Co jeść w czasie przeziębienia i grypy?
Oprócz przyjmowanych leków w czasie choroby istotną rzeczą jest także odpowiednie skomponowanie posiłków. Właściwa dieta może wzmocnić organizm i tym samym wspomóc leczenie.
Jak się odżywiać w chorobie?
Kiedy organizm jest męczony gorączką, zwykle nie ma apetytu. Należy pamiętać żeby unikać ciężkostrawnych potraw np. na rzecz kleików. Posiłki powinny być lekkostrawne a porcje niewielkie.
W czasie grypy i przeziębienia konieczne jest picie sporych ilości płynów, dobrze sprawdzą się w tej roli domowe kompoty lub ugotowane z sezonowych owoców.
Jakie związki wspierają leczenie chorób?
- witamina C – zwiększa odporność, jest antyoksydantem, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników
- witamina A – bierze udział w syntezie śluzu, który chroni tkankę nabłonkową, przez co zapobiega zakażeniom dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. Witamina A wzmacnia także układ immunologiczny i mobilizuje wytwarzanie białych krwinek, czyli ciałek odpornościowych
- witamina B6 – jej niedobory powodują, że organizm jest bardziej narażony na podatność na infekcje
- witamina E – to silny antyoksydant, który wzmacnia system obronny
- kwasy fenolowe – ograniczają rozwój bakterii i wirusów w organizmie, ich dobrym źródłem jest np. żurawina
- sulfidy – są związkami siarki, które posiadają właściwości bakteriobójcze, są naturalnymi antybiotykami obecnymi np. w czosnku i cebuli
- kwas sorbitanowy – zmniejsza ataki kaszlu

Co jeść i pić, gdy dopada nas przeziębienie?
- Kaszę jaglaną – jest lekkostrawna, zawiera sporo białka i ma działanie osuszające, co jest istotne w walce z katarem.
- Sok z dzikiej róży – to bogactwo witaminy C (owoce dzikiej róży zawierają jej kilkanaście razy więcej niż cytryna). Sok skutecznie wesprze układ odpornościowy.
- Miód lipowy i gryczany – zawierają inhibinę, czyli naturalny antybiotyk, który jest pomocny przy leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych.
- Cebulę – od lat używana jest do domowej walki z przeziębieniem. Jest źródłem sulfonidów i witaminy C, które działają napotnie i wspierają leczenie kaszlu.
- Czosnek – zawiera związki o właściwościach bakteriobójczych (allicyna).
Źródła: http://dziecisawazne.pl/dieta-chorobie-warto-podawac-czego-unikac-podczas-choroby-dziecka/ [dostęp: 06.02.2017]