Dzień darmowej dostawy

Kiełki

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

PODKATEGORIE

Kiełki roślin cieszą się stale rosnącą popularnością przede wszystkim ze względu na wysokie wartości odżywcze. Stanowią one bowiem prawdziwą skarbnicę cennych witamin, przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych oraz makro- i mikroelementów niezbędnych do codziennej, prawidłowej pracy całego organizmu.

Regularne spożywanie kiełków jest szczególnie polecane weganom i wegetarianom ze względu na wysoką zawartość cennych aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie jest w stanie sam syntetyzować i które muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem.

W ich składzie znajdziemy także wiele innych niezwykle cennych dla naszego zdrowia i odporności składników, takich jak: witaminy z grupy B, witamina A, witamina C, wapń, magnez, żelazo i inne makro- i mikroelementy.

Kiełki to także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które m.in. obniżają poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi, normalizują ciśnienie tętnicze, działają przeciwzakrzepowo a także mogą korzystnie wpływać na hamowanie rozwoju choroby niedokrwiennej i wieńcowej serca. W kiełkach znajdziemy także spore ilości błonnika pokarmowego o nieocenionym działaniu na pracę układu pokarmowego i procesy trawienia a także liczne antyoksydanty, które niwelując szkodliwe działanie wolnych rodników ograniczają procesy starzenia oraz obniżają ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób, jak cukrzyca, miażdżyca czy nowotwory. 

Kiełki są niezwykle wartościowym urozmaiceniem codziennej, zbilansowanej diety. Nie tylko skutecznie podnoszą one wartość odżywczą spożywanych posiłków, ale także nadają wyjątkowego smaku i aromatu nawet najprostszym potrawom. Doskonale sprawdzają się m.in. w roli dodatku do kanapek, sałatek, surówek, warzywnych koktajli i soków czy zup. W naszym internetowym sklepie ze zdrową żywnością znajdziesz m.in. nasiona rzodkiewki, brokułu, rzeżuchy czy słonecznika a także kiełkownicę, czyli specjalne naczynie do kiełkowania pozwalające na jednoczesne kiełkowanie różnych gatunków nasion.