Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką
Rewelacyjny przepis ciasta z owocami i budyniową pianką. Ciasto można robić z różnymi owocami: truskawką, maliną, jabłkami lub borówkami.
Na ciasto potrzebujesz:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny lub masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
Do mąki dodajemy margarynę, proszek do pieczenia, żółtka i cukier. Do ciasta można dodać 1 lub 2 łyżki wody. Dzielimy ciasto na 2 części w proporcji 60/40 i wkładamy do zamrażarki na godzinę lub dwie. Blachę o rozmiarze 30 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód dajemy większą część ciasta, wyrównujemy i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 190°C przez ok. 20 minut.
Sposób wykonania ciasta kruchego przedstawia poniższy obrazek
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe po 40 g
- 0,5 szklanka oleju
- 250g owoców
Białka ubijamy na sztywną piankę, dodajemy cukier i dalej ubijamy na najwyższych obrotach.
Dodajemy budynie waniliowe cały czas miksując. Następnie dodajemy olej i ubijamy do połączenia składników.
Gotową piankę wykładamy na gotowy upieczony i wystudzony spód ciasta. Wyrównujemy i wykładamy owoce. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 190°C.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.