Gałka muszkatołowa cała przepisy, cena
Gałka muszkatołowa cała przepisy, cena

Gałka muszkatołowa cała 3 sztuki - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAIndonezja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

3,89 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Gałka muszkatołowa Opis

Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca- drzewa, które owocuje dopiero po 7 latach od zasadzenia, jednak może rodzić owoce aż przez kolejne 90 lat. Muszkatołowiec pochodzi z wyspy Molucca, ale obecnie drzewa te są uprawiane w Indonezji i na Grenadzie.
Gałka muszkatołowa ma intensywny, korzenny zapach i lekko gorzki smak. Jej owoce przypominają brzoskwinie lub morele, jednak, zamiast skórki, gałka ma twardą łupinę.
Owoce muszkatołowca suszy się, w wyniku czego tracą swoją wagę i zmieniają kolor na pomarańczowy.

 

gałka muszkatołowa


Gałka muszkatołowa przepisy / Gałka muszkatołowa zastosowanie

Kasza jaglana z musem

Kasza jaglana z musem

Składniki:

- Kasza jaglana
- mleko – pól na pól zmieszane z wodą
- imbir
- sól himalajska
- pestki moreli gorzkie
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- imbir
- mus malinowy
- rodzynki
- żurawina
- masło

Wykonanie:

Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].


Łososiowe szaszłyki z grilla

Łososiowe szaszłyki z grilla

Składniki:

- 500 g łososia
- 10 sztuk średnich szparagów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 cytryny
- przyprawy np. sól, chilli, gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:
Łososia czyścimy ze skórki i kroimy na małe kawałki, które później będą nabijane na patyczki do szaszłyków.
Szparagi (po odłamaniu twardych końcówek) gotujemy ok. 10 min na parze (lub w osolonej wodzie). Kroimy na równe części.
Cebulę obieramy i kroimy na dość duże kawałki, aby można było je nadziać na wykałaczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy w łososia i szparagi. Następnie doprawiamy rybę do smaku przyprawami.
Nabijamy na przemian łososia, cebulę i szparagi na patyczki. Pieczemy z każdej strony po 10 min. Przed podaniem kropimy sokiem z cytryny.


Sałatka z kurczakiem i daktylami

Sałatka z kurczakiem i daktylami

Składniki:

- 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sałata lodowa, porwana na kawałki
- 150 g rukoli
- 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 8 listków mięty posiekanych i kilka do dekoracji
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mieszanki ziaren: sezamu, pestek słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego
- 100 g suszonych daktyli, pokrojonych w paski
- Sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Piersi kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą i pieprzem do smaku, a także czosnkiem i gałką muszkatołową. Skropić oliwą, a mięso starannie obtoczyć w tak przygotowanej marynacie. Piec ok. 10 minut, po czym przewrócić mięso na drugą stronę i też piec.
Sałatę wymieszać z rukolą i dymką. Nałożyć na 4 duże talerze.
Jogurt wymieszać z miętą i odstawić.
Piersi przewrócić na drugą stronę, posypać ziarnami, przycisnąć je mocno do mięsa za pomocą np. łyżki. Piec ok. 20 sekund, żeby ziarna uprażyły się. Dodać daktyle i wymieszać z sosem.
Mięso pokroić w plastry, ułożyć na sałatce razem z daktylami i ziarnami. Skropić sosem jogurtowym i podawać przybrane świeżymi listkami mięty.


Zielona zupa z dodatkiem gałki muszkatołowej

Zielona zupa z dodatkiem gałki muszkatołowej

Składniki:

- 1 brokuł;
- Około 50-60g świeżych liści szpinaku;
- 1 ząbek czosnku;
- Około 750 ml bulionu warzywnego;
- 3 łyżki opłukanej kaszy jaglanej;
- 1 łyżka masła klarowanego;
- Szczypta gałki muszkatołowej;
- Szczypta chili;
- Szczypta soli;
- Garść prażonych nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

Opłukaną kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie odsącz z nadmiaru wody;
Brokuły dokładnie umyj, podziel na różyczki, a następnie ugotuj w bulionie warzywnym;
Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeże liście szpinaku, całość dodaj do brokułów;
Do składników w garnku dodaj przyprawy oraz kaszę jaglaną. Całość gotuj jeszcze przez około 5 minut;
Gotową zupę zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera i podawaj z dodatkiem uprażonych pestek słonecznika.

Jeśli masz na to ochotę, do zupy możesz dodać również łyżkę jogurtu typu greckiego.


Gałka muszkatołowa Zastosowanie

Gałkę muszkatołową stosuje się głównie do przyprawiania ciast. Dodaje się ją też do mięs i produktów mlecznych.
Gałka muszkatołowa poprawia smak dań mlecznych oraz ciast- głównie pierników i deserów owocowych. Dodaje się ją też, w celu poprawiania smaku gulaszu, flaków, ryb, kotletów mielonych oraz potraw z jaj i serów.
Można jej używać w postaci zmielonej, lub startej.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Gałka muszkatołowa Opinie o produkcie: Gałka muszkatołowa cała 3 sztuki VIVIO

M
Marcin
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
03/10/16
Zjadłem 4 i już na mnie podziałało.
Review by Marcin on3 Oct 2016 review stating Zjadłem 4 i już na mnie podziałało.
Naprawdę polecam. Co prawda trip trochę gorszy niż po ziole ale legalne.
G
Gosia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
17/04/16
gałka muszkatołowa
Review by Gosia on 17 Apr 2016 review stating gałka muszkatołowa
Wszyscy napewno ją znają, bez niej nie ma beszamelu. Super cena.
M
Maria
Zweryfikowany recenzent
3.0 star rating
17/11/16
gałka muszkatołowa
Review by Maria on 17 Nov 2016 review stating gałka muszkatołowa
obsługa ok, produkt mały gabarytowo


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Gałka muszkatołowa – poznaj jej niezwykłe właściwości!

Jakie właściwości zdrowotne może wykazywać? I dlaczego warto wykorzystać ją w naszej kuchni? Odpowiedzi na te pytania oraz innych, ciekawych informacji na temat gałki muszkatołowej szukaj w dalszej części tekstu. Pochodząca z archipelagu Wysp Korzennych, gałka muszkatołowa charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również zawartością cennych witamin i minerałów. Dlatego też, już przed wiekami […]

czytaj więcej...

Przygotuj pyszną zapiekankę warzywną z dodatkiem gałki muszkatołowej!

Jak przygotować smaczną zapiekankę wykorzystując przy tym warzywa sezonowe? I czy warto dodać do niej szczyptę gałki muszkatołowej? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu. Wakacje to idealny moment na rozpoczęcie zdrowych zmian w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania. Wszystko to za sprawą łatwej dostępności świeżych warzyw i owoców, które możemy […]

czytaj więcej...