herbaty

Kawy mielone

PODKATEGORIE

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

Kawy mielone – rodzaje

Kawa mielona to bardzo wygodne rozwiązanie, gdy nie mamy czasu na codzienne mielenie ziaren. Z tego właśnie powodu ten rodzaj kawy jest najczęściej wybierany przez ludzi na całym świecie. Przy wyborze kawy mielonej należy wziąć pod uwagę stopień palenia ziaren, moc, kraj pochodzenia oraz skład podany na opakowaniu przez producenta. Podobnie jak w przypadku kawy ziarnistej, tutaj również mamy do wyboru trzy rodzaje: arabikę, robustę lub ich mieszanki w różnych proporcjach. Dobrze jest zapoznać się z informacjami umieszczonymi na opakowaniu przez producenta. Znajdziemy tam wskazówki dotyczące metody parzenia. Dobra kawa mielona to taka, która jest jak najświeższa. Wybierzmy więc sprawdzonego dostawcę, który gwarantuje szczelność opakowania i tym samym świeżość produktu. Najwyższej jakości kawy mielone znajdziesz w naszym sklepie.

Kawy zielone i z mniszka lekarskiego

Kawa z mniszka lekarskiego to rozwiązanie dla osób, które nie tolerują kofeiny. Jest to zdrowszy zamiennik tradycyjnej kawy. Pozyskiwany jest z korzenia gatunku mniszka uprawianego specjalnie do tego celu. Charakteryzuje się bogatym, orzechowym aromatem, delikatną słodyczą i lekką goryczką. Kawa z mniszka zalecana jest zwłaszcza dla osób z problemami żołądkowymi. Wykazuje szereg pozytywnych działań prozdrowotnych. Wspiera układ odpornościowy, pracę wątroby, detoksykację organizmu oraz proces produkcji białych krwinek. Napar może być spożywany przez kobiety w ciąży. W naszej ofercie znajdziesz pełnowartościową kawę z mniszka lekarskiego z ekologicznych upraw. Szukasz nowych, oryginalnych smaków lub chcesz wesprzeć proces odchudzania? Zielona kawa to propozycja właśnie dla Ciebie! Pozyskiwana jest z niepalonych ziaren kawowca. Odznacza się wysoką zawartością substancji antyoksydacyjnych. Obecność kwasu chlorogenowego sprawia, że napar z zielonej kawy pity regularnie może przynieść korzystne efekty podczas redukcji masy ciała. Zielona kawa występuje w postaci całych ziaren oraz w wersji mielonej, gotowej do zaparzania. Dostępna jest w kilka wariantach smakowych m.in. z dodatkiem imbiru i kurkumy oraz kardamonu

Kawa mielona – najlepszy sposób zaparzania

Nie musisz mieć ekspresu do kawy, by uzyskać pyszny i aromatyczny napar. Wybierz odpowiednią mieszankę z naszej oferty i poznaj kilka sprawdzonych metod jej parzenia. Jedną z najbardziej popularnych jest przygotowanie kawy po turecku. Do tego celu potrzebne Ci będzie specjalne naczynie nazywane „tygielkiem”, w którym umieszcza się mieloną kawę. Wystarczy zalać ją zimną wodą i podgrzewać, nie dopuszczając przy tym do wrzenia. Zdejmujemy napar z ognia, studzimy i powtarzamy czynność trzy razy. Dzięki temu wydobędziemy głębie aromatu z każdej kawy. Jeśli chcesz uzyskać mocny, pobudzający napar, zastosuj kawiarkę. To ciśnieniowa metoda przenia kawy, która pozwoli Ci uzyskać napój nawet dla kilku osób. Kawę mieloną wsypujemy do dolnej części naczynia i ustawiamy na najmniejszym palniku. Po chwili możemy delektować się pysznym espresso. Jak widzisz, parzenie kawy nie musi być trudne.

Kawa zbożowa i cykoria

To zamienniki tradycyjnej, czarnej kawy. Nie zawierają kofeiny, więc są odpowiednie dla osób, które mają problem z jej tolerancją lub cierpią na nadciśnienie. W przeciwieństwie do zwykłej kawy te zbożowe nie wypłukują z organizmu magnezu. Dobrej jakości kawa zbożowa posiada wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Kawy zbożowe wspierają naszą mikroflorę jelitową. Działają jak naturalny probiotyk. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego dbają również o prawidłową przemianę materii. Przypadną więc do gustu osobom dbającym o szczupłą sylwetkę oraz cierpiącym na zaparcia. Co więcej, zawierają spore ilości antyoksydantów, które hamują proces starzenia się komórek. Kawy zbożowe powstaje w procesie prażenia ziaren różnych zbóż. Są one zazwyczaj dobrze tolerowane, ale z uwagi na zawartość glutenu nie powinny być stosowane przez osoby chore na celiakię. Powinni na nie uważać również cukrzycy ze względu na dość wysoki indeks glikemiczny. W naszej ofercie znajdziesz m.in. kawy z jęczmienia i cykorii. Są to produkty najwyższej jakości, pozbawione jakichkolwiek sztucznych dodatków.