info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Kasza bulgur 1000g
Kasza bulgur 1000g

Kasza bulgur 1000g - VIVIO

10,10 zł
  duża dostępność

Kasza bulgur 1000g Vivio Wartości odżywcze

SKŁAD: kasza z pszenicy durum

 

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna 1383kJ/328kcal

Tłuszcze 1,3 g

w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,2 g

Węglowodany 57,6 g

w tym cukry 0,4 g

Błonnik 18,3g

Białko 12,3 g

Sód 0,03 g


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Kasza bulgur 1000g Vivio Zastosowanie

W polskiej kuchni kasza bulgur jest mniej popularna niż, np. kasza jęczmienna czy gryczana. Można jednak wykorzystać ją na wiele ciekawych sposobów. Stanowi doskonały, zdrowy zamiennik ziemniaków i makaronu. Świetnie komponuje się z sałatkami, daniami mięsnymi, gulaszem, różnymi rodzajami sosów. Można ją wykorzystać jako dodatek do drugiego dania lub zup, przygotowania gołąbków, i zapiekanek. Stanowi składnik tzw. kaszotto – dania jednogarnkowego, które jest smacznym i prostym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Świetnie nadaje się również do faszerowania warzyw oraz do wykonania słynnej bliskowschodniej potrawy zwanej pilaw.

Aby zachować cenne witaminy i składniki mineralne zawarte w kaszy, nie powinno się gotować jej w dużej ilości wody. Należy zachować odpowiednie proporcje, co pozwala wchłonąć całą wodę przez kaszę podczas gotowania. Na początku warto przepłukać kaszę na sitku pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Na wrzącą wodę wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 min do momentu wchłonięcia całej wody. Gdy kasza jest gotowa, należy wyłączyć ogień i pozostawić ją pod przykryciem na kilka minut.


Kasza bulgur 1000g Vivio KCAL

W 100 gramach kaszy bulgur znajdziemy niespełna 330 kalorii. Duża zawartość błonnika sprawia, że posiłki z dodatkiem kaszy zapewniają uczucie sytości na dłużej i eliminują podjadanie. Wszystko to sprawia, że kasza bulgur coraz częściej jest doceniana przez osoby odchudzające się i dbające o szczupłą sylwetkę.


Kasza bulgur 1000g Vivio Opis

Kasza bdivgur jest jednym z podstawowych surowców kdivinarnych wykorzystywanych na Bliskim Wschodzie. Jest to rodzaj kaszy wytwarzanej z pełnego ziarna pszenicy durum (pszenicy twardej, makaronowej), które najpierw gotuje się, suszy, a później rozgniata. Poza bdivgurem, z durum powstają również znany nam dość dobrze kuskus i, rzecz jasna, mąka oraz makaron. Co ciekawe, kuskus jest powszechnie uważany za kaszę, jednak ze względu na fakt, że powstaje z semoliny, zdecydowanie bliżej mu do makaronu. W porównaniu do kaszy bdivgur, zawiera też mniej składników mineralnych i nie ma aż tak oryginalnego smaku, choć w krajach bliskowschodnich jest bardziej popdivarny, niż bdivgur.

Czy kasza bdivgur ma gluten?

Kasza bdivgur - jak przyrządzić pilaw?

Czy kasza bdivgur jest odpowiednia dla cukrzyka?

Kasza bdivgur - gdzie można kupić?

  • Kasza bdivgur - cena

  • Kasza bdivgur - przepisy

  •  

    Co to jest kasza bdivgur?

    Kasza bdivgur charakteryzuje się wysoką zawartością składników mineralnych i błonnika, jej wartości odżywcze były doceniane na Bliskim Wschodzie już ponad 4000 lat temu. Kasza bdivgur wytwarzana jest z pszenicy durum, która jest najwyższej klasy. Bdivgur jednoznacznie wyróżnia się na tle innych kasz, np. manny czy kuskus. Jest najbardziej bogata w wartości mineralne i zdrowotne.

