tydzień produktów pszczelarskich
Dzień darmowej dostawy
Ryż biały Basmati 1000g własciwości, kcal, przepisy
Ryż biały Basmati 1000g własciwości, kcal, przepisy
Ryż biały Basmati 1000g własciwości, kcal, przepisy
Ryż biały Basmati 1000g własciwości, kcal, przepisy

Ryż biały Basmati 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPakistan
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 50zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

10,89 zł

RABAT - 8%

11,89 zł

-8

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Ryż biały Basmati Wartości odżywcze

ryż biały Basmati

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g:

wartość energetyczna: 1555 kcal/367 kcal

tłuszcz: 1,03 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,29 g

węglowodany: 80,89 g

w tym cukry: 0,33 g

białko: 7,51 g

błonnik: 1,8 g

sól: <0,01 g


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Ryż biały Basmati Zastosowanie

Jak przygotować?

Ryż biały basmati wymaga odpowiedniego przygotowania przed spożyciem. Pierwszym etapem jest namaczanie ziaren w wodzie. Powinno to trwać od pół godziny do nawet dwóch godzin. To sprawi, że ziarna wchłoną część wody i będą się równomiernie gotowały. Przy gotowaniu ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Na jedną porcję ryżu powinno przypadać półtorej porcji wody. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie nie zdejmujemy pokrywki. Następnie wyłączamy ogień, czekamy około 5 minut i ryż jest gotowy do spożycia. Ten proces obróbki sprawi, że ziarna będą sypie, miękkie i aromatyczne.

Do czego wykorzystać ryż?

Ryż biały basmati posiada szerokie zastosowanie kulinarne. Sprawdzi się zarówno jako składnik dań słodkich i wytrawnych. Wykorzystasz go do przygotowania wartościowego śniadania, obiadu i kolacji. W kuchni azjatyckiej ryż basmati służy do przyrządzania potraw z drobiu, owoców morza oraz ryb. Wypróbuj poniższe przepisy z ryżem basmati i ciesz się niebywałą delikatnością jego ziaren.

Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Ryż biały Basmati Film

Ryż biały Basmati KCAL

Ile ma kalorii?

Ryż biały basmati jest produktem lekkostrawnym, zapewnia uczucie sytości na długo i ogranicza podjadanie między posiłkami. Wszystko to za sprawą sporych ilości błonnika pokarmowego. Wartość energetyczna ryżu białego kształtuje się na poziomie 350 kalorii w 100 gramach nieugotowanych ziaren. Jednakże pod wpływem obróbki termicznej ryż zwiększa swoją objętość i po ugotowaniu 100 gram ryżu dostarcza naszemu organizmowi już tylko 130 kalorii.


Ryż biały Basmati Opis

Ryż biały to najpopularniejszy rodzaj ryżu i zarazem jeden z podstawowych składników diety ludzi na całym świecie. Jego historia sięga kilu tysięcy lat p.n.e. i wiązana jest z rejonem Rzeki Perłowej w Azji. Tam właśnie zaczęła się jego uprawa. Ceniony przede wszystkim za wysoką wartość odżywczą oraz niezwykłą uniwersalność. Poznaj właściwości ryżu białego i sprawdź jak prawidłowo go przyrządzić.

