ZDROWY TYDZIEŃ! -10% Z KODEM: ZDROWIE    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Kozieradka mielona, przepisy właściwości, cena
Kozieradka mielona, przepisy właściwości, cena
Kozieradka mielona, przepisy właściwości, cena
Kozieradka mielona, przepisy właściwości, cena
Kozieradka mielona, przepisy właściwości, cena
Kozieradka mielona, przepisy właściwości, cena
Kozieradka mielona, przepisy właściwości, cena
Kozieradka mielona, przepisy właściwości, cena

Kozieradka mielona - 100g - VIVIO

3,99 zł(2)
  duża dostępność

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Kozieradka Zastosowanie

Jak stosować i co przyprawiać kozieradką?

Sposób spożywania kozieradki zależy od efektu jaki chcemy osiągnąć. W celu pobudzenia łaknienia, najlepiej spożywać ją przed posiłkiem. Kozieradka do picia (w postaci naparu) może być stosowana w przypadku problemów z układem oddechowym lub pokarmowym. Całe nasiona (2 łyżeczki) należy zalać gorącą wodą i odczekać 30 minut. „Bożą trawkę” możemy także z powodzeniem wykorzystać w naszej kuchni jako przyprawę. Zmieloną kozieradką przyprawia się gotowane warzywa, twarogi i dipy jogurtowe. Można nią przyprawiać kotlety serowe oraz potrawy z jaj. Przed dodaniem do niektórych potraw warto namoczyć ją wcześniej w wodzie lub uprażyć na suchej patelni. To pozwoli wyeliminować charakterystyczny posmak goryczki. Wodę, w której były moczone ziarna można wykorzystać do przyrządzenia ciekawego napoju. Wystarczy zmieszać ją z miodem i gotowe. Kozieradka wzbogaci smak pikantnych zup, rosołu lub domowego chleba. Możemy dodać ją również do sera. Świetnie komponuje się z ziemniakami, potrawami z ryb i pomidorów. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie z dodatkiem kozieradki domowej musztardy. Potrzeba tylko octu jabłkowego, nasion gorczycy, szczypty cynamonu, czosnku i soli. Ten oryginalny smak z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Kozieradka jest ważnym składnikiem kuchni wegetariańskiej, ponieważ dodaje daniom z warzyw przyjemnego aromatu. Kozieradka jest składnikiem curry. Używa się jej w kuchni, w postaci nasion, zmielonych w moździerzu. Spotyka się ją głównie w kuchni hinduskiej oraz tajlandzkiej – to zioło wchodzi w skład wielu narodowych potraw i dodaje im wyrazistego, ostrego smaku.


Kozieradka KCAL

Ile ma kalorii i ile można zjeść dziennie?

W 100 gramach nasion znajduje się około 323 kalorii. Jedna łyżeczka tej przyprawy dostarcza naszemu organizmowi 12 kalorii. Do przygotowania naparu z kozieradki wystarczą dwie łyżeczki ziaren i tak przygotowany napój najlepiej pić dwa raz dziennie. Dawkowanie suplementów na bazie tej rośliny zawsze powinno przebiegać według zaleceń wskazanych na opakowaniu przez producenta.


Kozieradka Opis

Z uwagi na szerokie spektrum działania kozieradka znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i przemyśle farmaceutycznym. Słynie ze swoich dobroczynnych właściwości dla układu pokarmowego (wykazuje działanie ochronne na błony śluzowe). Jest także składnikiem preparatów wykrztuśnych stosowanych w chorobach górnych dróg oddechowych. Stosowana zewnętrznie łagodzi stany zapalne skóry, może być wsparciem podczas terapii hamujących wypadanie włosów. Nasiona kozieradki wspomagają także laktacje i mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Kozieradka w ziarnie ma wiele zastosowań w kuchni. Sprawdź dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.

Co to jest kozieradka?

