Kasza bulgur 1 kg - VIVIO
Kasza bulgur 1 kg - VIVIO
Produkt niedostępny
Kasza bulgur 1000g Vivio - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Polska / Turcja | VIVIO |
SKŁAD: kasza z pszenicy durum
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 1383kJ/328kcal
Tłuszcze 1,3 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,2 g
Węglowodany 57,6 g
w tym cukry 0,4 g
Błonnik 18,3g
Białko 12,3 g
Sód 0,03 g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Kasza bulgur 1000g Vivio - Zastosowanie
W polskiej kuchni kasza bulgur jest mniej popularna niż, np. kasza jęczmienna czy gryczana. Można jednak wykorzystać ją na wiele ciekawych sposobów. Stanowi doskonały, zdrowy zamiennik ziemniaków i makaronu. Świetnie komponuje się z sałatkami, daniami mięsnymi, gulaszem, różnymi rodzajami sosów. Można ją wykorzystać jako dodatek do drugiego dania lub zup, przygotowania gołąbków, i zapiekanek. Stanowi składnik tzw. kaszotto – dania jednogarnkowego, które jest smacznym i prostym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Świetnie nadaje się również do faszerowania warzyw oraz do wykonania słynnej bliskowschodniej potrawy zwanej pilaw.
Aby zachować cenne witaminy i składniki mineralne zawarte w kaszy, nie powinno się gotować jej w dużej ilości wody. Należy zachować odpowiednie proporcje, co pozwala wchłonąć całą wodę przez kaszę podczas gotowania. Na początku warto przepłukać kaszę na sitku pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Na wrzącą wodę wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 min do momentu wchłonięcia całej wody. Gdy kasza jest gotowa, należy wyłączyć ogień i pozostawić ją pod przykryciem na kilka minut.
Kasza bulgur 1000g Vivio - KCAL
W 100 gramach kaszy bulgur znajdziemy niespełna 330 kalorii. Duża zawartość błonnika sprawia, że posiłki z dodatkiem kaszy zapewniają uczucie sytości na dłużej i eliminują podjadanie. Wszystko to sprawia, że kasza bulgur coraz częściej jest doceniana przez osoby odchudzające się i dbające o szczupłą sylwetkę.
Kasza bulgur 1000g Vivio - Opis produktu
Kasza bulgur jest jednym z podstawowych surowców kulinarnych wykorzystywanych na Bliskim Wschodzie. Jest to rodzaj kaszy wytwarzanej z pełnego ziarna pszenicy durum (pszenicy twardej, makaronowej), które najpierw gotuje się, suszy, a później rozgniata. Poza bulgurem, z durum powstają również znany nam dość dobrze kuskus i, rzecz jasna, mąka oraz makaron. Co ciekawe, kuskus jest powszechnie uważany za kaszę, jednak ze względu na fakt, że powstaje z semoliny, zdecydowanie bliżej mu do makaronu. W porównaniu do kaszy bulgur, zawiera też mniej składników mineralnych i nie ma aż tak oryginalnego smaku, choć w krajach bliskowschodnich jest bardziej popularny, niż bulgur.
Co to jest kasza bulgur?
Kasza bulgur - wartości odżywcze
Kasza bulgur - właściwości zdrowotne
Pszenica durum (bulgur) a cukrzyca
Kasza bulgur a odchudzanie
Przeciwwskazania do spożywania kaszy bulgur
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące kaszy bulgur:
Czy kasza bulgur ma gluten?
Kasza bulgur - jak przyrządzić pilaw?
Czy kasza bulgur jest odpowiednia dla cukrzyka?
Kasza bulgur - gdzie można kupić?
Kasza bulgur - cena
Kasza bulgur - przepisy
Co to jest kasza bulgur?
Kasza bulgur charakteryzuje się wysoką zawartością składników mineralnych i błonnika, jej wartości odżywcze były doceniane na Bliskim Wschodzie już ponad 4000 lat temu. Kasza bulgur wytwarzana jest z pszenicy durum, która jest najwyższej klasy. Bulgur jednoznacznie wyróżnia się na tle innych kasz, np. manny czy kuskus. Jest najbardziej bogata w wartości mineralne i zdrowotne.
Kasza bulgur przechodzi długi proces wytwarzania. Zanim pojawi się w naszej kuchni, pozyskane ziarna pszenicy bulgur w pierwszej kolejności należy osuszyć, a następnie zgnieść. Warto dodać, że kasza bulgur występuje w trzech odmianach (w zależności od stopnia zgniecenia): drobno-, średnio- oraz gruboziarnistej. Drobnoziarnistą odmianą jest tą najczęściej wykorzystywaną np. do przyrządzania sałatek, zup czy faszerowania warzyw, a średnio- i gruboziarnista – wykorzystywana jest do wykonania słynnej bliskowschodniej potrawy zwanej pilaw.
