info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Rewelacyjny przepis ciasta z owocami i budyniową pianką. Ciasto można robić z różnymi owocami: truskawką, maliną, jabłkami lub borówkami.

z1 Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Na ciasto potrzebujesz:

  •  2,5 szklanki mąki
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny lub masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru

z1-1 Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Do mąki dodajemy margarynę, proszek do pieczenia, żółtka i cukier. Do ciasta można dodać 1 lub 2 łyżki wody. Dzielimy ciasto na 2 części w proporcji 60/40 i wkładamy do zamrażarki na godzinę lub dwie. Blachę o rozmiarze 30 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód dajemy większą część ciasta, wyrównujemy i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 190°C przez ok. 20 minut.

Sposób wykonania ciasta kruchego przedstawia poniższy obrazek

123 Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe po 40 g
  • 0,5 szklanka oleju
  • 250g owoców

Białka ubijamy na sztywną piankę, dodajemy cukier i dalej ubijamy na najwyższych obrotach.

Dodajemy budynie waniliowe cały czas miksując. Następnie dodajemy olej i ubijamy do połączenia składników.

Gotową piankę wykładamy na gotowy upieczony i wystudzony spód ciasta. Wyrównujemy i wykładamy owoce. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 190°C.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Sprawdź opinie o naszym sklepie