Kardamon ziarno - 30g - VIVIO
Kardamon ziarno - skład
MARKA |
---|
VIVIO |
Kardamon ziarno - Zastosowanie
Kardamon ziarno – zastosowanie w kuchni
Niepowtarzalny aromat kardamonu kojarzy nam się przede wszystkim ze świątecznymi wypiekami. Bez przeszkód możemy dodawać go do słodkich pierników, a nawet marcepanu. Jego zapach idealnie podkreśli smak sałatki owocowej, a nawet słodkiego likieru lub nalewki. Co ciekawe, kardamon idealnie podkreśla smak cytrusów, jak również jesiennej dyni i marchewki. Dlatego też, warto dodawać go do rozgrzewających zup oraz gulaszów wegetariańskich.
Kardamon od tysięcy lat zajmuje ważne miejsce w kuchni wschodniej. W istotnych ilościach jest on dodawany zarówno do ciastek, jak i pysznego curry. Warto również wiedzieć, iż w najznamienitszych kawiarniach świata, w okresie jesienno-zimowym, nie może zabraknąć przepysznej kawy latte z dodatkiem tej niezwykłej przyprawy.
Zastosowanie ziaren kardamonu w kosmetyce
Od wielu lat kardamon cieszy się popularnością nie tylko w świecie kulinarnym, ale również w świecie zdrowia i urody. Okazuje się, że olejki eteryczne w nim zawarte działają relaksacyjnie, a ponadto mogą niwelować widoczne skutki starzenia się organizmu. Ponadto, ze względu na swój wyjątkowy zapach, kardamon na szeroką skalę wykorzystywany jest podczas tworzenia wyrafinowanych perfum. Dodatkowo, olejek kardamonowy często znajduje zastosowanie podczas masaży relaksacyjnych. Kardamon znajdziemy również w składzie licznych kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry i wysmuklania sylwetki.
Kardamon ziarno - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych kardamonu w ziarnach
Kardamon jest wyjątkową rośliną przyprawową, która wykorzystywana i doceniana była przez człowieka już w czasach starożytnych. Charakteryzuje się ona niepowtarzalnym, korzennym aromatem oraz lekko ostrawym smakiem. Dlatego też, często dodawana jest przez nas do ciast, które pieczemy w okresie świąt Bożego Narodzenia. Niemniej jednak, doskonałe walory smakowe to nie jedyne zalety kardamonu. Okazuje się, iż jest on w stanie istotnie wpływać na funkcjonowanie organizmu człowieka. Między innymi poprzez wsparcie układu trawiennego, jak również przyspieszanie procesu odchudzania. A co jeszcze warto wiedzieć na temat kardamonu w ziarnach? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.
Czym charakteryzuje się i skąd pochodzi kardamon ziarno?
Kardamon – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka;
Kardamon a odchudzanie – czy warto go stosować?
Przeciwwskazania dotyczące spożywania kardamonu w ziarnach;
Kardamon ziarno – cena;
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące ziaren kardamonu:
Gdzie kupić kardamon ziarna?
Jak używać kardamon ziarna?
Jak przechowywać kardamon w ziarnach?
Czy można dodawać kardamon do kawy?
Czy kardamon można podawać dzieciom?
Kardamon ziarno – zastosowanie w kuchni;
Zastosowanie ziaren kardamonu w kosmetyce;
Przepis na doskonałą kawę z dodatkiem kardamonu.
Czym charakteryzuje się i skąd pochodzi kardamon ziarno?
Kardamon jest rośliną przyprawową zaliczaną do rodziny imbirowatych. W naturalnych warunkach występuje ona na terenie Indii. Niemniej jednak, od wielu pokoleń na szeroką skalę uprawiana jest w regionie Ameryki Środkowej, Tanzanii, na Sri Lance, w Chinach oraz na Półwyspie Indochińskim. Warunkami do prawidłowego rozwoju kardamonu są wysokie temperatury, jak również obfite opady deszczu. Co ciekawe, na świecie możemy spotkań różne odmiany niniejszej rośliny. Największą popularnością, a zarazem uznaniem konsumentów cieszy się kardamon majsurski, nepalski oraz jawajski. Okazuje się jednak, że najcenniejszą odmianą tejże przyprawy jest kardamon malabarski. To właśnie w nim jesteśmy w stanie znaleźć nieocenione składniki, które odpowiedzialne są za wydzielanie niepowtarzalnego aromatu, jak również za właściwości zdrowotne.