Kasza bulgur - wartości odżywcze.
Kasza bulgur to produkt zbożowy pełen zdrowia dzięki wysokiej zawartości substancji odżywczych. Zapewnia energię do działania, gdyż stanowi źródło węglowodanów złożonych, powoli uwalnianych do krwiobiegu. Zapewnia wyjątkowo dużo roślinnych protein, oraz niewiele tłuszczu. Porcja nieugotowanej kaszy dostarcza aż 12 gramów białka, 57 gramów węglowodanów, w tym około 18 gramów błonnika pokarmowego oraz znikomej dawki tłuszczu.
Kasza bulgur zawiera wiele cennych dla zdrowia składników mineralnych. W największych dawkach występuje: potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, mangan, miedź
Bulgur to wartościowe źródło witamin z grupy B, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz czerpania energii ze spożytego pokarmu. Oprócz witamin z grupy B, bulgur zapewnia również dawkę witamin E i K.
Kasza bulgur - właściwości zdrowotne.
Kasza bulgur z uwagi na dużą zawartość witamin i mikroelementów jest korzystna dla naszego zdrowia. Zawiera kwas foliowy, powinni więc ją spożywać kobiet w ciąży oraz młode mamy karmiące piersią. Posiada dużo witamin z grupy B, które wzmacniają pracę układu nerwowego, kondycję skóry, włosów i paznokci.
Jedzenie kaszy wspomaga pracę układu krwionośnego i kondycję serca dzięki zawartości potasu. Potas odpowiada również za regulację ciśnienia tętniczego krwi> Zawarty w kaszy magnez, wpływa korzystnie na pracę mózgu, odpowiada za budowę neuroprzekaźników i chroni przed występowaniem zatorów. W jej składzie znajdziemy również żelazo, cynk, wapń wspomagający kości i zapobiegający występowaniu osteoporozy, fosfor, witaminy E i K.
Pszenica durum (bulgur) a cukrzyca
Bulgur ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę. Nie powoduje gwałtownego podwyższenia poziomu cukru we krwi i jest bezpieczna w diecie diabetyków.
Kasza bulgur a odchudzanie
Kasza bulgur jest bogata w wartościowy błonnik, który jest pożywką dla naszych bakterii jelitowych oraz pozwala na długo zachować uczucie sytości. Dzięki temu wspomaga odchudzanie i zmniejsza chęć podjadania między posiłkami. Błonnik obniża również poziom „złego” cholesterolu i chroni przed miażdżycą.
Przeciwwskazania do spożywania kaszy bulgur
Po kaszę bulgur mogą sięgać wszyscy, z wyjątkiem osób chorych na celiakię, gdyż zawiera ona gluten. Warto pamiętać, że kaszy bulgur nie powinno się spożywać w nadmiernych ilościach. Duże ilości kaszy bulgur są niewskazane dla osób cierpiących na wrzody żołądka i dwunastnicy, a także nadkwasotę.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące kaszy bulgur:
- Czy kasza bulgur ma gluten? Bulgur powstaje z pszenicy durum, która jest zbożem zawierającym gluten. Oznacza to, że kasza bulgar nie może być spożywana przez osoby chore na celiakię lub z nietolerancją glutenu.
- Kasza bulgur - jak przyrządzić pilaw? Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia, sporządzana z ryżu lub bulguru z dodatkiem warzyw, kawałków mięsa oraz dużej ilości ostrych przypraw. Dzięki specjalnej technice gotowania ziarenka ryżu lub kaszy bulgur pozostają osobno (nie kleją się). Pilaw jest popularną potrawą na Bliskim Wschodzie, w krajach Azji Środkowej i na Bałkanach
- Czy kasza bulgur jest odpowiednia dla cukrzyka? Kasza bulgur zawiera mało cukrów prostych oraz dużo błonnika pokarmowego. Jest to zatem produkt bardzo wskazany w diecie osób chorych na cukrzycę. Jej dodatek do posiłków może spowolnić wchłanianie cukrów prostych w jelitach i zapobiec nagłym skokom poziomu glukozy we krwi.
- Kasza bulgur - gdzie można kupić? Produkt ten możemy kupić w niektórych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób nie tylko zyskamy dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, ale również możliwość zdobycia dużej ilości informacji na temat wybranego przez nas produktu.
Kasza bulgur - cena
Kasza bulgur sprzedawany jest najczęściej w opakowaniach o wadze 250g, 500g lub 1kg. Często też można kupić kaszę bulgur pakowaną porcjami w osobne woreczki do gotowania. Tak zapakowana kasza to niepotrzebne zużycie plastiku oraz wyższa cena. Za opakowanie niniejszego produktu o gramaturze 1kg zapłacimy od 7 do 15 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena chaga może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.