
Opakowanie papierowe - ZEROWASTE
Marka VIVIO wprowadza do sprzedaży produkty w papierowych opakowaniach, które są bezpieczne dla środowiska.Stopniowo wprowadzając kolejne procedury, staramy się zmienić proces produkcji na w pełni EKOLOGICZNY.Zakupiony produkt zapakujemy specjalnie dla Ciebie, bezpośrednio przed wysyłką, dzięki czemu masz pewność, że dostaniesz produkt o najwyższym stopniu świeżości.Na tylnej ściance papierowej torebki zostanie naklejona etykieta, na której znajdziesz pełny skład oraz wartości odżywcze.
Na papierowym opakowaniu podczas transportu mogą pojawić się przebarwienia, które są naturalne i nieszkodliwe.Taki rodzaj opakowania nadaje się do recyklingu (trzeba jedynie oderwać etykietkę). Zużyte opakowanie wyrzuć do odpowiedniego pojemnika na odpady i zrób z Nami coś dla Planety
Kasza gryczana niepalona - Wartości odżywcze
Składniki: Kasza gryczana niepalona
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Kasza gryczana niepalona - Zastosowanie
Jak gotować?
Kasza gryczana niepalona gotuje się nieco dłużej, niż prażona. Najlepiej gotować ją w proporcji 1:2 (szklanka kaszy na dwie szklanki wody). Kaszę sypiemy na zimną wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem do momentu, gdy ziarna wchłoną całą wodę. Zamiast wody można użyć mleka, rosołu lub wywaru grzybowego. Białą kaszę gryczaną możemy przygotować także bez gotowania. W tym celu wystarczy zalać ją letnią wodę, wlać sok z cytryny i zostawić pod przykryciem na noc. Rano należy wypłukać kaszę na sitku. Proces ten należy powtarzać do momentu, gdy kasza przestanie się pienić. Po odsączeniu nadaje się do bezpośredniego spożycia. W tej formie będzie idealną bazą do stworzenia lekkiego deseru lub pożywnego śniadania z dodatkiem jogurtu i świeżych owoców.
Co zrobić z kaszy gryczanej niepalonej?
Z uwagi na delikatny smak, kasza niepalona może stanowić dodatek do wytrawnych dań, a także potraw na słodko. Świetnie komponuje się z różnego rodzaju warzywami, dlatego może być doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej. Możesz wykorzystać ją także do mięs jako alternatywę dla ryżu, ziemniaków lub makarony. Biała kasza może być także bazą do stworzenia zdrowego deseru. Wyśmienicie smakuje z mlekiem, jogurtem i świeżymi lub suszonymi owocami. To także dobry pomysł na pożywne i wartościowe śniadanie.
Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.
Kasza gryczana niepalona - KCAL
Dieta, a kasza gryczana niepalona.
Kasza gryczana to produkt zalecany dla wszystkich osób, które dbają o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Może być stosowana jako alternatywa dla ryżu i ziemniaków. Zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości na dłużej i dba o prawidłową przemianę materii. Co więcej, jest to produkt o stosunkowo niewielkiej kaloryczności. W 100 gramach odnajdziemy około 380 kalorii. Wersja niepalona jest nieco bardziej kaloryczna niż kasza prażona, ale z uwagi na wysokie wartości odżywcze warto po nią sięgać jak najczęściej. To ona jest bardziej wartościowa, choć zwolennicy kaszy gryczanej palonej wolą ją za jej aromat, pomimo nieco niższej wartości odżywczej.
Dzienna porcja kaszy gryczanej niepalonej to 1 szklanka kaszy po ugotowaniu, co odpowiada średnio ok. 140 gramom. W takiej ilości znajdziemy niewiele ponad 110 kcal, 32 gramy węglowodanów i aż 24 gramy błonnika pokarmowego, którego niedobór w diecie ma obecnie wiele osób.
Kasza gryczana niepalona - Opis produktu
Właściwości prozdrowotne gryki sprawiają, że jest ona powszechnie wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym i farmaceutycznym. Kasza gryczana występuje w formie palonej (prażonej) i niepalonej. Ta druga posiada jeszcze więcej cennych witamin i minerałów z uwagi na to, że ziarno nie jest poddawane wysokiej temperaturze. Poznaj właściwości białej kaszy gryczanej i sprawdź jak wykorzystać ją w swojej kuchni.
