Ksylitol – cukier na ratunek!
Ksylitol to organiczny związek chemiczny, który jest słodki w smaku. Jest on białą, krystaliczną substancją, która smakuje i wygląda jak tradycyjny cukier. Jego ojczyzną jest Finlandia. Najczęściej uzyskiwany jest z drzewa brzozy i kolb kukurydzy. W naturalnej postaci występuje również w owocach, jagodach, warzywach i grzybach.
Każdy człowiek wytwarza codziennie ok. 15 g ksylitolu w procesie normalnego metabolizmu. W organizmie ludzkim jest on stopniowo przyswajany, co więcej osiąga wartość kaloryczną niższą o 40% od innych węglowodanów.
Cenne właściwości:
– polecany jest jako aerozol do nosa, ponieważ ma bakteriobójcze właściwości – np. powstrzymuje rozwój streptococcus pneumoniae powodujących zapalenie ucha środkowego
– utrudnia rozwój grzybicy i drożdżaków w przewodzie pokarmowym-może być stosowany profilaktycznie przed rozwojem bakteri helicobacter pylori
– ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że udział insuliny w jego metabolizowaniu jest bardzo mały (mogą stosować go diabetycy)
– zwiększa przyswajanie wapnia i w ten sposób przywraca prawidłową konsystencję kości
– normuje pH śliny, przez co uniemożliwia powstawanie bakterii próchnicznych
Uwaga! Ksylitol spożyty w nadmiernych ilościach może wywoływać biegunki.