Kozieradka to roślina z rodziny bobowatych, która znana była już w czasach starożytnych. Odnaleziona w Egipcie w grobie Tutenchamona, wykorzystywana wówczas do balsamowania, a także do produkcji kadzideł. W starożytnej Grecji stanowiła składnik pasz z uwagi na duże wartości odżywcze, źródło witamin i związków mineralnych. Dlatego też łacińska nazwa kozieradki oznacza „greckie siano”. W Polsce znana również jako „koniczyna grecka” i „boża trawka”. W krajach azjatyckich spożywa się zarówno liście jak i nasiona tej rośliny. W Turcji, Indiach i Chinach ziarna poddaje się prażeniu, mieleniu, a przygotowany z nich napar stanowi zamiennik kawy. W tych rejonach kozieradka występuje w stanie naturalnym. Jak wygląda? Posiada mocny korzeń, łodyga jest słabo rozgałęziona, kwiaty umiejscowione na krótkich szypułkach o rurkowatym kielichu. Liść kozieradki z wierzchu przybiera kolor zielony, od spodu zaś sinawy. Owoce to beżowe strąki, w których znajduje się około 15 nasion przedzielonych bruzdą na dwie części. Ziarno z wyglądu przypomina grykę. Kiedy kwitnie kozieradka? Okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca. Jest to roślina miododajna, ma nieprzyjemny, dość mdły zapach. Jak smakuje? Ziarno kozieradki ma gorzkawy posmak, podobny do lubczyku i palonego cukru. Odpowiada za charakterystyczny smak mieszanki curry. Uprażona traci goryczkę i nabiera orzechowego aromatu.

Gdzie kupić i jaka cena?

Ziarna kozieradki są do nabycia niemal w każdym sklepie stacjonarnym, jednakże w dzisiejszych czasach nie ma wygodniejszej i bezpieczniejszej metody zakupów jak sprzedaż internetowa. Warto zrobić większe zapasy i cieszyć się szybką dostawą wprost do domu. Najlepiej kupić kozieradkę w ziarnach, co pozwoli na dłużej zachować świeżość tej przyprawy. Za 100 gram produktu zapłacimy nie całe 3 zł. W ofercie dostępna jest również kozieradka w wygodniejszej do spożycia, zmielonej formie.

Preparaty z „bożą trawką”

Kozieradka dostępna jest w formie ziaren lub w postaci mielonej. Taki produkt znajduje zastosowanie najczęściej w kuchni jako przyprawa, ale można go stosować również pomocniczo w celu zwalczania dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub oddechowego. Na rynku dostępnych jest jednak wiele suplementów diety z kozieradką w formie kapsułek i tabletek. Z ziaren produkuje się również olej. Sproszkowane nasiona nadają się również do stosowania zewnętrznego. Kompresy i okłady przygotowane na bazie „bożej trawki” przyniosą ulgę podrażnionej skórze, będą pomocne w leczeniu stanów zapalnych (w tym ropni).

Jak kozieradka działa na włosy?

O dobroczynnych właściwościach kozieradki na włosy i skórę głowy wiedziały już nasze babcie. A wszystko to dzięki zawartej w niej lecytynie, witaminie A, B i C oraz fosfolipidom. Czy „boża trawka” pomaga na wypadanie włosów? Wszystko zależy od przyczyny ich wypadania. Stosowana regularnie w postaci wcierki może przyczynić się do wzmocnienia kondycji włosa. Do przygotowania tej mikstury potrzebna jest łyżka ziaren oraz ¾ szklanki wrzątku. Ziarna można wykorzystać także do przygotowania odżywczej maseczki. W tym przypadku zalewamy 3 łyżki kozieradki wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia miksujemy wszystko z jajkiem i łyżeczką soku z cytryny. Pozostawiamy na włosach na 3 minuty i dokładnie spłukujemy. Pamiętajmy jednak, że jeśli wypadanie włosów spowodowane jest czynnikami stresowymi lub chorobami towarzyszącymi, domowe sposoby mogą okazać się niewystarczające.

Czy uczula? Skutki uboczne

Kozieradka należy do roślin z rodziny bobowatych. W przypadku uczulenia na orzeszki ziemne lub ciecierzyce należy zachować szczególną ostrożność. Objawy alergii to najczęściej wysypka, duszności, obrzęk jamy ustnej. Co do zasady kozieradka jest bezpieczna w stosowaniu i nie należy się obawiać włączenia jej do codziennej diety. Nie jest zalecana dla niemowląt i małych dzieci z uwagi na możliwe działanie przeczyszczające. W przypadku osób przyjmujących leki na cukrzycę, stosowanie kozieradki należy skonsultować z lekarzem prowadzącym. Może ona prowadzić do obniżenia poziomu cukru we krwi.

Co zawiera kozieradka?

Kozieradka jest źródłem związków aktywnych o dobroczynnym działaniu na nasz organizm. Zawiera kompleks flawonoidów, substancje śluzowe (galaktomannany), szereg witamin (A, C, B6) i związków mineralnych (wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk). Jest bogata w węglowodany, białka i tłuszcze. Na co kozieradka będzie najlepsza? To naturalne wsparcie naszego układu odpornościowego, sprzymierzeniec prawidłowego poziomu glukozy we krwi i strażnik optymalnych procesów trawienia.

Jak działa i co leczy?

