Kmin rzymski 50g - VIVIO
Kmin rzymski - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Indie | VIVIO |
Kmin rzymski - Zastosowanie
Zastosowanie kminu rzymskiego w kuchni i nie tylko
Kumin charakteryzuje się intensywnym, lekko ostrawym i cytrynowym smakiem. Dlatego też, na szeroką skalę wykorzystywany jest w kuchni indyjskiej oraz śródziemnomorskiej. Przyprawa ta doskonale komponuje się zarówno mięsem, rybami, owocami morza, jak i daniami warzywnymi. Warto łączyć ją z kaszą, bakłażanem, pomidorami, a nawet kapustą. Bez przeszkód można dodawać ją do wszelkich marynat oraz sosów. Warto również wiedzieć, że kmin rzymski można dodawać do deserów, które dzięki niniejszej przyprawie nabiorą nieco bardziej orientalnego smaku. Dodatkowo, kumin wykorzystywany jest często podczas produkcji kosmetyków, a nawet perfum.
Kmin rzymski jest niezbędnym składnikiem wielu pikantnych meksykańskich dań, takich jak: sos chili i chili con carne.
Kmin rzymski - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych kminu rzymskiego
Kmin rzymski (znany również jako kumin) jest niezwykłą przyprawą orientalną, która zaskakuje nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również licznymi właściwościami zdrowotnymi. Chociaż starożytnym Egipcjanom była znana już 5 000 lat przed naszą erą, dopiero od niedawna niniejsza przyprawa gości również na polskich stołach. Okazuje się bowiem, że stosowanie kminu rzymskiego (w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną) jest w stanie przyczynić się do poprawy funkcjonowania naszego układu krążenia, jak również przyspieszenia procesu odchudzania. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tej niezwykłej przyprawy? Więcej informacji na ten temat znajdziesz w dalszej części tekstu.
Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się kmin rzymski?
Kmin rzymski – właściwości zdrowotne i wpływ na zdrowie człowieka;
Kmin rzymski a kminek;
Przeciwwskazania dotyczące spożywania kminu rzymskiego;
Kmin rzymski – cena;
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące kminu rzymskiego:
Gdzie kupić kmin rzymski?
Do czego można dodawać kmin rzymski?
Kmin rzymski a kumin, czym się różnią?
Zastosowanie kminu rzymskiego w kuchni i nie tylko;
Kmin rzymski – przepisy.
Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się kmin rzymski?
Chociaż nazywany jest rzymskim, tak naprawdę kmin wywodzi się jeszcze z czasów starożytnego Egiptu. To właśnie tam oraz w Maroku znajdziemy największe uprawy niniejszej przyprawy. Obecnie kumin na szeroką skalę produkowany jest również w innych krajach charakteryzujących się ciepłym klimatem. Roślina ta występuje bowiem na terenie Indii, Północnej Afryki oraz Chin. Kmin rzymski jest rośliną jednoroczną, należącą do rodziny selerowatych. Co ciekawe, w dzisiejszych czasach nie możemy już spotkać jej w stanie dzikim. Kumin osiąga zazwyczaj wysokość od 25 centymetrów do 50 centymetrów. Charakteryzuje się on wątłą łodygą (opadającą pod własnym ciężarem) i licznymi rozgałęzieniami o jasno-zielonym kolorze. Na szczycie niniejszej rośliny rozwijają się obfite kwiaty promieniste, które występują zarówno w białym, różowym, jak i czerwonym kolorze. W kwiatach tych znajdują się również owoce kuminu, które z trudem rozdzielają się na dwie rozłupki.
Kmin rzymski (jako przyprawa) dostępny jest w formie mielonej lub ziaren, które do złudzenia mogą przypominać nam kminek pospolity. Przyprawa ta charakteryzuje się mocnym, orientalnym smakiem z lekko gorzkawą i ostrą nutą. W składzie niniejszej przyprawy znajdziemy zarówno niezbędne dla naszej odporności nienasycone kwasy tłuszczowe, jak i wartościowe minerały (w tym: fosfor, potas, sód, wapń, magnez i żelazo). Warto również wiedzieć, że kumin jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenne witaminy (takie jak: witamina A, witaminy z grupy B oraz witamina C). Ze względu na niezwykłe walory smakowe, kmin rzymski znalazł szerokie zastosowanie w kuchni orientalnej, jak i śródziemnomorskiej. Ponadto, niniejsza roślina często wykorzystywana jest w ziołolecznictwie, a nawet w przemyśle kosmetycznym.