Ryż biały i jego rodzaje

Wśród wszystkich dostępnych na rynku odmian ryżu, najbardziej popularny jest ryż biały. Poszczególne rodzaje wyodrębnia się m.in. ze względu na długość ziaren. I tak na sklepowych półkach możemy znaleźć ryż krótkoziarnisty (perłowy, wykorzystywany najczęściej do sushi), średnioziarnisty (arborio, carnaroli, vialone, loto) oraz długoziarnisty (jaśminowy i basmati). Innym podziałem jest klasyfikacja ryżu ze względu na stopień oczyszczenia i przetworzenia ziaren. Tutaj możemy wyróżnić ryż brązowy, który pozbawiony jest plew i zarodka, ale posiada ciemną okrywę, ryż biały (pozbawiony plew, zarodka i okrywy) oraz ryż paraboliczny (wysokooczyszczony, a na dodatek preparowany termicznie, co sprawia, że ma charakterystyczną żółtą barwę). Ryż basmati zalicza się do grupy długoziarnistej. Jego ziarna są bardzo długie i iglaste, a po ugotowaniu jeszcze zwiększają swoje rozmiary, są bardzo delikatne i puszyste. Zwykły biały ryż jaśminowy ma nieco krótsze i bardziej okrągłe ziarna. Oba rodzaj różnią się także nieznacznie kalorycznością. Filiżanka ryżu basmati zawiera około 238 kalorii. Natomiast filiżanka ryżu jaśminowego 205 kalorii. Odmiana basmati ma także o wiele niższy indeks glikemiczny (IG 58) od zwykłego białego ryżu (IG 109).

Ryż biały, czy brązowy. Który wybrać?

Ryż brązowy to pełne ziarno ryżu, niepozbawione łuski, zarodka i bielma. To wpływa na jego brunatny kolor, ale także sprawia, że zawiera on więcej wartościowych substancji odżywczych. Co prawda ryż brązowy gotuje się znacznie wolniej od białego i jest twardszy po ugotowaniu, ale dostarcza naszemu organizmowi więcej białka, tłuszczu, błonnika, witamin i składników mineralnych. Ma również niższy indeks glikemiczny w porównaniu do ryżu białego (IG 50). Co więc wybrać? Ryż biały, czy brązowy? Wszystko zależy od tego do czego chcemy go wykorzystać w swojej kuchni.

Gdzie kupić ryż basmati i jaka jest jego cena?

Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów zbożowych i znajdziemy go w każdym sklepie spożywczym i supermarkecie. Dobrej jakości ryż kosztuje jednak nieco więcej. Nie warto jednak oszczędzać, gdy zależy nam na wartościowym produkcie. Dobrze jest zaopatrzyć się w kilka odmian ryżu w internetowym sklepie ze zdrową żywnością. Za kilogramowe opakowanie ryżu białego basmati zapłacimy niewiele ponad 10 zł.

Przeciwwskazania

Z uwagi na zdolność akumulowania szkodliwych substancji tj. arsen i rtęć, zaleca się spożywanie ryżu białego basmati przez dzieci do 5 roku życia oraz kobiety w ciąży w ilościach ograniczonych do jednej porcji tygodniowo. Wysoki indeks glikemiczny i duża ilość węglowodanów sprawia, że osoby chore na cukrzycę również powinny zachować ostrożność. Nadmierne spożycie ryżu może powodować skoki poziomu glukozy we krwi.

Co zawiera ryż biały?

Ryż dostarcza naszemu organizmowi głównie węglowodanów. Zawiera małe ilości białka (ok. 6,8 g) i znikome ilości tłuszczu. Charakteryzuje się także wysoką zawartością skrobi. Jej dwa główne składniki – amyloza i amylopektyny – wpływają na strukturę ryżu po ugotowaniu. Ryż basmati zawiera zawiera większe ilości amylozy, dzięki czemu jego ziarna nie sklejają się po ugotowaniu. W białych odmianach ryżu jest zdecydowanie mniej witamin i składników mineralnych, niż w ziarnach niepozbawionych łuski. Zarówno biały, jak i brązowy ryż dostarcza naszemu organizmowi sporych dawek błonnika pokarmowego.

Jakie właściwości ma ryż basmati?

Błonnik pokarmowy zawarty w ryżu pobudza perystaltykę jelit i wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Co więcej, odmiana brązowa zawiera większe ilości błonnika nierozpuszczalnego w wodzie, który działa niczym prebiotyk na mikroflorę jelitową. Ryż biały basmati jest produktem lekkostrawnym, dlatego też stanowi ważny składnik diety osób cierpiących na dolegliwości ze strony układu trawiennego tj. biegunki, stany zapalne. Zdaniem naukowców ryż biały może być także uzupełnieniem terapii chorób nerek i nadciśnienia tętniczego (z uwagi na małe ilości sodu). Badania naukowe wskazują na korzystny wpływ spożywania ryżu białego na poziom cholesterolu we krwi i zapobieganie nowotworom. Ponadto, włączenie do diety osób chorujących na łuszczycę produktów ryżowych (ziarna, płatków, wafli, mąki) dało pozytywne efekty w łagodzeniu objawów łuszczycy.