Warto wiedzieć, że oprócz szafranu i wanilii, kardamon malabarski uznawany jest za jedną z najdroższych przypraw świata. Roślina, z której jest otrzymywany jest wiecznie zielona i osiąga wysokość od 2 do nawet 5 metrów. Zwieńczeniem łodyg kardamonu są niewielkie, błękitne kwiaty o kielichowatym kształcie, które zebrane są w grona. To właśnie w tych kwiatach ukryte są niewielkie torebki zawierające cenne ziarna kardamonu.
Przyprawa ta zbierana jest zazwyczaj w okresie od października do grudnia. To czas, w którym nasiona nie osiągają jeszcze pełnej dojrzałości. Co ciekawe, zanim kardamon trafi na nasz stół, poddawany jest procesom suszenia. Gotowy produkt jest niewielki, twardy i charakteryzuje się szorstką powierzchnią o wyraźnych zmarszczkach. Kardamon to jednak coś znacznie więcej niż smaczna przyprawa. Znajdziemy w nim bowiem cały zestaw składników odżywczych, witamin i minerałów. Nawet jedna łyżeczka kardamonu jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu witaminę C, witaminę B6, żelazo, magnez oraz wapń. Ponadto, znajdziemy w nich nieocenione olejki eteryczne, które w odpowiedzialne są zarówno za nadanie przyprawie niepowtarzalnego aromatu, jak i cenne właściwości zdrowotne.
Kardamon – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka
Wprowadzanie ziaren kardamonu do zrównoważonej diety, w połączeniu z aktywnym trybem życia, może wpływać pozytywnie na zdrowie i samopoczucie człowieka. Okazuje się, że za prozdrowotne właściwości niniejszej rośliny w głównej mierze odpowiadają cynolen, octan terpinylu oraz limonen. Są to substancje o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Warto również wiedzieć, że olejki eteryczne zawarte w nasionach kardamonu wchodzą w reakcję ze zrogowaciałymi warstwami skóry, przyczyniając się tym samym do zwiększenia jej zdolności dyfuzyjnych. W związku z tym, przyjmowanie kardamonu może odpowiadać za zwiększenie przyswajalności niektórych leków podawanych przez skórę. Co ciekawe, kardamon uznawany jest za produkt o działaniu antynowotworowym. Teza ta została podparta badaniami naukowymi. Dlatego też, niniejsza przyprawa uznawana jest za cenny element profilaktyki chorób nowotworowych (ze szczególnym uwzględnieniem nowotworów w obrębie okrężnicy).
Nie bez znaczenia są również właściwości przeciwbakteryjne kardamonu. Ekstrakt otrzymywany z nasion wspomnianej rośliny wykazuje silne działanie przeciw patogenom ze szczepów E. coli, Salmonella typhi, B.proteus, Klebsiella oraz Pseudomonas. W ciągu ostatnich lat zainteresowanie naukowców wzbudził również wpływ kardamonu na przebieg zespołu metabolicznego. Liczne badania udowodniły, że przyprawa ta (stosowana w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną) oddziałuje na obniżenia poziomu glukozy, trójglicerydów oraz cholesterolu LDL we krwi. Jednocześnie, przyprawa ta zwiększała poziom cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu) i obniżała poziom stłuszczenia wątroby w przebiegu zespołu metabolicznego.
