info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Karob – co to takiego, właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

karob-3-1024x603 Karob – co to takiego, właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Karob to sypka substancja, która zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem przypomina tradycyjne kakao. Pozyskiwany jest bezpośrednio ze strączków drzewa karobowego. To idealny zamiennik czekolady oraz zagęszczacz wielu dań. I doskonałe źródło witamin oraz minerałów! Czytaj dalej i poznaj właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie karobu!

Spis treści:

Co to jest karob?

Karob – wartości odżywcze

Karob – właściwości zdrowotne

Karob a kakao – poznaj różnice

Karob – zastosowanie

Karob – przeciwwskazania

Karob – przepisy

Pyszne brownie z karobem

Domowa nutella z karobu

Karob do picia – gorąca czekolada

Pyszne ciasteczka z karobem

Karob – gdzie kupić?

Karob – cena

Karob – co to takiego?

karob-proszek-1024x683 Karob – co to takiego, właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Karob (mączka chleba świętojańskiego, chlebek świętojański) to sypka substancja w postaci delikatnego proszku, pozyskiwana bezpośrednio ze strączków drzewa karbowego. Zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem do złudzenia przypomina tradycyjne kakao, z tą różnicą, że karob nie zawiera kwasu szczawiowego oraz teobrominy odpowiedzialnej za niemożność wchłaniania wapnia i cynku do naszego organizmu. Stosuje się go dokładnie tak samo, jak kakao, a ze względu na naturalnie słodki smak, nie wymaga dosładzania.

Karob – wartości odżywcze

Mączka chleba świętojańskiego (karob) to doskonałe źródło węglowodanów (w tym cukrów, hemicelulozy oraz skrobi). Stanowi bogate źródło witamin oraz związków mineralnych, takich jak: potas, żelazo, magnez i fosfor. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy między innymi:

Wartości odżywcze i kalorie:

  • Karob – kcal: 222 kalorii;
  • Karob – indeks glikemiczny: 15;
  • Białko: około 4,6 gram;
  • Tłuszcz: około 0,6 gram;
  • Węglowodany: około 89 gram;
  • Błonnik: około 40 gram.

Cenne minerały, w tym:

  • Żelazo: 2,94 miligram;
  • Wapń: 348 miligram;
  • Fosfor: 79 miligram;
  • Magnez: 54 miligramy;
  • Sód: 35 miligram;
  • Cynk: 0,92 miligrama;
  • Potas 827 miligram.

Niezbędne witaminy, w tym:

  • Witaminę A, B6, C, E;
  • Tiaminę;
  • Ryboflawinę;
  • Kwas foliowy; oraz
  • Niacynę.

Karob – właściwości

Infograf-1 Karob – co to takiego, właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Na podstawie wieloletnich obserwacji stwierdzono, że spożywanie karobu wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Ze względu na wysoką zawartość tanin (garbników roślinnych) substancja jest odpowiedzialna za niwelowanie objawów refluksu oraz za hamowanie rozwoju bakterii, co z kolei ogranicza częstość występowania dokuczliwych biegunek.

Ponadto, za sprawą błonnika karob stymuluje pracę jelit, a tym samym zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych jelit. Okazuje się również, że składniki zawarte w karobie obniżają poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi. Natomiast za sprawą żelaza oraz wapnia karob może okazać się cennym wsparciem w leczeniu takich zaburzeń jak anemia, czy osteoporoza.

Dodatkowo mączka chleba świętojańskiego może zostać wykorzystana do tworzenia specjalnego syropu – idealnego do ograniczenia objawów przeziębienia oraz innych infekcji w obszarze górnych dróg oddechowych.

karob-2-1024x683 Karob – co to takiego, właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Karob a cukrzyca

Badania wskazują, żekarob cechują właściwości podobne do insuliny. Przyczynia się więc do zmniejszenia glikemii poposiłkowej. Dodatkowo wysoka zawartość błonnika pokarmowego ogranicza wchłanianie węglowodanów w jelitach, co decyduje o wolniejszym i zmniejszonym wzroście cukru we krwi.

Karob w ciąży

Karob jest substancją roślinną, bezpieczną dla kobiet w ciąży oraz karmiących. Warto jednak kontrolować ilość spożywanej mączki chleba świętojańskiego ze względu na dużą zawartość błonnika – w nadmiarze powodującego wzdęcia i inne problemy natury pokarmowej.

Karob zamiast kakao? Jak najbardziej!

Karob można z powodzeniem stosować jako zamiennik kakao. I warto to robić! Strąki karobu zarówno smakiem, jak i konsystencją do złudzenia przypominają kakao, a jednocześnie charakteryzują się lepszym składem i profilem odżywczym. Karob nie zawiera bowiem kwasu szczawiowego teobrominy, mogącej obniżać przyswajalność wapnia i cynku przyjmowanego z pożywieniem. Jest też naturalnie słodki, więc nie zmusza do dosładzania deserów i napojów – w przeciwieństwie do naturalnie gorzkiego kakaowca. Karob jest też wolny od kofeiny, mogącej nadmiernie pobudzać organizm ani nie powoduje zaburzeń refluksowych. Jeśli więc zastanawiasz się, co wybrać – karob czy kakao, to znasz już odpowiedź!

