weekend taniej dostawy

Kakao

PODKATEGORIE

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

Kakao

Kakao, zwłaszcza z mlekiem to ulubiony napój wielu osób. Samo kakao to nasiona owoców kakaowca. To drzewo w środowisku naturalnym występuje w lasach równikowych w Ameryce Środkowej i Południowej. Kakao jest nie tylko smacznym dodatkiem do ciast, budyniu czy jako mleczny napój, ale też doskonałym suplementem diety. W kakao znajdziemy cenny przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia, a także zapobiegają rozwojowi wielu chorób. Można w nim znaleźć wiele witamin i soli mineralnych. Zawiera między innymi witaminy E i K, tiaminę, niacynę, ryboflawinę, ale i żelazo, magnez, fosfor czy wapń. Co ciekawe w kakao obecne są również nienasycone kwasy tłuszczowe, które w pozytywny sposób wpływają na pracę układu krążenia, serca, ale też na poprawę pamięci i koncentracji. Między innymi dlatego produkty z wysoką zawartością kakao polecane są osobom żyjącym w stresie czy się uczącym. Nieocenione są również walory smakowe kakao. Można je dodawać jako składnik deserów czy wypić z ulubionym rodzajem mleka na ciepło.

Karob

Osoby, które nie mogą stosować kakao, chętnie sięgają po karob. Jest to produkt, który uzyskuje się ze strączków chleba świętojańskiego, które rosną na drzewie karobowym. Co ciekawe można z owoców karobu pozyskać sok, który jest świetnym dodatkiem jako syrop. Z kolei ze zmielonych nasion karobu uzyskujemy proszek, który stosowany jest jako bezpośredni zamiennik kakao. Zatem można pić napój na bazie mleka, albo ugotować budyń czy upiec ciasto i ciasteczka. W smaku i w zapachu jest bardzo podobny, ale warto pamiętać, że wykorzystując go jako zamiennik w przepisie dodaje się aż połowę mniej karobu niż kakao. Ta roślina również dostarcza wielu witamin i minerałów, a także błonnik. W sproszkowanym karobie można znaleźć witaminy: A, B, C i E. A także minerały takie jak fosfor, magnez, wapń i żelazo. Również i on zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek. Karob polecany jest osobo na diecie bezglutenowej, alergikom i weganom.