 

ryż biały Basmati

 

Bibliografia

Zygmunt Zdrojewicz, Adam Jagodziński, Małgorzata Kowalik – „Ryż to zdrowie – prawda czy mit?”; Medycyna Rodzinna 1/2017


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Ryż biały Basmati Opinie o produkcie: Ryż biały Basmati 1000g VIVIO

Ryż biały Basmati przepisy / Ryż biały Basmati zastosowanie

RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

Składniki:

- 1,5 szklanki ryżu Basmati
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- masło do wysmarowania naczynia
- 1/4 kostki masła
- 4-5 jabłek
- rodzynki - ilość według uznania

Wykonanie:

Ryż ugotować. 1,5 szklanki ryżu + tyle samo wody + tyle samo mleka mleka + łyżeczka cukru. Ryż gotować ok 20 min pod przykryciem na wolnym ogniu. Potem pozostawić na 10 min do wchłonięcia płynu. W między czasie jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z rodzynkami.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać: warstwa ryżu, starte na tarce jabłka z rodzynkami. I znów ta sama kolejność: ryż, jabłka z rodzynkami.
Jeśli jabłka są kwaśne i soczyste to lekko odcisnąć z nich sok. Potem każdą warstę jabłek można posypać dwoma łyżeczkami cukru.
Na wierzch całości - położyć kilka plastrów masła.
Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) - na ok 35 min.


Faszerowana i zapiekana cukinia

Faszerowana i zapiekana cukinia

Składniki:

- 2 młode cukinie
- 1 szklanka ugotowanego ryżu Basmati
- 300 g mielonej wołowiny
- 1 nieduża cebulę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 2 dojrzałe pomidory
- tarty parmezan do posypania

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyj, wydrąż gniazda nasienne.
Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj mieloną wołowinę i smaż przez ok. 5 minut. Dopraw ziołami, solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszaj z ugotowanym wcześniej ryżem Basmati.
Cukinie napełnij przygotowanym farszem. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry pomidory, posyp parmezanem i zapiecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20 minut.


Makowe pierogi

Makowe pierogi

Składniki:

- 400 g mąki pszennej
- 200 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 200 g maku białego
- 150 g ugotowanego na miękko ryżu
- 1 żółtko
- miód, wanilia, łyżka masła

Przygotowanie:

Mąkę ze szczyptą soli zalej wrzątkiem i szybko zagnieć ciasto. Gdy się lepi, dodaj więcej mąki. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm, wycinaj krążki.
Przygotuj farsz: uprzednio namoczony mak biały zmiel w maszynce, połącz z ugotowanym na miękko ryżem, dodaj miód do smaku i szczyptę wanilii.
Na krążki z ciasta nakładaj po 1 łyżeczce farszu, zlepiaj brzegi, wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotuj około 5 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Pierogi podawaj polane roztopionym masłem z odrobiną miodu oraz udekorowane ziarnami białego maku.


Tofu curry z ryżem i bazylią

Tofu curry z ryżem i bazylią

Składniki:

- Tofu curry Vivio
- 50g suchego ryżu pełnoziarnistego lub białego
- Cebula
- Łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- Garść orzechów nerkowca
- Kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania: Ryż ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2. Tofu curry podgrzać w kuchence mikrofalowej lub garnku. Na tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę. Na patelnię dodać ryż i dokładnie wymieszać. Podawać na talerzu ryż z tofu curry. Posypać orzechami i świeżą bazylią. Z podanych proporcji wychodzą dwie porcje.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również