info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
-19%Kasza jaglana przepisy, cena, zastosowanie
Kasza jaglana przepisy, cena, zastosowanie
Kasza jaglana przepisy, cena, zastosowanie
Kasza jaglana przepisy, cena, zastosowanie

Kasza jaglana 400g ZERO WASTE - VIVIO

4,79 zł3,90 zł(4)
Najniższa cena z 30 dni: 4,79 zł

Produkt niedostępny

Opakowanie papierowe - ZEROWASTE

Marka VIVIO wprowadza do sprzedaży produkty w papierowych opakowaniach, które są bezpieczne dla środowiska.Stopniowo wprowadzając kolejne procedury, staramy się zmienić proces produkcji na w pełni EKOLOGICZNY.Zakupiony produkt zapakujemy specjalnie dla Ciebie, bezpośrednio przed wysyłką, dzięki czemu masz pewność, że dostaniesz produkt o najwyższym stopniu świeżości.Na tylnej ściance papierowej torebki zostanie naklejona etykieta, na której znajdziesz pełny skład oraz wartości odżywcze.
Na papierowym opakowaniu podczas transportu mogą pojawić się przebarwienia, które są naturalne i nieszkodliwe.Taki rodzaj opakowania nadaje się do recyklingu (trzeba jedynie oderwać etykietkę). Zużyte opakowanie wyrzuć do odpowiedniego pojemnika na odpady i zrób z Nami coś dla Planety


Kasza jaglana Wartości odżywcze

Składniki: kasza jaglana

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Kasza jaglana Zastosowanie

Kasza jaglana ceniona jest ze względu na swój wyjątkowy smak oraz niezwykłe właściwości zdrowotne. Dlatego też, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni każdego z nas. Bez przeszkód można wykorzystać ją w roli dodatku do mięs lub dań rybnych. Świetnie sprawdza się również jako składnik pożywnych placuszków oraz śniadaniowej „jaglanki”. Wszystkim osobom, które nie mogą się obejść bez słodyczy, z pewnością przypadnie do gustu sernik jaglany lub pyszny budyń z dodatkiem świeżych owoców leśnych.


Kasza jaglana Film


Kasza jaglana KCAL

W 100 gramach produktu znajdziemy około 350 kcal. Jedna łyżka kaszy jaglanej waży średnio 15 gram i dostarcza około 53 kcal. Najczęściej na jedną porcję zaleca się gotować 4 łyżki kaszy jaglanej co stanowi odpowiednio 212 kcal. Kalorie i energia w kaszy jaglanej pochodzą z węglowodanów (78%), ale znajdziemy w niej sporą porcję białka i nieco mniejszą ilość tłuszczy. Warto również wiedzieć, że kasza jaglana w większości składa się z węglowodanów, dlatego też stanowi dobre źródło szybko przyswajanej energii. Dodatkowo, niniejszy produkt jest cennym źródłem witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Pomimo dość wysokiej kaloryczności i wysokiego indeksu glikemicznego (po ugotowaniu IG = 71), zawiera szereg witamin i mikroelementów, które przemawiają za tym, aby po nią sięgać częściej.


Kasza jaglana Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych kaszy jaglanej

Chociaż rzadko gości na naszych stołach, kasza jaglana uznawana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Bez przeszkód można wykorzystywać ją zarówno do przyrządzania słodkich, jak i wytrawnych dań. Kasza jaglana jest doskonałym źródłem białka w diecie osób, które nie jedzą mięsa. Ponadto, jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg cennych witamin, w tym witaminy z grupy B oraz witaminę E (nazywaną witaminą młodości). A co jeszcze warto wiedzieć na temat kaszy jaglanej?

Kasza jaglana co to jest?

Kasza jaglana uprawiana i stosowana w kuchni jest już od setek lat. Niniejszy produkt pozyskiwany jest z łuskanych ziaren prosa, które nazywane jest pseudo zbożem. Proso w naturalnych warunkach występuje na terenie Azji, Południowej Afryki, Australii oraz Meksyku. Niemniej jednak, uprawiane jest również w innych krajach świata, takich jak Chiny, Japonia, czy RPA. W Polsce również możemy znaleźć nieliczne uprawy niniejszej rośliny. Kasza jaglana swoim wyglądem przypomina malutkie ziarenka kukurydzy. Po ugotowaniu, zwiększa nieco swoją objętość i staje się jaśniejsza. Produkt ten doskonale nadaje się zarówno jako dodatek do mięs, jak i warzyw. Bez przeszkód można również przygotować z niego smaczny deser.

Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi fosfor, odpowiedzialny za wzmocnienie naszych kości oraz zębów. Kasza jaglana jest również źródłem magnezu, biorącego udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów oraz białek, warunkując tym samym dostawę energii do komórek i tkanek organizmu. Ponadto, magnez przyczynia się również do poprawy pamięci i myślenia, podobnie jak zawarte w niniejszym produkcie witaminy z grupy B. Warto również wiedzieć, iż regularne spożywanie kaszy jaglanej, dzięki zawartości żelaza oraz cynku, przyczynia się do zwiększania odporności naszego organizmu. Dodatkowo, ten produkt, wytwarzany z ziaren prosa, zapewnia naszemu organizmowi lecytynę, przyczyniającą się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. Warto również wiedzieć, iż kasza jaglana jest produktem bezglutenowym. Dlatego też, może ona stosowana być w diecie osób zmagających się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu.

Kasza jaglana a cukrzyca

Kasza jaglana charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG=71). Niemniej jednak, w ograniczonych ilościach może stosowana być w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy. Jednakże, należy spożywać ją w odpowiedni sposób. Po pierwsze, ważne jest, aby kasza nie była rozgotowana, czyli powinna być ona ugotowana „na sypko”. Po drugie, należy pamiętać, aby na talerzu diabetyka, oprócz kaszy (porcja około 50g) znalazło się również chude mięso (np. w postaci kurczaka gotowanego na parze) oraz duża porcja świeżych warzyw (np. w postaci sałatki z pomidorów lub sałaty z dodatkiem zielonych ogórków i rzodkiewki). Dzięki temu, zawarte w kaszy węglowodany będą wolniej się wchłaniać, a tym samym wolniej podnosić poziom glikemii.

Stosowanie kaszy jaglanej w diecie odchudzającej

Kasza jaglana stanowi dobry składnik zdrowej diety, który wpływa na przyspieszenie procesu odchudzania. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać niniejszego produktu w zbyt dużych ilościach. Kaszę jaglaną warto łączyć z licznymi warzywami. Ponadto, świetnie sprawdzić się może w roli pełnowartościowego śniadania z dodatkiem świeżych owoców. Będąc na diecie odchudzającej, warto spożywać kaszę jaglaną, ponieważ jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw cennych składników odżywczych, które przyczyniają się do sprawnego funkcjonowania naszego organizmu.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest lekkostrawna, dlatego też bez przeszkód może spożywana być przez zdrowe osoby. Niemniej jednak, wskazane jest, aby w ograniczonych ilościach wprowadzana była do diety pacjentów zmagających się z problemem chorób tarczycy.

Cena kaszy jaglanej

Kasza jaglana sprzedawana jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 500 gramów lub 1000 gramów. Koszt opakowania o wadze 500 gramów wynosi około 5,00-7,00 złotych. Za opakowanie o wadze 1000 gramów, zapłacimy około 7,00-10,00 złotych. Warto również wiedzieć, iż w niektórych sklepach możemy kupić kaszę jaglaną bio. Niniejszy produkt stanowi gwarancję najwyższej jakości produktu. Za opakowanie kaszy jaglanej bio o wadze 1000 gramów, zapłacimy około 12,00-15,00 złotych. Cena produktu może różnić się w zależności od producenta i wybranego dystrybutora.

Kasza jaglana – odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania

Pytanie 1: Dlaczego kasza jaglana jest gorzka? Kasza jaglana jest gorzka wtedy, gdy jest ugotowana w nieodpowiedni sposób. Niewiele osób wie, że przepłukanie kaszy jaglanej gorącą wodą przed gotowaniem, jest w stanie zniwelować jej gorycz.

Pytanie 2: Gdzie kupić kaszę jaglaną? Kaszę jaglaną możemy kupić w większości sklepów spożywczych. Niemniej jednak, warto również poszukać jej w sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas zyskamy pewność, że nasz produkt jest najwyższej jakości. Ponadto, kupując kaszę jaglaną w sklepach internetowych ze zdrową żywnością, często jesteśmy w stanie znaleźć atrakcyjne oferty cenowe.

Pytanie 3: Kasza jaglana na słodko, czy można ją tak przygotować? Kasza jaglana stanowi uniwersalną bazę do przygotowania zarówno wytrawnych, jak i słodkich dań. Bez przeszkód możemy przyrządzić z niej zarówno doskonały budyń jaglany, jak i słodkie ciasteczka z dodatkiem suszonych owoców i bakalii.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Aby cieszyć się pełnym smakiem kaszy jaglanej, należy przygotować ją w odpowiedni sposób.

  • Po pierwsze: przed gotowaniem należy dokładnie przepłukać kaszę jaglaną, najpierw zimną, a następnie gorącą wodą;
  • Po drugie: warto namoczyć kaszę jaglaną na kilka godzin przed gotowaniem.