Karob – zastosowanie

karob-1-1024x683 Karob – co to takiego, właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Ze względu na swój niezwykły smak oraz właściwości zagęszczające karob znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Ten niezwykły, brązowy proszek wykorzystywany jest zarówno w cukiernictwie, jak i podczas przygotowywania wytrawnych zup i sosów. W procesie produkcyjnym używany jest do tworzenia słodkich polew i lukrów do ciast, lodów, owoców suszonych, kasztanów w polewie, przecierów z kasztanów oraz podczas produkowania owocowych dżemów, marmolad i galaretek. Dodatkowo, ze względu na brak w swoim składzie kwasu szczawiowego oraz teobrominy, karob stanowi idealny zmiennik kakao i czekolady dla osób zmagających się z problemem alergii pokarmowej. To doskonały składnik zarówno ciast, chleba, jak i innych deserów, które z łatwością możesz przygotować w swoim domu. Użyjesz go także jako skutecznego zamiennika jajek, np. w diecie wegańskiej!

Karob – przeciwwskazania

Karob jest bezpieczną substancją, odpowiednią dla wszystkich – niezależnie od wieku i predyspozycji zdrowotnych. Ostrożność należy zachować tylko w momencie przyjmowania leków. Karob – ze względu na dużą zawartość błonnika – może bowiem utrudniać przyswajanie zawartych w lekach substancji aktywnych. Warto zatem zachować 2-3 godzinny odstęp pomiędzy medykamentami a karobem.

Karob – przepisy

Pyszne brownie z karobem

Jakich składników potrzebujesz?

  • około 1 szklanki mąki pszennej;
  • około ½ szklanki BIO cukru kokosowego lub cukru trzcinowego;
  • około ½ szklanki ulubionego mleka (na przykład: mleka kokosowego lub tradycyjnego mleka krowiego);
  • 2 łyżeczek oleju;
  • około 3-4 łyżeczek karobu w proszku;
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
  • miąższ z około ½ laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego do smaku.

Jak przygotować pyszne brownie z karobem?

Krok I: Do wysokiej miski wsyp mąkę, cukier, mączkę chleba świętojańskiego oraz proszek do pieczenia. Następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;

Krok II: Do obecnych w misce składników dodaj mleko, olej oraz wanilię. Następnie wymieszaj bardzo dokładnie wszystkie składniki przy pomocy miksera tak, aby uzyskać jednolitą, brązową masę;

Krok III: Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C z termoobiegiem. Następnie formę do pieczenia posmaruj odrobiną tłuszczu lub wyłóż ją specjalnym papierem;

Krok IV: Przygotowaną masę przelej do blachy i włóż do rozgrzanego piekarnika.

Krok V: Piecz ciasto przez około 35 minut. Na 5 minut przed ukończeniem pieczenia sprawdź, czy brownie się nie przypala.

Nasza rada: Przygotowane ciasto najlepiej jest podawać z dodatkiem domowych lodów kokosowych oraz odrobiną świeżych owoców (na przykład jagód lub malin).

Domowa nutella z karobu

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować?

Obierz ze skórki awokado, pokrój drobno i skrop sokiem z cytryny. Orzechy zmiel. Wszystko razem zmiksuj w blenderze na gładką masę. Przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce maksymalnie przez kilka dni.

Karob do picia – gorąca czekolada

Jakich składników potrzebujesz?

  • szklanka ulubionego mleka roślinnego;
  • 1 łyżka karobu w proszku;
  • 1 łyżka melasy z karobu;
  • odrobina wanilii.

Jak przygotować napój?

Karob przesiej przez sitko i razem z pozostałymiskładnikami umieść w garnku. Podgrzewaj, dokładnie mieszając przez kilka minut – aż do uzyskania pożądanej temperatury. Twój karob z mlekiem jest gotowy!

* Możesz również przygotować karob z mlekiem krowim zamiast roślinnym.

Pyszne ciasteczka z karobem

Jakich składników potrzebujesz?

  • 150 g mąki pełnoziarnistej i 100 g mąki tortowej;
  • 1 jajko;
  • sok z połowy cytryny;
  • 50 g cukru pudru;
  • pół kostki masła;
  • 2 łyżki karobu;
  • odrobina soli.

Jak przygotować deser?

Masło wraz z cukrem umieść w garnku i utrzyj. Po chwili dodaj jajko, przesianą mąkę, karob i szczyptę soli. Kontynuuj ucieranie aż zyskasz jednolitą konsystencję. Wstaw ciasto do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkuj cienko i wykrawaj ciasteczka, korzystając z ulubionych foremek. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10-15 minut. Smacznego!

Karob – gdzie kupić?

Karob znajdziesz przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością, ale też sklepach ekologicznych i orientalnych.

Karob – cena

Może Cię to zaskoczyć, ale karob nie jest dużo droższy od zwykłego kakao! Za 250 g zwykłego karobu zapłacisz około 7 zł, a 200 g karobu bio to koszt około 8 zł.

Podsumowanie

Szukasz sposobu na przygotowanie swojego ulubionego ciasta bez użycia czekolady? A może chcesz zamienić zwykłe kakao na produkt o większej liczbie cennych składników odżywczych? W takim razie karob w proszku to coś dla Ciebie! Wprowadzając go do swojej kuchni, masz też świetną okazję na poznanie nowych smaków i przepisów, a Twój organizm na pewno Ci za to podziękuje!

Sprawdź opinie o naszym sklepie