Co to jest kasza gryczana niepalona i jak wygląda?
Gdzie kupić kaszę gryczaną niepaloną i jaka jest jej cena?
Przeciwwskazania do spożycia;
Skład i wartości odżywcze kaszy gryczanej niepalonej;
Czy kasza jest zdrowa? Jakie ma właściwości?
Dieta, a kasza gryczana niepalona.
Jak gotować?
Co zrobić z kaszy gryczanej niepalonej?
Co to jest kasza gryczana niepalona i jak wygląda?
Kasza gryczana produkowana jest z obłuskanych nasion gryki – rośliny zaliczanej do grupy tzw. pseudozbóż. Jej owocem jest ciemnobrunatny orzeszek o ostrych krawędziach, który nazywany jest ziarnem. Na polskim rynku wyróżnia się kilka rodzajów kaszy gryczanej, które różnią się sposobem obróbki. Kasza gryczana nieprażona nazywana jest także białą lub zwykłą. Różni się od kaszy prażonej tym, że ziarna nie są poddawane obróbce z wykorzystaniem wysokiej temperatury. Mają jaśniejszy, kremowy kolor i delikatniejszy smak. Charakteryzuje się także większą zawartością białka, niż kasza prażona. Posiada również większą ilość przeciwutleniaczy. Im ciemniejszy kolor kaszy gryczanej, tym większa temperatura użyta do prażenia ziaren.
Gdzie kupić kaszę gryczaną niepaloną i jaka jest jej cena?
Kasza gryczana niepalona nie jest tak łatwo dostępna jak jej prażona wersja. Warto skorzystać z oferty sprawdzonego sklepu internetowego oferującego zdrową żywność. Tam bez problemu ją nabędziemy. Koszt kilogramowego opakowania to wydatek rzędu 10 zł.
Przeciwwskazania do spożycia
Biała kasza gryczana jest o wiele delikatniejsza w smaku, dlatego też z powodzeniem może być wykorzystywana do przygotowywania posiłków dla dzieci i niemowląt. Niestety tak samo jak wersja prażona, zawiera siarkę, chlor i fosfor, które mogą zakwaszać organizm. Osoby cierpiące na nadkwaśność, refluks oraz niewydolność nerek powinny spożywać kaszę gryczaną z umiarem. Czy kasza gryczana ma gluten? Tutaj dobra wiadomość dla osób chorujących na celiakię. Zarówno prażona jak i nieprażona wersja kaszy gryczanej jest wolna od glutenu. Zawsze jednak należy zapoznać się z informacją umieszczoną na opakowaniu przez producenta, ponieważ produkt ten może być magazynowany w otoczeniu innych, które zawierają gluten. Cukrzycy również mogą bez obaw stosować kaszę gryczaną. Jest ona zalicza do produktów ze średnim wskaźnikiem glikemicznym (IG 54), nie powoduje znacznych skoków poziomu glukozy we krwi.
Skład i wartości odżywcze kaszy gryczanej niepalonej
Niepalona kasza gryczana zawiera więcej białka niż ta w wersji prażonej. W 100 gramach tego produktu znajduje się od 13 do 17 gram białka, które jest łatwo przyswajalne. Co więcej, kasza gryczana biała dostarcza także spore ilości błonnika pokarmowego (12-16 g na 100g produktu). To także źródło magnezu, a jest go zdecydowanie więcej niż w gorzkiej czekoladzie. W kaszy białej odnajdziemy także aminokwasy egzogenne, które mogą wpierać proces wchłaniania wapnia i wzmocnić naszą odporność. Zawartość tych substancji w kaszy niepalonej jest zdecydowanie większa, niż w pozostałych rodzajach kaszy. To także źródło witaminy E, witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP), żelaza, krzemu, cynku, fosforu, wapnia i magnezu. Wersja prażona kaszy gryczanej również zawiera wskazane witaminy i składniki mineralne, ale wysoka temperatura jakiej poddawane są ziarna sprawia, że jest ich zdecydowanie mniej.
Czy kasza jest zdrowa? Jakie ma właściwości?