„Boża trawka” to roślina, której naukowcy przypisują działanie ochronne na błony śluzowe układu pokarmowego. Wszystko za sprawą aż 20-procentowej zawartości substancji śluzowych. Badania naukowe dowodzą, że ekstrakty wodne z kozieradki mogą być pomocne w przebiegu choroby wrzodowej żołądka, a także chronić przed rakiem jelita grubego. Już w starożytności zaobserwowano zdolność tej rośliny do utrzymywania prawidłowego poziomu glukozy we krwi, co potwierdzają współczesne badania. Dlatego też będzie ona pomocna w terapii osób chorych na cukrzycę. Co więcej, suplementacja nasionami kozieradki wspomoże walkę z wysokim poziomem cholesterolu. Zawarte w nich saponiny steroidowe nasilają metabolizm cholesterolu i opóźniają wchłanianie związków tłuszczowych. Roślina wykazuje także właściwości przeciwzapalne porównywalne przez naukowców z działaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Związki zawarte w kozieradce wywierają również wpływ na nasz układ nerwowy. Naukowcy pokładają w niej wielkie nadzieje, jeśli chodzi o profilaktykę i wsparcie w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych tj. choroba Alzheimera. Wodne ekstrakty z korzeni, nasion oraz pędów kozieradki wykazują ponadto działanie antybiotyczne, co także zostało potwierdzone testami laboratoryjnymi.

 


kozieradka

Bibliografia:

Barbara Król-Kogus, Mirosława Krauze-Baranowska – „Kozieradka pospolita (Trigonella foenum graecum L.) – tradycja stosowania na tle wyników badań naukowych”; Postępy Fitoterapii 3/2011

Barbara Kołodziej –„ZAWARTOŚĆ NIEKTÓRYCH MIKROELEMENTÓW W ROŚLINACH KOZIERADKI POSPOLITEJ W ZALEŻNOŚCI OD POCHODZENIA NASION, WARUNKÓW GLEBOWYCH I TERMINU SIEWU”; ZESZYTY PROBLEMOWE POSTĘPÓW NAUK ROLNICZYCH 2000 z. 471 : 347-352

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAIndie / Polska / Egipt
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Jagnięcina po indyjsku
PRZEPIS

Jagnięcina po indyjsku

Składniki:

Wykonanie:

Pomidory spaż, obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze. Mięso pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobniutko cebulę, dodaj do niej imbir i chilli. Wszystko razem rozetrzyj w miseczce lub moździerzu. 
W naczyniu zwanym gok rozgrzej olej. Dorzuć cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Chwilę podsmaż i na końcu dodaj curry. Zamieszaj i podsmaż jeszcze chwilkę na mniejszym ogniu. Dodaj roztartą cebulę z przyprawami i smaż kolejną minutę. Dodaj zmiksowane pomidory i bulion wołowy. Kiedy zacznie się gotować dodaj mleczko kokosowe. 
Do gotującego się sosu dodaj pokrojone mięso i zamieszaj. Całośc duś pod przykryciem ok 40 min, do czasu aż mięso będzie miękkie. Sos powinien być gęsty, ale gdyby zbyt odparował, a mięso wciąż nie było miękkie - dolej odrobinę wody i jeszcze chwilę duś pod przykryciem.
Jagnięcinę w sosie - podawaj posypaną natką kolendry lub pietruszki. Jako dodatek zaserwuj biały ryż lub chlebek pita.

Pasta warzywna z dodatkiem kozieradki mielonej
PRZEPIS

Pasta warzywna z dodatkiem kozieradki mielonej

Składniki:

- 400g bakłażana;
- 3 łyżki sera typu mascarpone;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- Szczypta kozieradki mielonej;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- Szczypta pieprzu;
- Garść nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj bakłażany, przekrój na pół, a następnie posyp lekko solą i odstaw na 30 minut;

Po upływie odpowiedniej ilości czasu, opłucz bakłażany pod strumieniem zimnej wody (dzięki temu pozbędziesz się z nich goryczki);

Bakłażany ułóż na folii do pieczenia, a następnie polej je niewielką ilością oliwy z oliwek i przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC, przykryj bakłażany folią, a następnie piecz je przez około 20 minut;

Wydrąż miąższ z upieczonych bakłażanów i przełóż go do miski;

Do składników w misce dodaj mielone przyprawy (kozieradkę i pieprz) oraz serek mascarpone;

Zmiksuj składniki na gładką masę;

Do otrzymanej masy dodaj pokruszone nasiona słonecznika oraz świeżą natkę pietruszki.

Gotową pastę możesz podawać na grzankach pełnoziarnistych z dodatkiem świeżych pomidorów.