Dzięki zawartym w swoim składzie cennym substancjom, kardamon wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Oddziałuje on między innymi na zmniejszenie negatywnych konsekwencji stresu oksydacyjnego, jak również przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi i spowolnienia procesów starzenia się organizmu. Dlatego też, kardamon uznawany jest za cenny składnik w profilaktyce chorób w obrębie układu krążenia. Niektóre źródła donoszą, iż ta smaczna przyprawa jest w stanie łagodzić problemy trawienne oraz wzmagać apetyt. Co ciekawe, współcześni eksperci z dziedziny fitoterapii zalecają również stosowanie kardamonu w przebiegu przeziębienia lub stanów zapalnych w obrębie górnych dróg oddechowych. W czasach starożytnych, ziarna kardamonu uznawane były za skuteczny afrodyzjak. Ponadto, te niewielkie ziarna skutecznie niwelują nieprzyjemny zapach ust, co może okazać się niezwykle pomocne podczas konkurów o serce ukochanej osoby.
Mimo, iż kardamon wykazuje szereg cennych dla zdrowia właściwości, należy pamiętać, że jest on jedynie środkiem wspomagającym proces terapeutyczny, a nie lekiem. Dlatego też, nie można stosować go zamiast farmaceutyków zaleconych przez specjalistę. Ponadto, stosowanie kardamonu w celach leczniczych każdorazowo powinno konsultowane być z lekarzem pierwszego kontaktu lub doświadczonym farmaceutą.
Kardamon a odchudzanie – czy warto go stosować?
Ziarna kardamonu cieszą się dużym zainteresowaniem w gronie osób, które szczególnie dbają o zdrowy wygląd swojej sylwetki. Okazuje się, że składnik ten jest w stanie zwiększać efektywność procesu odchudzania. Udowodniono, że kardamon skutecznie pobudza wydzielanie soków trawiennych, co bezpośrednio przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii. Co ciekawe, przyprawa ta pomaga usunąć z naszego organizmu nadmiar szkodliwych toksyn. Dlatego też, jest w stanie zapewnić nam dobre samopoczucie podczas stosowania diety redukcyjnej. Należy jednak pamiętać, że osiągnięcie oczekiwanych efektów możliwe jest tylko wtedy, gdy połączymy odpowiednie stosowanie kardamonu ze zbilansowaną (opartą o zasady zdrowego odżywiania dietą) oraz systematyczną aktywnością fizyczną. Przestrzeganie takich zasad pozwoli nam nie tylko cieszyć się pięknym wyglądem sylwetki, ale przede wszystkim zdrowiem i dobrą energią.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania kardamonu w ziarnach
Chociaż w większości przypadków kardamon w ziarnach jest całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Po pierwsze, spożywania niniejszego produktu powinny unikać wszystkie osoby, u których rozpoznano alergię na kardamon lub inne przyprawy korzenne. Po drugie, nie zaleca się stosowania kardamonu w przypadku osób, które zmagają się ze stanem zapalnym w obrębie błony śluzowej żołądka lub z chorobą wrzodową żołądka. Ponadto, przyprawa ta nie jest zalecana w diecie kobiet w ciązy, jak również matek karmiących piersią. Z uwagi na fakt, iż kardamon może wywoływać reakcje alergiczne, należy wprowadzać go do swojej diety stopniowo. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów (takich jak: duszności, zaczerwienienie i swędzenie oczu i/lub skóry, bóle brzucha i/lub głowy, nudności, a nawet wymioty) należy jak najszybciej zgłosić się na konsultację do lekarza pierwszego kontaktu lub na szpitalny oddział ratunkowy.
Kardamon ziarno – cena
Kardamon uznawany jest za jedną z najcenniejszych przypraw świata. Sprzedawany jest on zazwyczaj w opakowaniach o wadze od 30g do 50g. Za opakowanie produktu o wadze 40g zapłacimy około 15,00 – 20,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena kardamonu ziarno może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Ponadto, w niektórych sklepach możemy również kupić kardamon mielony. Za opakowanie niniejszego produktu o wadze 30g zapłacimy około 4,00 – 8,00 złotych.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące ziaren kardamonu
Pytanie 1: Gdzie kupić kardamon ziarna? Cenne ziarna kardamonu możemy kupić w nielicznych marketach spożywczych, jak również w salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób jesteśmy w stanie nie tylko uzyskać dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, ale również najwyższą jakość produktu.
Pytanie 2: Jak używać kardamon ziarna? Kardamon w ziarnach możemy używać na wiele różnych sposobów. W całej postaci warto dodać go do aromatycznego sosu lub pieczonego mięsa. Zmielone ziarna doskonale sprawdzą się natomiast w roli dodatku do napojów lub domowych deserów.