Kmin rzymski – właściwości zdrowotne i wpływ na zdrowie człowieka
Ze względu na swój niezwykły skład, kumin wykazuje liczne właściwości lecznicze. Niniejsza przyprawa zalecana jest między innymi w diecie osób, które zmagają się z problemem anemii. Okazuje się bowiem, że żelazo zawarte w 100 gramach tego produktu jest w stanie zapewnić nam aż 6-krotną dawkę dziennego zapotrzebowania na wspomniany pierwiastek. Warto również wiedzieć, że ze względu na wysokie stężenie witaminy C oraz A w składzie kuminu, przyprawa ta może okazać się cennym wsparciem dla wzmocnienia naszej odporności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych wirusów i bakterii. Nie bez znaczenie są również właściwości kardioprotekcyjne powyższej przyprawy. Wprowadzenie jej do zdrowego jadłospisu, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpłynąć na obniżenie poziomu złego cholesterolu, a tym samym poprawę profilu lipidowego i zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy w przyszłości.
Badania kliniczne dowodzą, iż kmin rzymski stymuluje wydzielanie enzymów przez trzustkę. Dzięki temu, możliwe staje się wsparcie procesów trawiennych. Ponadto, naukowcy udowodnili, że przyprawa ta jest w stanie przyczynić się do obniżania poziomu glukozy we krwi, jak również wspierania procesu odchudzania. Cenną informację stanowi również fakt, iż dzięki obecności olejków eterycznych w swoim składzie, kumin pozytywnie oddziałuje na łagodzenie objawów związanych z przebiegiem infekcji w obrębie górnych dróg oddechowych. Na szeroką skalę wykorzystywany jest on podczas produkcji środków wykrztuśnych, jak również dezynfekujących. Najnowsze badania naukowe potwierdzają również, że olejek pozyskiwany z kminu rzymskiego może wpływać na zmniejszenie częstotliwości występowania epizodów padaczki w przebiegu niniejszej choroby. Dodatkowo, przyprawa ta znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Okazuje się, że olejki eteryczne w niej zawarte wykazują silne właściwości przeciwbakteryjne, a tym samym mogą w pozytywny sposób oddziaływać na zmniejszenie procesów zapalnych w przebiegu trądziku lub zakażeń grzybiczych skóry.
Chociaż kumin wykazuje liczne właściwości zdrowotne, które potwierdzone zostały rzetelnymi badaniami naukowymi, należy pamiętać, że jest on jedynie środkiem wspierającym proces leczenia. Dlatego też, nie można stosować go zamiast leków zaleconych przez specjalistę. Ponadto, stosowanie kminu rzymskiego w celach leczniczych powinno każdorazowo konsultowane być ze specjalistą (np. lekarzem pierwszego kontaktu lub doświadczonym farmaceutą).
Kmin rzymski a kminek
Kmin rzymski przez wielu mylony jest z popularnym w naszym kraju kminkiem. Niemniej jednak, rośliny te istotnie różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale również zawartością leczniczych substancji. Należy jednak wiedzieć, że zarówno kumin jak i kminek charakteryzują się łudząco podobnym wyglądem. Nasiona kminu rzymskiego są jednak większe, nieco jaśniejsze, a przede wszystkim wyróżniają się ostrzejszym smakiem. Warto również pamiętać, że kminek, w odróżnieniu od kminu rzymskiego, występuje na terenie całej Europy. Znajdziemy go również na terenie Polski, gdzie rośnie dziko i uprawiany jest na szeroką skalę. Natomiast kmin rzymski występuje jedynie na terenach charakteryzujących się ciepłym klimatem (na terenach śródziemnomorskich oraz w Indiach). Co ciekawe, zarówno kumin jak i kminek już od wielu pokoleń cieszą się szerokim zastosowaniem w ziołolecznictwie. Niemniej jednak, należy pamiętać, że niemożliwe jest wymienne zastępowanie niniejszych przypraw, zarówno podczas leczenia, jak i eksperymentów kulinarnych.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania kminu rzymskiego
Chociaż w większości przypadków stosowanie kminu rzymskiego w odpowiednich ilościach wywiera pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego spożywaniem. Okazuje się bowiem, że przyprawa ta może wywoływać silne reakcje alergiczne, zarówno ze strony układu oddechowego, jak i skóry. Ponadto, kumin nie powinien być spożywany przez osoby, które przyjmują antybiotyki oraz/lub środki farmaceutyczne o działaniu:
- Przeciwzapalnym;
- Obniżającym stężenie cholesterolu;
- Przeciwgrzybiczym.
