Kasza kuskus – symbol bogactwa i szczęścia. Jakie ma zastosowanie?
Kasza kuskus jest wytwarzana z pszenicy durum. Jest lekkostrawna, dlatego świetnie uzupełni dietę osób z problemami trawiennymi. Pozyskiwana jest w wyniku dokładnego rozdrobnienia ziaren wcześniej pociętych lub połamanych. Zaliczana jest do kaszy drobnej, choć biorąc pod uwagę współczesny sposób jej produkcji bardziej przypomina makaron.
Korzyści dla organizmu
Kuskus to bardzo dobre źródło jodu, którego niedobory mogą świadczyć o rozregulowanej gospodarce hormonalnej. W porównaniu z płatkami pszennymi w kaszy kuskus znajduje się dużo więcej białka. Poza tym jest bogata w żelazo i zawiera bardzo mało tłuszczu. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny i tiaminy.
Kasza kuskus i jej historia
Losy kaszy kuskus sięgają 3 tysięcy lat przed naszą erą. To wówczas Berberowie zamieszkujący północ Afryki przynieśli kaszę na dwór faraona. Do Europy kuskus trafił dopiero w XIX w., kiedy Algieria została podbita przez Francję.
Kuskus w kuchni
Kasza ta ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Może być podawana z roślinami strączkowymi np. fasolą albo soczewicą i wzbogacać w ten sposób jadłospis wegetarian. W niektórych rejonach podaje się kuskus z rybą, dobrze komponuje się także z mięsem. Można dodawać go do sałatek albo potraktować jako zagęszczacz do zup. Świetnie smakuje także z daniami na słodko – z owocami, bakaliami czy miodem.
W Maroku kaszę kuskus podaje się do spożycia w jednym, dużym talerzu, na którym ułożona jest w formie piramidy, polana gulaszem, z sosem w osobnym naczyniu. Goście jedzą ją tylko prawą ręką (lewa uznawana jest za nieczystą).
Wśród muzułmanów kuskus ma symboliczne znaczenie i często towarzyszy ważnym, rodzinnym uroczystościom, takim jak chrzciny, pogrzeby, czy wesela.
Garść ciekawostek
- Początkowo kasza kuskus była produkowana z prosa, później dopiero z pszenicy
- W kulturze muzułmańskiej kuskus symbolizuje bogactwo i wielkie szczęście
- Dzielenie się tą kaszą z innymi oznacza gest otwartości i poczucia wspólnoty
- W Afryce do dziś produkuje się kuskus metodami tradycyjnymi, ręcznie – pracują nad tym głównie kobiety
- Kuskus to narodowe danie Marokańczyków
Przepis na sałatkę z kuskusem i grillowaną cukinią
Składniki:
- 0,5 szklanki kaszy kuskus
- 1 szklanka bulionu
- 25 dag fasolki szparagowej
- 1 średnia cukinia
- 2 pomidory
- 1 łyżka świeżych ziół (np. bazylia, oregano)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kuskus zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy, by napęczniała. Cukinię kroimy w plasterki, doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy z dwóch stron, ok. 3 minuty z każdej.
Fasolkę gotujemy w posolonej wodzie przez kilka minut, następnie studzimy. Pomidory kroimy w dość dużą kostkę. Przestudzoną kaszę mieszamy z fasolą, cukinią i pomidorami. Olej mieszamy i wstrząsamy z sokiem cytrynowym, przyprawami i posiekanymi ziołami. Tak powstałym sosem polewamy sałatkę i całość mieszamy.