Komosa ryżowa – idealny sposób na szybki i smaczny obiad
Jak wykorzystać komosę ryżową w codziennej kuchni? I dlaczego warto wprowadzić ją do naszej diety? Odpowiedzi na te pytania oraz proste przepisy na pyszne dania z Quinoa znajdziesz w poniższej części artykułu.
Quinoa (komosa ryżowa) to nie tylko idealny zamiennik dla tradycyjnej kaszy lub makaronów, ale również prawdziwa skarbnica składników odżywczych, wśród których możemy wyróżnić zarówno pełnowartościowe białko, jak i cenne składniki mineralne oraz saponiny wykazujące silne działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Ze względu na wymienione wyżej wartości odżywcze oraz niewątpliwe walory smakowe, niniejszy produkt znalazł szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata.

Przepis nr 1. Zielone spaghetti z jajkiem w koszulce
Jakich składników potrzebujesz?- 100 gramów świeżych pomidorków koktajlowych;
- 1 dużej cukinii;
- 1 ząbka czosnku;
- 1 jajka ugotowanego w koszulce (lub jajka sadzonego);
- 2/3 szklanki komosy ryżowej;
- 1 łyżeczki suszonego oregano;
- Szczyptę chilli;
- 1 łyżki oliwy z oliwek;
- Soli i pieprzu do smaku.
Krok I: Komosę dokładnie przepłucz, a następnie przełóż do garnka i zalej około 300 ml wody. Dopraw całość odrobiną soli oraz pieprzu i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut (aż do momentu, w którym ziarenka komosy wchłoną cały płyn);
Krok II: Cukinię dokładnie opłucz i obierz specjalną obieraczką tak, aby powstało spaghetti;
Krok III: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. Po upływie 1-2 minut, dodaj na patelnię pokrojoną w paski cukinię i smaż całość przez 3-4 minuty aż cukinia delikatnie zmięknie. Teraz dopraw całość oregano oraz odrobiną chilli;
Krok IV: Do smażonej cukinii dodaj komosę oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość smaż jeszcze przez około 2 minuty (co jakiś czas potrząsając patelnią);
Krok V: Na koniec przełóż całość do wybranego naczynia i udekoruj z wierzchu jajkiem w koszulce.
Przepis nr 2. Kotleciki z komosy ryżowej
Jakich składników potrzebujesz?- Około 200 gramów ugotowanej komosy ryżowej;
- 150 gramów ugotowanego bobu (bez skórki);
- Połowy cebuli lub jednej małej szalotki;
- 1 łyżki suszonej natki pietruszki;
- 2 łyżek oliwy z oliwek do smażenia;
- Soli oraz pieprzu do smaku.
Krok I: Ugotowany bób rozdrobnij przy pomocy blendera lub widelca;
Krok II: Ostudzoną komosę połącz z bobem i delikatnie zblenduj;
Krok III: Do całości dodaj posiekaną pietruszkę oraz podsmażoną i pokrojona w drobną kostkę cebulkę;
Krok IV: Teraz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i uformuj z nich niewielkie kotleciki;
Krok V: Kotlety smaż na rozgrzanej oliwie przez około 2-3 minuty lub piecz je w piekarniku w temperaturze 200oC przez 10-12 minut, aż delikatnie się zarumienią.
Przepis nr 3. Sałatka z komosą ryżową oraz humusem
Jakich składników potrzebujesz?- 250 gramów piersi z kurczaka;
- 1/3 szklanki czerwonej komosy ryżowej;
- 1 cebulki (szalotki);
- Małej główki sałaty rzymskiej;
- Około 10 pomidorków koktajlowych;
- 1 czerwonej papryki;
- Szczypty oregano;
- Szczypty świeżego kopru;
- Szczypty posiekanej mięty, bazylii oraz pietruszki;
- Odrobiny oleju lnianego, oliwy z oliwek (do smażenia), soku z cytryny;
- Łyżki syropu z agawy;
- 4 łyżeczek wybranego humusu;
- Łyżeczkę prażonych nasion sezamu oraz siemienia lnianego.
Krok I: Oczyszczoną pierś z kurczaka dopraw wybranymi ziołami, a następnie natrzyj odrobiną oliwy z oliwek i odstaw do lodówki na około 60 minut;
Krok II: Paprykę oczyść z pestek, natrzyj odrobiną oliwy z oliwek oraz dopraw pieprzem i solą według uznania, a następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Krok III: Rozgrzej patelnię grillową (lub inną patelnię z grubym dnem) i podsmaż na niej kurczaka oraz doprawioną paprykę. Następnie, włóż mięso oraz paprykę do piekarnika i piecz całość przez około 10 minut;
Krok IV: Komosę zalej około 200 ml wody lub bulionu warzywnego, a następnie gotuj całość przez około 20 minut;
Krok V: Do komosy dodaj posiekaną cebulkę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę pieczoną paprykę oraz wybrane zioła;
Krok VI: W małej misce wymieszaj 2 łyżki oleju lnianego, łyżeczkę soku z cytryny oraz syropu z agawy, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;
Krok VII: Na dnie głębokiej miski wyłóż liście sałaty rzymskiej, a następnie komosę ryżową, a na niej pokrojonego w kawałki kurczaka;
Krok VIII: Obok sałaki ułóż humus posypany niewielką ilością sezamu oraz siemienia lnianego;
Krok IX: Całość skrop odrobiną przygotowanego wcześniej sosu.
Życzymy smacznego!