Kasza gryczana niepalona 1000g - X-MIX

PRODUCENTX-MIX
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

5,75 zł

30 dni na zwrot

Kasza gryczana niepalona Opis

Kasza gryczana niepalona jest pozyskiwana  z nasion gryki (zaliczanej do pseudozbóż), rośliny z rodziny rdestowatych. Jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Ma delikatniejszy smak niż kasza gryczana prażona, ale gotuje się ją dłużej. Zaletą kaszy gryczanej jest łatwy sposób przyrządzenia oraz fakt, że jest sycąca. Stanowi doskonały dodatek do obiadu lub kolacji. Zawiera dużo naturalnego błonnika i witamin z grupy B. Jest nieocenionym źródłem tiaminy oraz kwasu foliowego. Ponadto stanowi naturalne bogactwo minerałów wapnia, fosforu, żelaza, cynku i wielu innych.

Mangan i fosfor są bardzo istotne dla ludzkiego organizmu, ponieważ wspierają właściwy metabolizm energetyczny, zaś cynk i miedź wspomagają pracę układu odpornościowego. Witaminy z grupy B odpowiadają przede wszystkim za prawidłowe działanie układu nerwowego. Dodatkowo tiamina korzystnie wpływa na serce, a foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi.

 

kasza gryczana niepalona


Kasza gryczana niepalona Wartości odżywcze

Składniki: Kasza gryczana niepalona

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Kasza gryczana niepalona KCAL

W 100 gramach suchej kaszy gryczanej niepalonej znajdziemy około 380 kcal. Dzienna porcja kaszy gryczanej niepalonej to 1 szklanka kaszy po ugotowaniu, co odpowiada średnio ok. 140 gramom. W takiej ilości znajdziemy niewiele ponad 110 kcal, 32 gramy węglowodanów i aż 24 gramy błonnika pokarmowego, którego niedobór w diecie ma obecnie wiele osób. Pomimo niewiele większej kaloryczności od kaszy gryczanej palonej, kasza niepalona przewyższa wartościami odżywczymi swoją “siostrę”. To ona jest bardziej wartościowa, choć zwolennicy kaszy gryczanej palonej wolą ją za jej aromat, pomimo nieco niższej wartości odżywczej.


Kasza gryczana niepalona przepisy / Kasza gryczana niepalona zastosowanie

KASZA Z WARZYWAMI

KASZA Z WARZYWAMI

Składniki:

- 3 średnie cebule
- 3-4 marchewki
- 2 pietrzuszki
- 2-4 listki laurowe
- 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 4,5 szklanki wody
- ok 1/4 szkl oleju
- sól, pieprz i zioła do smaku

Wykonanie:

Cebulę pokrojona w kostkę  podsmaż w garnku z grubym dnem. Marchew i pietruszkę zetrzyj na grubej tarce i dodaj do garnka. Podsmaż razem z cebulką aż do miękkości. Dodaj kaszę, przyprawy, wodę i duś pod przykryciem około 15 minut od zagotowania na małym ogniu.
Kasza jest gotowa do podania. Możesz posypać pieprzem, delikatnie polać olejem. Całośc podaj np. z grilowanymi kawałkami cukinii.


Kasza gryczana z kurczakiem w sosie pomidorowym

Kasza gryczana z kurczakiem w sosie pomidorowym

Składniki:

- 200g kaszy gryczanej
- 150g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- olej rzepakowy
- papryka słodka i ostra
- pieprz, sól
zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czubryca zielona
- sos pomidorowy

Wykonanie:

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Mięso posiekaj w drobną kostkę.
Posiekaną w kostkę cebulę podsmaż na oleju, dodaj mięso – duś przez kilka minut.
Po pewnym czasie dodaj sos pomidorowy i kukurydzę – dopraw do smaku.


Kasza gryczana z dodatkiem orzechów piniowych

Kasza gryczana z dodatkiem orzechów piniowych

Składniki:

Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu;
Buraka oraz ser feta pokrój w drobną kostkę i dodaj do ugotowanej kaszy gryczanej;
Do kaszy z warzywami oraz serem feta dodaj łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę rozmarynu oraz garść orzechów piniowych;
Przy pomocy dużej łyżki jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Nasza rada! Do przyrządzenia dania użyj wystudzonej kaszy gryczanej. Jeśli masz na to ochotę, zamiast oliwy z oliwek możesz użyć oleju lnianego lub rzepakowego.


Kasza gryczana niepalona Zastosowanie

Kasza gryczana idealnie nadaje się, jako dodatek do mięs, a także, jako składnik farszu do pierogów lub jako główne danie z innymi dodatkami.

Propozycja przygotowania: Zagotuj wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju. Do gotującej się wody wrzuć kaszę (1 szklankę kaszy na 2 szklanki wody) i zamieszaj. Gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odstaw kaszę na 5 minut pod przykryciem, aby wchłonęła wodę, po czym odcedź. Kasza jest gotowa do spożycia.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Kasza gryczana niepalona Opinie o produkcie: Kasza gryczana niepalona 1000g X-MIX