznych.
Ksylitol jest pozyskiwany z drzew, takich jak brzoza oraz w efekcie procesu przemysłowego.

Z czym to się je?
Ksylitol to składnik gum do żucia, cukierków, miętówek i produktów żywieniowych, przeznaczonych dla cukrzyków. Smakiem przypomina tradycyjny, biały cukier, stosowany w kuchni.
Szukasz pomysłu z zastosowaniem ksylitolu? Wypróbuj przepis na ciasto pomarańczowe z dodatkiem tego słodzika. Przepis poniżej!
Ciasto pomarańczowe z ksylitolem
Składniki:
- 350 g migdałów
- 250 g ksylitolu
- 2 pomarańcze
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pomarańcze włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Potem pomarańcze osuszyć i ostudzić. Piekarnik nagrzać do temperatury 170o.
Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 22 cm dokładnie wysmarować masłem.
Całe pomarańcze razem ze skórą zmiksować blenderem na papkę.
Wymieszać masę pomarańczową, jajka, cukier, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę i piec przez 1 godzinę, a po upływie tego czasu sprawdzić czy ciasto w środku jest suche.Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia w formie do pieczenia.
Ciasto podawać samo, z lodami waniliowymi lub z naturalnym gęstym jogurtem.
Smacznego!