    Kasza bdivgur przechodzi długi proces wytwarzania. Zanim pojawi się w naszej kuchni, pozyskane ziarna pszenicy bdivgur w pierwszej kolejności należy osuszyć, a następnie zgnieść. Warto dodać, że kasza bdivgur występuje w trzech odmianach (w zależności od stopnia zgniecenia): drobno-, średnio- oraz gruboziarnistej. Drobnoziarnistą odmianą jest tą najczęściej wykorzystywaną np. do przyrządzania sałatek, zup czy faszerowania warzyw, a średnio- i gruboziarnista – wykorzystywana jest do wykonania słynnej bliskowschodniej potrawy zwanej pilaw.

    Kasza bdivgur - wartości odżywcze.

    Kasza bdivgur to produkt zbożowy pełen zdrowia dzięki wysokiej zawartości substancji odżywczych. Zapewnia energię do działania, gdyż stanowi źródło węglowodanów złożonych, powoli uwalnianych do krwiobiegu. Zapewnia wyjątkowo dużo roślinnych protein, oraz niewiele tłuszczu. Porcja nieugotowanej kaszy dostarcza aż 12 gramów białka, 57 gramów węglowodanów, w tym około 18 gramów błonnika pokarmowego oraz znikomej dawki tłuszczu.

    Kasza bdivgur zawiera wiele cennych dla zdrowia składników mineralnych. W największych dawkach występuje: potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, mangan, miedź

    Bdivgur to wartościowe źródło witamin z grupy B, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz czerpania energii ze spożytego pokarmu. Oprócz witamin z grupy B, bdivgur zapewnia również dawkę witamin E i K.

    Kasza bdivgur - właściwości zdrowotne.

    Kasza bdivgur z uwagi na dużą zawartość witamin i mikroelementów jest korzystna dla naszego zdrowia. Zawiera kwas foliowy, powinni więc ją spożywać kobiet w ciąży oraz młode mamy karmiące piersią. Posiada dużo witamin z grupy B, które wzmacniają pracę układu nerwowego, kondycję skóry, włosów i paznokci.

    Jedzenie kaszy wspomaga pracę układu krwionośnego i kondycję serca dzięki zawartości potasu. Potas odpowiada również za regdivację ciśnienia tętniczego krwi> Zawarty w kaszy magnez, wpływa korzystnie na pracę mózgu, odpowiada za budowę neuroprzekaźników i chroni przed występowaniem zatorów. W jej składzie znajdziemy również żelazo, cynk, wapń wspomagający kości i zapobiegający występowaniu osteoporozy, fosfor, witaminy E i K.

    Pszenica durum (bdivgur) a cukrzyca

    Bdivgur ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę. Nie powoduje gwałtownego podwyższenia poziomu cukru we krwi i jest bezpieczna w diecie diabetyków.

    Kasza bdivgur a odchudzanie

    Kasza bdivgur jest bogata w wartościowy błonnik, który jest pożywką dla naszych bakterii jelitowych oraz pozwala na długo zachować uczucie sytości. Dzięki temu wspomaga odchudzanie i zmniejsza chęć podjadania między posiłkami. Błonnik obniża również poziom „złego” cholesterolu i chroni przed miażdżycą.

    Przeciwwskazania do spożywania kaszy bdivgur

    Po kaszę bdivgur mogą sięgać wszyscy, z wyjątkiem osób chorych na celiakię, gdyż zawiera ona gluten. Warto pamiętać, że kaszy bdivgur nie powinno się spożywać w nadmiernych ilościach. Duże ilości kaszy bdivgur są niewskazane dla osób cierpiących na wrzody żołądka i dwunastnicy, a także nadkwasotę.

    Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące kaszy bdivgur:

    1. Czy kasza bdivgur ma gluten? Bdivgur powstaje z pszenicy durum, która jest zbożem zawierającym gluten. Oznacza to, że kasza bdivgar nie może być spożywana przez osoby chore na celiakię lub z nietolerancją glutenu.
    2. Kasza bdivgur - jak przyrządzić pilaw? Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia, sporządzana z ryżu lub bdivguru z dodatkiem warzyw, kawałków mięsa oraz dużej ilości ostrych przypraw. Dzięki specjalnej technice gotowania ziarenka ryżu lub kaszy bdivgur pozostają osobno (nie kleją się). Pilaw jest popdivarną potrawą na Bliskim Wschodzie, w krajach Azji Środkowej i na Bałkanach
    3. Czy kasza bdivgur jest odpowiednia dla cukrzyka? Kasza bdivgur zawiera mało cukrów prostych oraz dużo błonnika pokarmowego. Jest to zatem produkt bardzo wskazany w diecie osób chorych na cukrzycę. Jej dodatek do posiłków może spowolnić wchłanianie cukrów prostych w jelitach i zapobiec nagłym skokom poziomu glukozy we krwi.
    4. Kasza bdivgur - gdzie można kupić? Produkt ten możemy kupić w niektórych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób nie tylko zyskamy dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, ale również możliwość zdobycia dużej ilości informacji na temat wybranego przez nas produktu.

    Kasza bdivgur - cena

    Kasza bdivgur sprzedawany jest najczęściej w opakowaniach o wadze 250g, 500g lub 1kg. Często też można kupić kaszę bdivgur pakowaną porcjami w osobne woreczki do gotowania. Tak zapakowana kasza to niepotrzebne zużycie plastiku oraz wyższa cena. Za opakowanie niniejszego produktu o gramaturze 1kg zapłacimy od 7 do 15 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena chaga może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora.

    PRODUCENTVIVIO
    KRAJ POCHODZENIAPolska / Turcja
    WEGETARIAŃSKI
    WEGAŃSKI
    DARMOWA DOSTAWA od 199zł
    PUNKTY ZA ZAKUP
    sprawdź szczegóły
    1 pkt

    Sałatka z kaszą bulgur i jajkiem
    PRZEPIS

    Sałatka z kaszą bulgur i jajkiem

    Składniki:

    • 100g kaszy bulgur
    • garść czarnych oliwek
    • 2 jajka
    • 1 mała czerwona cebula
    • pół zielonego ogórka
    • garść pomidorków koktajlowych

     

    Wykonanie:

    Kaszę gotujemy odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy ogórki, cebulkę, pomidorki i jajka. Gdy kasza przestygnie, mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy oliwki. Podajemy sałatkę posypaną mieszanką do sałatek Vivio i polane oliwą z oliwek lub olejem lnianym.

    Pilaw z kaszy bulgur z mięsem mielonym i pieczarkami
    PRZEPIS

    Pilaw z kaszy bulgur z mięsem mielonym i pieczarkami

    Składniki:

    • 1 szklanka kaszy bulgur
    • 200g mięsa mielonego
    • duża cebula
    • 5 dużych pieczarek
    • 1 łyżka pasty pomidorowej (lub koncentrat pomidorowy)
    • 1 łyżeczka pasty paprykowej
    • 1 łyżeczka masła
    • sól, pieprz, kumin (kmin rzymski mielony)

     

    Wykonanie:

    Kaszę bulgur dokładnie umyć. Mięso mielone podsmażyć w rondlu o grubym dnie. Rondel powinien byc wystarczająco duży, aby zmieściły się w nim wszystkie składniki. Dodać cebulę i łyżeczkę masła. Gdy cebula się zeszkli dodać umyte i pokrojone pieczarki. Smażyć mieszając by mięso się nie przypaliło. Dodać pasty pomidorową i paprykową, smażyć ciagle mieszając do momentu aż pasta zacznie pachnieć. Dodać kaszę i przyprawy. Zamieszać i dodać szklankę wody. Gdy zacznie wrzeć przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień do minimum. Po 15 minutach zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut. Odkryć, zamieszać i zostawić na kolejne 3-5 minut. Serwować z piklami.