Pytanie 3: Jak przechowywać kardamon w ziarnach? Aromatyczne ziarna kardamonu najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu o temperaturze pokojowej. Warto również pamiętać, aby torebka lub słoik, w którym trzymamy niniejszą przyprawę, posiadała szczelne zamknięcie. W ten sposób będziemy w stanie zatrzymać na dłużej nie tylko walory smakowe kardamonu, ale przede wszystkim jego cenne właściwości zdrowotne.
Pytanie 4: Czy można dodawać kardamon do kawy? Kardamon należy do rodziny roślin imbirowatych. Dlatego też, jego korzenny aromat doskonale komponuje się ze smakiem gorących napojów. Bez przeszkód możemy dodawać go zarówno do rozgrzewającej herbaty, jak i pobudzającej kawy z dodatkiem korzennych przypraw.
Pytanie 5: Czy kardamon można podawać dzieciom? Chociaż podawanie ziaren kardamonu nie jest zalecane w przypadku najmłodszych pociech, w diecie dzieci w wieku szkolnym niniejsza przyprawa może zajmować stałe miejsce. Co ciekawe, jest ona odpowiedzialna za pobudzanie apetytu. Dlatego też, w niewielkich ilościach można dodawać ją do dań niejadków.
Podsumowanie
Kardamon ziarno to zarówno doskonała przyprawa kuchni orientalnej, jak i nieoceniony środek leczniczy oraz kosmetyczny. Jej spożywanie może przyczynić się zarówno do zwiększenia efektywności odchudzania, jak i zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić kardamon do swojej zdrowej diety i przekonać się o jego niezwykłych właściwościach.
Bibliografia
- Bartol A.M., The medicinal properties of the most important spice plants, Zagrzeb 2016;
- Daneshi-Maskooni, M., Keshavarz, S. A., Qorbani, M., Mansouri, S., Alavian, S. M., Badri-Fariman, M., … & Sotoudeh, G. (2018). Green cardamom increases Sirtuin-1 and reduces inflammation in overweight or obese patients with non-alcoholic fatty liver disease: a double-blind randomized placebo-controlled clinical trial. Nutrition & metabolism, 15(1), 63;
- Daneshi-Maskooni, M., Keshavarz, S. A., Qorbani, M., Mansouri, S., Alavian, S. M., Badri-Fariman, M., … & Sotoudeh, G. (2019). Green cardamom supplementation improves serum irisin, glucose indices, and lipid profiles in overweight or obese non-alcoholic fatty liver disease patients: a double-blind randomized placebo-controlled clinical trial. BMC complementary and alternative medicine, 19(1), 59;
- Drosdzol A. et al., Afrodyzjaki – działanie biologiczne, wpływ na życie seksualne, „Annales Academiae Medicae Silesiensis” 2006, 60, 5;
- Jesylne, P., Soundarajan, S., Murthykumar, K., & Meenakshi, M. (2016). The role of cardamom oil in oral health: A short review. Research Journal of Pharmacy and Technology, 9(3), 272;
- Korikanthimathm, V. S., Prasath, D., & Rao, G. (2000). Medicinal properties of cardamom Elettaria cardamomum. Journal of Medicinal and Aromatic Plant Sciences, 22, 683-685;
- Korikanthimathm V., Prasath D., Govardhana R. (2001). Medical properties of cardamon Elettaria cardamomum. Indian Institute of Spices Research;
- Kudełka W., Kosowska A., Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom, „Zeszyty Naukowe” 2008, 781, 83–111;
- Kuyumcu Savan E., Kucukbay F.Z. (2013). Essential oil composition of Elettaria cardamomu. Journal od Applied Biological Sciences 7 (3);
- Sengottuvelu, S. (2011). Cardamom (Elettaria cardamomum Linn. Maton) seeds in health. Nuts and seeds in health and disease prevention, 285-291;
- Singh, R., & Jaglan, R. K. V. (2018). Antibacterial and antioxidant activity of green cardamom and rosemary extract in food products: A brief review.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.