Stosowanie powyższej przyprawy w nadmiernych ilościach może skutkować zaburzeniem prawidłowego działania wymienionych leków.
Kmin rzymski – cena
Kmin rzymski sprzedawany jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 50 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy około 3,00-10,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena kminu rzymskiego może różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Podczas dokonywania zakupu warto również zwrócić uwagę na kraj pochodzenia przyprawy.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące kminu rzymskiego
Pytanie 1: Gdzie można kupić kmin rzymski? Kumin możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, jak również salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas zyskamy nie tylko możliwość zakupu produktu w atrakcyjnej ofercie cenowej, ale również gwarancję jego najwyższej jakości. Ponadto, w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością możemy uzyskać dużą ilość informacji na temat właściwości i możliwości zastosowania interesującego nas produktu.
Do czego można dodawać kmin rzymski? Kmin rzymski można dodawać do licznych potraw, zarówno z kuchni śródziemnomorskiej, jak i orientalnej. Niniejsza przyprawa świetnie sprawdzi się również w daniach kuchni polskiej.
Kmin rzymski a kumin, czym się różnią? Kumin to inna nazwa kminu rzymskiego. Dlatego też, kumin nie jest odrębnym produktem. Niemniej jednak, kmin rzymski często mylony jest z popularnym kminkiem.
Podsumowanie
Kmin rzymski to nie tylko doskonała przyprawa, ale przede wszystkim prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników. Dlatego też, roślina ta znalazła szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Należy jednak pamiętać, aby nie stosować kuminu w celach leczniczych bez uprzedniej konsultacji ze specjalistą.
Bibliografia
- Antibacterial activity of Cuminum cyminum L. and Carum carvi L. essential oils NS Iacobellis, P Lo Cantore, F Capasso… - Journal of Agricultural 2005 - ACS Publications;
- Antidiabetic and antidyslipidemic activities of Cuminum cyminum L. in validated animal models R Srivsatava, SP Srivastava, N Jaiswal… - Medicinal Chemistry 2011 – Springer;
- Antihyperglycemic activity and inhibition of advanced glycation end product formation by Cuminum cyminum in streptozotocin induced diabetic rats AG Jagtap, PB Patil - Food and Chemical Toxicology, 2010 – Elsevier;
- Hypolipidemic effect of Cuminum cyminum L. on alloxan-induced diabetic rats S Dhandapani, VR Subramanian, S Rajagopal… - Pharmacological 2002 – Elsevier;
- Keihan G., Gharib M., Momeni A. i in., A Comparison Between the Effect of Cuminum Cyminum and Vitamin E on the Level of Leptin, Paraoxonase 1, HbA1c and Oxidized LDL in Diabetic Patients. Int J Mol Cell Med. 2016 Autumn; 5(4): 229–235;
- Komisja E. Carvi fructus (owoc kminku) Bundesanzeiger nr 22 z 01.02.1990. [W:] Rośliny lecznicze w fitoterapii. Kompendium roślin leczniczych uszeregowanych według zakresów stosowania na podstawie monografii opracowanych przez Komisję E Federalnego Urzędu Zdrowia RFN, IRiPZ, Poznań 2000;
- Mohiti Ardekani J, Akbarian Z, Nazarian A. Effects of Cumin(Cuminum Cyminum L) Oil on Serum Glucose and Lipid Levels of Rats. The Journal of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. 2011;19:388–97;
- Sambaiah K., Srinivasan K., Effect of cumin, cinnamon, ginger, mustard and tamarind in induced hypercholesterolemic rats. Nahrung. 1991;35:47–51;
- Srivsatava R., Srivastava S. P., Jaiswal N. i in., Antidiabetic and antidyslipidemic activities of Cuminum cyminum L in validated animal models. Medicinal Chemistry Research. 2011;20:1656–66;
- Sztana D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, Farmacja Polska, 2009, 1, 29–40;
- Zare R., Heshmati F., Fallahzadeh H., Effect of cumin powder on body composition and lipid profile in overweight and obese women. Complement Ther Clin Pract. 2014 Nov;20(4):297–301;
- Zioła i rośliny lecznicze. Joanna Krzaczyńska (tłum.). Firma Księgarska Jacek i Krzysztof Olesiejuk, 2007, seria: Przewodnik. ISBN 83-7512-064-2.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.