Kaszę jaglaną należy gotować w proporcjach: 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody. Proces gotowania powinien trwać tak długo, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Następie należy odstawić kaszę na około 15-20 minut.


 

kasza jaglana

Podsumowanie

Kasza jaglana jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Stanowi ona cenne źródło minerałów i witamin, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Dodatkowo, kasza jaglana może stanowić cenne źródło białka w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Bez przeszkód można użyć jej do przygotowania zarówno wytrawnych dań, jak i słodkich deserów.

Bibliografia

  1. Czerwińska D., Charakterystyka żywieniowa kasz, cz. II: Wartość odżywcza i zdrowotna kaszy jaglanej, „Przegląd Zbożowo-Młynarski” 2009, nr 11, str. 12–13;
  2. Jurga R., Prawie wszystko o kaszach. „Przegląd Zbożowo-Młynarski” 2014, nr 3, str. 25–27;
  3. Przetaczek-Rożnowska I., Bubis E., Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię, „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych” 2016, t. 65, nr 1, str. 127–140;
  4. Saleh A.S.M., Zhang Q., Chen J., Shen Q., Millet grains: nutritional quality, processing and potential health benefits, „Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety” 2013, t. 12, nr 3, str. 282–295.

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
Sprawdź ten produkt w EKOLOGICZNEJ odmianie

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


JAK UGOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ
PRZEPIS

JAK UGOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ

Kaszę jagalną dobrze jest podprażyć na suchej patelni lub w garnku o grubym dnie, albo starannie sparzyć wrzątkiem - wówczas pozbawimy ją gorzkiego posmaku.
Kaszę należy zalać dwa razy większą ilością wody niż ilość kaszy. Dodać odrobinę soli.
Kaszę gotujemy przez 10 min (od momentu aż zacznie wrzeć) w szczelnie przykrytym garnku o grubym dnie. Po ugotowaniu należy odczekać jeszcze 5 min, aż kasza wchłonie całą wodę.

KAWOWY BUDYŃ JAGLANY
PRZEPIS

KAWOWY BUDYŃ JAGLANY

Składniki:

- 1 szklanka kaszy jaglanej (200ml)
- 4 szklanki mleka (800ml) - może być roślinne
- 4 łyżki cukru trzcinowego/ ksylitolu
- 2-4 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być zbożowa)

Wykonanie:

Kaszę jaglaną sparz wrzątkiem. Zalej mlekiem i gotuj około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka). Dodaj cukier lub dowolny syrop. Po ugotowaniu zmiksuj na gładką masę.
1/3 budyniu odłóż, a do reszty dodaję kawę i ponownie zmiksuj.
W razie potrzeby dodaj więcej kawy lub dosłódź.
Do pucharków/słoiczków wlej połowę budyniu kawowego, potem nałóż warstwę budyniu białego i na to drugą połowę budyniu kawowego.
Wierzch udekoruj startą czekoladą i plasterkami bananów

Kasza jaglana z musem
PRZEPIS

Kasza jaglana z musem

Składniki:

- Kasza jaglana
- mleko – pól na pól zmieszane z wodą
- imbir
- sól himalajska
- pestki moreli gorzkie
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- imbir
- mus malinowy
- rodzynki
- żurawina
- masło

Wykonanie:

Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].

CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ
PRZEPIS

CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 1 szklanka pokruszonych chipsów kokosowych;
  • ¼ szklanki płatków migdałowych;
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej;
  • 3-4 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Pamiętaj o tym, aby uprzednio dokładnie ją przepłukać;

Połącz chipsy kokosowe razem z migdałami i delikatnie je rozdrobnij;

W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą: kaszę jaglaną, mąkę kukurydzianą, wybrany cukier, jajko oraz olej;

Do otrzymanej masy dodaj chipsy kokosowe oraz pokruszone migdały, a następnie wymieszaj całość;

Przy pomocy zwilżonych dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ciastka przez około 12-15 minut, aż do momentu w którym się zarumienią.

KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI
PRZEPIS

KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI

Składniki (1 porcja):

  • 4 łyżki kaszy jaglanej;
  • ½ papryki czerwonej;
  • 6-8 pomidorków koktajlowych;
  • 6-8 zielonych oliwek;
  • ½ szalotki;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • garść świeżej natki pietruszki;
  • kilka kropel soku z cytryny;
  • szczypta ostrej papryki.

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z powyższą instrukcją; Pokrój paprykę oraz cebulkę w drobną kostkę; Pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekrój na pół; Rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelni i podsmaż na niej paprykę wraz z cebulką; Na patelnie dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, ostrą paprykę oraz oliwki. Smaż całość przez około 5 minut; Do składników na patelni dodaj przekrojone pomidorki koktajlowe, świeżą natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i przełóż na talerz.