Kasza gryczana prażona pod względem wartości odżywczych nie dorównuje kaszy białej. W obu wersjach kaszy gryczanej odnajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, które zdaniem naukowców są wsparciem w profilaktyce miażdżycy. Co więcej, badania naukowe dowodzą, że białkowe ekstrakty gryczane obniżają poziom złego cholesterolu. Natomiast duża zawartość błonnika pokarmowego sprzyja prawidłowej przemianie materii. Sto gram kaszy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na błonnik aż w 20-30%.
Bibliografia:
Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystowska – „Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej”; Problemy Higieczniczno - Epidemiologiczne 2015, 96(2): 410-413
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Polska |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |

KASZA Z WARZYWAMI
Składniki:
- 3 średnie cebule
- 3-4 marchewki
- 2 pietrzuszki
- 2-4 listki laurowe
- 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 4,5 szklanki wody
- ok 1/4 szkl oleju
- sól, pieprz i zioła do smaku
Wykonanie:
Cebulę pokrojona w kostkę podsmaż w garnku z grubym dnem. Marchew i pietruszkę zetrzyj na grubej tarce i dodaj do garnka. Podsmaż razem z cebulką aż do miękkości. Dodaj kaszę, przyprawy, wodę i duś pod przykryciem około 15 minut od zagotowania na małym ogniu.
Kasza jest gotowa do podania. Możesz posypać pieprzem, delikatnie polać olejem. Całośc podaj np. z grilowanymi kawałkami cukinii.

Kasza gryczana z kurczakiem w sosie pomidorowym
Składniki:
- 200g kaszy gryczanej
- 150g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- olej rzepakowy
- papryka słodka i ostra
- pieprz, sól
- zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czubryca zielona- sos pomidorowy
Wykonanie:
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Mięso posiekaj w drobną kostkę.
Posiekaną w kostkę cebulę podsmaż na oleju, dodaj mięso – duś przez kilka minut.
Po pewnym czasie dodaj sos pomidorowy i kukurydzę – dopraw do smaku.

Kasza gryczana z dodatkiem orzechów piniowych
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej;
- 1 ugotowanego buraka;
- 30g sera typu feta;
- Garści orzechów piniowych;
- Szczypty rozmarynu;
- 1 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu;
Buraka oraz ser feta pokrój w drobną kostkę i dodaj do ugotowanej kaszy gryczanej;
Do kaszy z warzywami oraz serem feta dodaj łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę rozmarynu oraz garść orzechów piniowych;
Przy pomocy dużej łyżki jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Nasza rada! Do przyrządzenia dania użyj wystudzonej kaszy gryczanej. Jeśli masz na to ochotę, zamiast oliwy z oliwek możesz użyć oleju lnianego lub rzepakowego.
Dieta insulinowa – poznaj jej najważniejsze zasady i zalecenia!
Systematyczny wzrost problemu nadwagi i otyłości doprowadził do zwiększenia skali zjawiska zaburzeń metabolicznych, które mogą dotyczyć nawet 50% dorosłych Polaków. Insulinooporność (choć nie jest chorobą samą w sobie) stanowi stan realnego zagrożenia dla zdrowia i przyczynia się do znacznego wzrostu ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości. Na szczęście, z problemem insulinooporności jesteśmy w stanie […]
czytaj więcej...Dieta 1500 kalorii – poznaj jej najważniejsze zasady oraz efekty wynikające z jej stosowania!
Przybierający na sile problem nadwagi i otyłości wśród polskiego społeczeństwa skłania coraz większą grupę osób do poszukiwania skutecznych metod utraty zbędnych kilogramów. Warto jednak wiedzieć, że nie każda „modna” dieta jest w stanie zagwarantować nam upragnione efekty, a co więcej, stosowana w nieodpowiedni sposób, może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia. Jak więc odchudzać się […]
czytaj więcej...Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Każdemu z produktów spożywczych można przypisać wartość IG, czyli indeks glikemiczny. W skrócie jest to wskaźnik informujący o wpływie spożycia artykułu na poziom cukru we krwi. Produkty o niskim indeksie glikemicznym zalecane są dla osób z insulinoopornością, a także cukrzycą bez względu na typ. Warto znać listę artykułów o niskim IG, gdyż spożywanie ich może […]
czytaj więcej...