Gałka muszkatałowa mielona - 50g, właściwości, depresja, smak
Gałka muszkatałowa mielona - 50g, właściwości, depresja, smak
Gałka muszkatałowa mielona - 50g, właściwości, depresja, smak

Gałka muszkatałowa mielona - 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAIndonezja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

3,50 zł

RABAT - 11%

3,94 zł

-11

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Gałka muszkatołowa Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych gałki muszkatołowej mielonej

Gałka muszkatołowa mielona uznawana jest za jedną z najpopularniejszych przypraw o smaku korzennym. Często stosowana jest ona zarówno podczas wypieku słodkich ciast i ciasteczek, jak również podczas przygotowywania dań mięsnych. Chociaż znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości halucynogennych, gałka muszkatołowa skrywa w sobie wiele substancji, które dobroczynnie wpływają na zdrowie i samopoczucie człowieka. Włączenie niniejszej przyprawy do zdrowej diety i aktywnego trybu życia może sprzyjać zarówno prawidłowej pracy układu pokarmowego, jak również układu sercowo-naczyniowego. A co jeszcze warto wiedzieć na temat gałki muszkatołowej?

Gdzie kupić gałkę muszkatołową?

Gałka muszkatołowa w ciąży – czy może być stosowana?

Gałka muszkatołowa jako substytut marihuany, czy może wywołać halucynacje?

  • Gałka muszkatołowa – smak i zastosowanie w kuchni;

  • Przepisy z dodatkiem gałki muszkatołowej mielonej.

Czym jest i skąd pochodzi gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa jest owocem drzewa o nazwie muszkatołowiec korzenny, które należy do rodziny muszkatołowcowatych. W naturalnych warunkach niniejsza roślina występuje na terenie wysp Moluki, nazywanych Wyspami Korzennymi. Warto jednak wiedzieć, iż drzewo to w dzisiejszych czasach uprawiane jest również na terenie Karaibów, Malezji oraz Sri Lanki. To właśnie rosnące na niniejszych drzewach owoce (ze szczególnym uwzględnieniem ich pestek) stanowią podstawę do przygotowania niezwykłej przyprawy kuchennej oraz niektórych środków leczniczych. Okazuje się bowiem, że od wielu pokoleń gałka muszkatołowa zajmowała niezwykle ważne miejsce w medycynie ludowej mieszkańców Wysp Korzennych, przez których wykorzystywana była między innymi jako afrodyzjak. Owoc muszkatołowca korzennego swoim wyglądem może przypominać nam śliwkę. W nim znajduje się pestka o nieco podłużnym kształcie, która zazwyczaj osiąga długość 2, a nawet 3 centymetrów. Warto również wiedzieć, że pestki muszkatołowca pokryte są tak zwaną osnówką, która również wykorzystywana jest do wyrobu przypraw. Co ważne, owoc muszkatołowca korzennego zawiera w sobie cenne substancje, w tym aż 16% olejku eterycznego. Ponadto, w gałce muszkatołowej możemy znaleźć skrobię, pektyny oraz białko. Dodatkowo, przyprawa ta jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu sporą dawkę witamin i minerałów, wśród których wyróżniamy zarówno witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę, niacynę), jak i żelazo, magnez, potas, sód oraz cynk. Nie bez znaczenia są również zawarte w gałce muszkatołowej nienasycone kwasy tłuszczowe.

Gałka muszkatołowa – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Gałka muszkatołowa zawiera w sobie cenne substancje, które pozytywnie mogą wpłynąć na zdrowie i samopoczucie człowieka. Okazuje się, iż stosowanie niniejszej przyprawy, w połączeniu ze zdrową dietą oraz aktywnym trybem życia, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Gałka muszkatołowa jest w stanie korzystnie wpływać na procesy trawienne, a przy tym zapobiegać rozwojowi choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Badania i obserwacje naukowe zwracają uwagę na fakt, iż gałka muszkatołowa wspomaga produkcję soków żołądkowych, a dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwtoksyczne. Wpływ gałki muszkatołowej na układ pokarmowy człowieka obejmuje również zapobieganie powstawania wzdęć, a nawet łagodzenie uczucia nudności.

Naukowcy zwracają również uwagę na fakt, iż gałka muszkatołowa może wpływać stymulująco na układ nerwowy. Dlatego też, niniejsza przyprawa często uznawana jest za środek poprawiający sprawność seksualną. Dodatkowo, gałka muszkatołowa wykazuje pozytywny wpływ na zahamowanie procesu agregacji płytek krwi (proces zlepiania się płytek krwi), co jednocześnie zapobiega licznym chorobom w obrębie układu sercowo-naczyniowego, a w szczególności zakrzepicy. Działanie niniejszego składnika porównywalne jest nawet z działaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Należy jednak pamiętać, iż nie można stosować gałki muszkatołowej zamiast środków farmakologicznych zaleconych przez lekarza prowadzącego.

Warto również wiedzieć, iż olejek pochodzący z gałki muszkatołowej może wykazywać działanie relaksacyjne oraz łagodzić bóle mięśni i stawów, nawet w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów. Chociaż gałka muszkatołowa wykazuje szereg cennych dla zdrowia właściwości, może również wpływać toksycznie na nasz organizm. Dlatego też, stosowanie niniejszej przyprawy w celach leczniczych, każdorazowo powinno konsultowane być z doświadczonym lekarzem.