KOTLETY Z SOCZEWICY
PRZEPIS

KOTLETY Z SOCZEWICY

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 młode marchwie
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- ½ szklanki bułki tartej
- 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej
- Sól himalajska i pieprz ziołowy do smaku.

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę, posiekaj ją w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż do momentu, w którym się zarumieni;

Obraną marchew oraz korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie, dodaj warzywa do cebuli i smaż przez krótką chwilę;

Ostudzoną kaszę oraz soczewicę połącz z bułką tartą, mąką ziemniaczaną, przyprawami oraz podsmażonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw je na około 15 minut;

Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości kotlety;

Rozłóż papier do pieczenia na blaszce i rozgrzej piekarnik do 200oC;

Rozłóż równomiernie kotlety na blaszce i piecz je przez około 20-25 minut. Po upływie 15 minut przewróć je na drugą stronę.

Pasta kanapkowa z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów
PRZEPIS

Pasta kanapkowa z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów

Składniki:

- 3/4 słoiczka suszonych pomidorów (ok. 200 g)
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- Sól, pieprz ziołowy

Wykonanie:

Kaszę i pomidory zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać 2 łyżki oleju, w którym były namoczone pomidory i przyprawy do smaku.

Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych
PRZEPIS

Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych

Składniki:

- Szklanka posiekanych, świeżych liści szpinaku;
- 1 puszka ciecierzycy;
- niepełna szklanka (około ¾) kaszy jaglanej;
- pół szklanki płatków owsianych;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego;
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 szalotka;
- Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Do liści szpinaku dodaj posiekaną cebulkę, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek;
Liście szpinaku wraz z przyprawami przełóż na patelnię i smaż przez krótką chwilę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek;
Odsącz ciecierzycę z puszki, opłucz ją, rozgnieć i dodaj do szpinaku;
Do uzyskanej masy dodaj: ugotowaną kaszę jaglaną, zmielone drobno siemię lniane oraz płatki owsiane;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj do nich nieaktywne płatki drożdżowe oraz odrobinę oliwy z oliwek;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie odstaw je na około 20-25 minut;
Z gęstej masy uformuj dowolnej wielkości kotlety i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200o C i piecz w nim kotlety przez 20 minut z jednej strony oraz 10 minut z drugiej strony.

Tak przygotowane kotlety można podawać z delikatnym sosem jogurtowym lub w formie wegańskich burgerów.

Zielona zupa z dodatkiem gałki muszkatołowej
PRZEPIS

Zielona zupa z dodatkiem gałki muszkatołowej

Składniki:

- 1 brokuł;
- Około 50-60g świeżych liści szpinaku;
- 1 ząbek czosnku;
- Około 750 ml bulionu warzywnego;
- 3 łyżki opłukanej kaszy jaglanej;
- 1 łyżka masła klarowanego;
- Szczypta gałki muszkatołowej;
- Szczypta chili;
- Szczypta soli;
- Garść prażonych nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

Opłukaną kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie odsącz z nadmiaru wody;
Brokuły dokładnie umyj, podziel na różyczki, a następnie ugotuj w bulionie warzywnym;
Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeże liście szpinaku, całość dodaj do brokułów;
Do składników w garnku dodaj przyprawy oraz kaszę jaglaną. Całość gotuj jeszcze przez około 5 minut;
Gotową zupę zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera i podawaj z dodatkiem uprażonych pestek słonecznika.

Jeśli masz na to ochotę, do zupy możesz dodać również łyżkę jogurtu typu greckiego.

Orzechowy mus z kaszy jaglanej
PRZEPIS

Orzechowy mus z kaszy jaglanej

Składniki:

- 50 g kaszy jaglanej
- 1,5 łyżeczki pasty laskowej
- 1 banan
- syrop klonowy (ewentualnie)

Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotować na wodzie w proporcji 1:3. Kiedy kasza wchłonie już cały płyn i lekko wystygnie zblendować ją z bananem i pastą laskowa. Przełożyć do miseczki i polać syropem klonowym.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta 1500 kalorii – poznaj jej najważniejsze zasady oraz efekty wynikające z jej stosowania!

Przybierający na sile problem nadwagi i otyłości wśród polskiego społeczeństwa skłania coraz większą grupę osób do poszukiwania skutecznych metod utraty zbędnych kilogramów. Warto jednak wiedzieć, że nie każda „modna” dieta jest w stanie zagwarantować nam upragnione efekty, a co więcej, stosowana w nieodpowiedni sposób, może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia. Jak więc odchudzać się […]

czytaj więcej...