Gałka muszkatołowa cała przepisy, cena
Gałka muszkatołowa cała przepisy, cena

Gałka muszkatołowa cała 3 sztuki - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

3,07 zł

RABAT - 12%

3,50 zł

-12

30 dni na zwrot

Gałka muszkatołowa Opis

Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca- drzewa, które owocuje dopiero po 7 latach od zasadzenia, jednak może rodzić owoce aż przez kolejne 90 lat. Muszkatołowiec pochodzi z wyspy Molucca, ale obecnie drzewa te są uprawiane w Indonezji i na Grenadzie.
Gałka muszkatołowa ma intensywny, korzenny zapach i lekko gorzki smak. Jej owoce przypominają brzoskwinie lub morele, jednak, zamiast skórki, gałka ma twardą łupinę.
Owoce muszkatołowca suszy się, w wyniku czego tracą swoją wagę i zmieniają kolor na pomarańczowy.

 

gałka muszkatołowa


Gałka muszkatołowa przepisy / Gałka muszkatołowa zastosowanie

Kasza jaglana z musem

Kasza jaglana z musem

Składniki:

- Kasza jaglana
- mleko – pól na pól zmieszane z wodą
- imbir
- sól himalajska
- pestki moreli gorzkie
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- imbir
- mus malinowy
- rodzynki
- żurawina
- masło

Wykonanie:

Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].


Łososiowe szaszłyki z grilla

Łososiowe szaszłyki z grilla

Składniki:

- 500 g łososia
- 10 sztuk średnich szparagów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 cytryny
- przyprawy np. sól, chilli, gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:
Łososia czyścimy ze skórki i kroimy na małe kawałki, które później będą nabijane na patyczki do szaszłyków.
Szparagi (po odłamaniu twardych końcówek) gotujemy ok. 10 min na parze (lub w osolonej wodzie). Kroimy na równe części.
Cebulę obieramy i kroimy na dość duże kawałki, aby można było je nadziać na wykałaczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy w łososia i szparagi. Następnie doprawiamy rybę do smaku przyprawami.
Nabijamy na przemian łososia, cebulę i szparagi na patyczki. Pieczemy z każdej strony po 10 min. Przed podaniem kropimy sokiem z cytryny.


Sałatka z kurczakiem i daktylami

Sałatka z kurczakiem i daktylami

Składniki:

- 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sałata lodowa, porwana na kawałki
- 150 g rukoli
- 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 8 listków mięty posiekanych i kilka do dekoracji
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mieszanki ziaren: sezamu, pestek słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego
- 100 g suszonych daktyli, pokrojonych w paski
- Sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Piersi kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą i pieprzem do smaku, a także czosnkiem i gałką muszkatołową. Skropić oliwą, a mięso starannie obtoczyć w tak przygotowanej marynacie. Piec ok. 10 minut, po czym przewrócić mięso na drugą stronę i też piec.
Sałatę wymieszać z rukolą i dymką. Nałożyć na 4 duże talerze.
Jogurt wymieszać z miętą i odstawić.
Piersi przewrócić na drugą stronę, posypać ziarnami, przycisnąć je mocno do mięsa za pomocą np. łyżki. Piec ok. 20 sekund, żeby ziarna uprażyły się. Dodać daktyle i wymieszać z sosem.
Mięso pokroić w plastry, ułożyć na sałatce razem z daktylami i ziarnami. Skropić sosem jogurtowym i podawać przybrane świeżymi listkami mięty.


Gałka muszkatołowa Zastosowanie

Gałkę muszkatołową stosuje się głównie do przyprawiania ciast. Dodaje się ją też do mięs i produktów mlecznych.
Gałka muszkatołowa poprawia smak dań mlecznych oraz ciast- głównie pierników i deserów owocowych. Dodaje się ją też, w celu poprawiania smaku gulaszu, flaków, ryb, kotletów mielonych oraz potraw z jaj i serów.
Można jej używać w postaci zmielonej, lub startej.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Gałka muszkatołowa Opinie o produkcie: Gałka muszkatołowa cała 3 sztuki VIVIO

M
Marcin
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
03/10/16
Zjadłem 4 i już na mnie podziałało.
Review by Marcin on3 Oct 2016 review stating Zjadłem 4 i już na mnie podziałało.
Naprawdę polecam. Co prawda trip trochę gorszy niż po ziole ale legalne.
G
Gosia
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
17/04/16
gałka muszkatołowa
Review by Gosia on 17 Apr 2016 review stating gałka muszkatołowa
Wszyscy napewno ją znają, bez niej nie ma beszamelu. Super cena.
M
Maria
Zweryfikowany recenzent
3 star rating
17/11/16
gałka muszkatołowa
Review by Maria on 17 Nov 2016 review stating gałka muszkatołowa
obsługa ok, produkt mały gabarytowo

Najchętniej czytane

Gałka muszkatołowa – poznaj jej niezwykłe właściwości!

Jakie właściwości zdrowotne może wykazywać? I dlaczego warto wykorzystać ją w naszej kuchni? Odpowiedzi na te pytania oraz innych, ciekawych informacji na temat gałki muszkatołowej szukaj w dalszej części tekstu. Pochodząca z archipelagu Wysp Korzennych, gałka muszkatołowa charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również zawartością cennych witamin i minerałów. Dlatego też, już przed wiekami […]

czytaj więcej...

Przygotuj pyszną zapiekankę warzywną z dodatkiem gałki muszkatołowej!

Jak przygotować smaczną zapiekankę wykorzystując przy tym warzywa sezonowe? I czy warto dodać do niej szczyptę gałki muszkatołowej? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu. Wakacje to idealny moment na rozpoczęcie zdrowych zmian w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania. Wszystko to za sprawą łatwej dostępności świeżych warzyw i owoców, które możemy […]

czytaj więcej...