Ryż Naturalny Brązowy Basmati 1kg Karoon

PRODUCENTKAROON
KRAJ POCHODZENIAPakistan
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

18,49 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

Ryż brązowy Basmati to doskonała alternatywa dla częściej używanego w kuchniach ryżu białego. Ryż Basmati to odmiana ryżu długoziarnistego o charakterystycznym aromacie, bardzo popularnego w kuchniach Indii i Pakistanu. Ziarna tej odmiany są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian ryżu. Ryż marki Karoon pochodzi z prowincji Punjab w Pakistanie, która położona jest u podnóża Himalajów. 

 

Ryż brązowy w przeciwieństwie do ryżu białego jest oczyszczony jedynie z zewnętrznej niejadalnej plewy i nie jest pozbawiony zewnętrznej łuski, otrębów i zarodka dzięki czemu ma dużą zawartość witamin (głównie z grupy B), minerałów (fosfor, potas, magnez, żelazo, miedź) oraz dużo więcej błonnika niż oczyszczony ryż biały. Ma również niższy indeks glikemiczny i wolniej się trawi. 

 

Ryż brązowy Basmati firmy Karoon jest sprzedawany jest w tradycyjnych opakowaniach, takich samych jakie znaleźć można w sklepach w Pakistanie. Worki z materiału, sprawiają, że nasiona zachowują optymalną wilgotność. 


Wartości odżywcze

100% ryż basmati brązowy

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartość odżywcza w 100g

Wartości energetyczne 364 kcal

Białko 9,82 g

Węglowodany 67,7 g

Całkowita zawartość tłuszczu 2,9 g

Sód 0,0042 g

Sól 0,004 g


przepisy /zastosowanie

Kurczak orientalny garam masala z ananasem

Kurczak orientalny garam masala z ananasem

Składniki:

- polędwiczki z kurczaka - 500 g
- świezy anans - 4 plastry
- ryż brązowy - 200 g
- garam masala – 1 łyżeczka
- kurkuma – 1 łyżeczka
- mleko kokosowe – 200 ml
- sok z limonki
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryż zagotować w osolonej wodzie.
Polędwiczki i ananasa pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, dodać mleczko kokosowe, przyprawy i sok z limonki, dusić przez chwilę na wolnym ogniu, pod koniec dodać ananasa.
Ugotowany ryż dodać do reszty składników, doprawić do smaku, gotować aż wchłonie cały sos.


Zastosowanie

Gotować na małym ogniu we wrzątku w stosunku 2:1 (2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu) aż do całkowitego wchłonięcia wody. Ryż brązowy gotuje się trochę dłużej niż ryż biały (około 30 minut).

Ryż Basmati może być dodatkiem do dania głównego lub składnikiem dań kuchni azjatyckiej takich jak biryani czy ryż smażony. Świetnie nadaje się jako dodatek do zup i sałatek.  Można z niego z powodzeniem przygotować mleczno-ryżowe desery i puddingi lub podawać go na słodko z owocami.

 

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.



Opinie o produkcie: Ryż Naturalny Brązowy Basmati 1kg Karoon


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również