Co jeść w czasie przeziębienia i grypy?
Za oknami prawdziwa jesień. Noce stają się coraz chłodniejsze, a dni coraz krótsze. Deszczowa pogoda i brak słońca sprzyjają naszemu gorszemu samopoczuciu oraz osłabieniu odporności. Dlatego też, w listopadowe dni coraz trudniej jest nam zachować dobre zdrowie. W okresie przeziębienia i grypy równie ważne co odpoczynek, jest zachowanie właściwych zasad odżywiania, dzięki którym jesteśmy w stanie szybciej powrócić do zdrowia i wzmocnić funkcjonowanie swojego układu immunologicznego.
Z tego artykułu dowiesz się- Jakie składniki odżywcze są ważne dla naszej odporności;
- Jakie są najważniejsze zasady żywienia w czasie przeziębienia i grypy;
- Jaką ilość płynów powinniśmy przyjmować w czasie przeziębienia;
- Jak przygotować rozgrzewający napój na przeziębienie;
- Czy w okresie przeziębienia warto suplementować witaminę C.
Jakie składniki odżywcze są ważne dla naszej odporności?
Prawidłowo zbilansowana dieta, oparta o zasady zdrowego żywienia (bogata w świeże warzywa, owoce, ryby, chude mięso i produkty pełnoziarniste) powinna dostarczać zestaw niezbędnych składników odżywczych odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Niemniej jednak, w czasie przeziębienia, gorączki lub osłabienia odporności powinniśmy zwracać szczególną uwagę na właściwą podaż takich witamin i związków mineralnych jak:
- Witamina A;
- Witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy);
- Witamina C;
- Witamina D;
- Witamina E; oraz
- Żelazo;
- Selen;
- Cynk.
Większość tych składników jesteśmy w stanie znaleźć w porcji świeżych warzyw i owoców, które warto spożywać nie tylko w okresie przeziębienia lub grypy.
Jakie są najważniejsze zasady żywienia w czasie przeziębienia i grypy?
Zarówno na co dzień, jak i w okresie przeziębienia, nasza dieta powinna opierać się o zasady zdrowego dożywiania. Niemniej jednak, w czasie choroby warto wprowadzić pewne modyfikacje mające na celu zwiększenie podaży niektórych składników odżywczych, odpowiedzialnych za wzmocnienie układu immunologicznego.
Wśród najważniejszych zasad żywienia, których należy przestrzegać, możemy wyróżnić:
- Spożywanie ciepłych, lekkostrawnych posiłków;
- Zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców stanowiących doskonałe źródło witaminy C (w tym: żurawiny, kapusty, papryki, owoców dzikiej róży oraz porzeczek);
- Wybieranie produktów z pełnego ziarna, będących doskonałym źródłem takich składników mineralnych jak żelazo oraz cynk;
- Spożywanie produktów mlecznych (o obniżonej zawartości tłuszczu) będących źródłem witaminy D;
- Spożywanie chudego mięsa (np. drobiu), ryb morskich oraz roślin strączkowych, które stanowią doskonałe źródło niezbędnych minerałów, takich jak: selen, żelazo oraz cynk.
Jaką ilość płynów powinniśmy przyjmować w czasie przeziębienia?
W okresie przeziębienia i grypy, szczególnie w stanach podwyższonej temperatury, niezwykle ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów. Szacuje się, że każdego dnia należy przyjmować ich co najmniej 2-2,5 l (przede wszystkim wody). Niemniej jednak, w tym czasie warto również spożywać ciepłe herbaty, wodę z dodatkiem cytryny lub świeżo-wyciśnięte soki obfitujące w miąższ z warzyw oraz owoców.
Jak przygotować rozgrzewający napój na przeziębienie?
Kiedy nasze samopoczucie ulega pogorszeniu, warto przygotować rozgrzewający napój, który wesprze naszą odporność w walce z pierwszymi objawami przeziębienia.
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 230ml wody o temperaturze 60-70oC;
- Płaskiej łyżeczki miodu gryczanego;
- Płaskiej łyżeczki startego imbiru;
- 2 plastrów cytryny;
- Szczypty kurkumy.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie odstaw na około 2-3 minuty do ostygnięcia. Po upływie odpowiedniej ilości czasu możesz spożyć napój.
Czy w okresie przeziębienia warto suplementować witaminę C?
Witamina C stanowi cenne wsparcie w walce z objawami przeziębienia. Właściwie skomponowana dieta, bogata w warzywa i owoce ją zawierające, jest w stanie pokryć nasze zapotrzebowanie na niniejszą witaminę. Niemniej jednak, w czasie osłabienia odporności można również stosować kwas askorbinowy w formie tabletek lub rozpuszczalnego proszku. W celu doboru odpowiedniego preparatu warto skonsultować się z zaufanym lekarzem lub farmaceutą.
PodsumowanieChociaż w okresie jesienno-zimowym nietrudno o przeziębienie, prawidłowo zbilansowana dieta w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie zwiększyć naszą odporność i zapobiec częstym przeziębieniom.