Kasza jaglana – poznaj jej właściwości i włącz ją do diety!
Kasza jaglana to ten rodzaj kaszy, który powinien być spożywany szczególnie ze względu na swą wartość odżywczą. Oczywiście pod względem walorów smakowych również przypadnie do gustu większości smakoszów. Do tego tania i bardzo łatwo dostępna – same zalety!
Kaszę jaglaną można wykorzystać w kuchni na mnóstwo sposobów, jest na tyle uniwersalna, że dobrze komponuje się zarówno z daniami obiadowymi, jak i na słodko. Dostarcza sporo energii, więc sprawdzi się też w wersji śniadaniowej.
Kasza jaglana i jej właściwości
- jest kaszą bezglutenową i mogą spożywać ją osoby z celiakią
- jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza, co może być pomocne w walce z drożdżakowym zakwaszeniem organizmu (kandydozą)
- jest lekkostrawna, dlatego może wpływać korzystnie na trawienie
Kasza jaglana i jej wartości odżywcze
- zawiera lecytynę, która poprawia pamięć
- jest źródłem witamin z grupy B, które wzmacniają pracę jelita grubego
- stanowi prawdziwe bogactwo substancji mineralnych, takich jak: potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez
- dzięki obecności krzemu wpływa korzystnie na wygląd włosów, skóry i paznokci, a także stan naczyń krwionośnych
- zawiera łatwo przyswajalne białko
- jest świetnym źródłem witaminy E – silnego antyoksydanta
Kasza jaglana – garść ciekawostek
Proso, z którego powstaje kasza jaglana, zanim przybyło do Europy uprawiane było w Chinach, Afryce i Indiach – dobrze znosi ciężkie warunki, takie jak suchy klimat i jałowe gleby.
Większość zbiorów kaszy jaglanej przeznaczona jest do produkcji paszy dla zwierząt i… piwa jaglanego.
Nie można jej przechowywać przez zbyt długi okres, ponieważ szybko jełczeje i staje się gorzka. Bardzo łatwo chłonie też wilgoć i zapachy.
Przed ugotowaniem należy ją wypłukać.
Kasza jaglana doskonale sprawdzi się, jako zamiennik ryżu w daniach azjatyckich, posiada delikatny, lekko orzechowy smak.
Przepisy z użyciem kasz znajdziesz w Przepiśniku ViVio. Sprawdź tutaj.