Kakao

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

PODKATEGORIE

Kakao to nasiona owoców kakaowca - drzewa dziko rosnącego w lasach równikowych Ameryki Południowej i Środkowej. Jego wyjątkowe właściwości znane są od wielu lat i doceniane już były przez Majów i Azteków. Kakao to prawdziwa skarbnica cennych przeciwutleniaczy, które niwelując szkodliwe działanie wolnych rodników opóźniają procesy starzenia i zapobiegają rozwojowi wielu poważnych chorób. W ziarnach kakaowca znajdziemy także wiele witamin (w tym tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę K i E) oraz składników mineralnych, tj. wapń, żelazo, magnez czy fosfor. Kakao to także bogate źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego względu przypisuje mu się działanie pozytywnie wpływające na pracę serca i układ krążenia, poprawę pamięci i koncentracji a także łagodzenie skutków stresu i poprawę nastroju.