Gałka muszkatołowa a depresja

Gałka muszkatołowa uznawana jest za produkt, który może zapobiegać rozwojowi objawów depresji. Okazuje się, że zawarte w niej składnik są inhibitorami MAO, co tym samym wpływa na zapobieganie procesu rozpadu serotoniny (jednej z możliwych przyczyn depresji). Oznacza to, że przyjmowanie gałki muszkatołowej w odpowiednich ilościach może istotnie wpływać na poprawę naszego samopoczucia, a nawet na zwiększenie naszych zdolności do zapamiętywania i koncentracji. Należy jednak pamiętać, że depresja jest poważną chorobą, z którą zmaga się coraz większa część współczesnego społeczeństwa. Konsekwencje związane z jej przebiegiem niejednokrotnie mogą przyjmować tragiczne skutki. Dlatego też, tak ważne jest, aby nie podejmować samodzielnych prób leczenia niniejszego zaburzenia. W przypadku rozpoznania u siebie objawów depresji, należy skontaktować się z wykwalifikowanym specjalistą psychiatrą i/lub psychologiem. Tylko dzięki odpowiedniej opiece specjalistycznej możliwe staje się osiągnięcie sukcesu terapeutycznego i całkowite wyjście z choroby, która obok cukrzycy i otyłości, uznawana jest dzisiaj za jedną z chorób cywilizacyjnych.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania gałki muszkatołowej mielonej

Spożywanie gałki muszkatołowej całkowicie zabronione jest w przypadku osób zmagających się z alergią na niniejszy produkt. Warto również wiedzieć, iż przyprawa ta (podobnie jak imbir, czy cynamon) może powodować reakcję alergiczną w przypadku osób, u których zdiagnozowano uczulenie na pyłki roślin zielnych. Należy pamiętać, że spożywanie gałki muszkatołowej w nadmiernych ilościach wywołuje działanie toksyczne. Okazuje się, iż substancja ta może powodować silne uczucie nudności, stany zapalne, a nawet omamy i halucynacje. Dlatego też, warto trzymać gałkę muszkatołową z dala od dzieci. Ponadto, szczególną ostrożnością w stosowaniu niniejszej przyprawy powinny wykazać się kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, osoby starsze oraz osoby, które na stałe przyjmują środki farmakologiczne niezbędne w przebiegu leczenia chorób przewlekłych, jak również osoby, które zmagają się z problemem depresji.

Gałka muszkatołowa mielona – cena

Mielona gałka muszkatołowa dostępna jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 50 gramów. Za opakowanie niniejszej przyprawy pochodzącej z Indonezji zapłacimy około 4,00 – 7,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena produktu może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące gałki muszkatołowej mielonej

Pytanie 1: Gdzie kupić gałkę muszkatołową? Mieloną gałkę muszkatołową możemy kupić w większości marketów spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać jej również w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas zyskamy możliwość zakupu przyprawy w konkurencyjnej cenie, jak również najwyższą jakość produktu.

Pytanie 2: Gałka muszkatołowa w ciąży – czy może być stosowana? Stosowanie gałki muszkatołowej w niewielkich ilościach (około 1 szczypty dziennie) nie powinno wpływać negatywnie na organizm kobiety w ciąży. Należy jednak pamiętać, że spożywanie gałki muszkatołowej w dawce przekraczającej dzienne zalecenia może wywoływać wysoce toksyczny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego też, w okresie ciąży należy wykazywać się szczególną ostrożnością podczas spożywania niniejszej przyprawy.

Pytanie 3: Gałka muszkatołowa jako substytut marihuany, czy może wywołać halucynacje? Mirystycyna jest głównym składnikiem gałki muszkatołowej. Niniejsza substancja odpowiedzialna jest nie tylko za korzenny smak i aromat niniejszej przyprawy, ale również za właściwości halucynogenne. Okazuje się, że spożycie 100 gram niniejszej przyprawy może wywoływać uczucie podobne do tego, którego doświadcza się po spożyciu marihuany. Należy jednak pamiętać, że spożycie nadmiernych ilości gałki muszkatołowej może odpowiedzialne być również za pojawienie sią takich objawów jak:

  • Silne uczucie niepokoju;
  • Zaburzenia orientacji w czasie i przestrzeni;
  • Omamy o charakterze wzrokowym i słuchowym.

Zażywanie nadmiernych ilości gałki muszkatołowej szczególnie niebezpieczne może okazać się w przypadku osób, które na co dzień zmagają się z zaburzeniami o charakterze psychicznym, jak również w przypadku osób dotkniętych chorobami w obrębie układu sercowo-naczyniowego.

 

gałka muszkatołowa

 

Podsumowanie

Gałka muszkatołowa to nie tylko smaczna przyprawa do korzennych ciast i dań mięsnych, ale również niezwykły środek leczniczy. Stosowanie niniejszej przyprawy może przyczynić się zarówno do ochrony układu sercowo-naczyniowego, jak również prawidłowej czynności układu pokarmowego. Należy jednak pamiętać, że stosowanie gałki muszkatołowej w nadmiernych ilościach może wywoływać niepożądane skutki uboczne, w tym omamy o charakterze wzrokowym i/lub słuchowym. Dlatego też, przyprawa ta powinna trzymana być z dala od dzieci.

Bibliografia

  1. Abourashed EA, El-Alfy AT. Chemical diversity and pharmacological significance of the secondary metabolites of nutmeg (Myristica fragrans Houtt.). Phytochem Rev. 2016;
  2. Al-Malahmeh AJ., Alajlouni AM., Ning J., Wesseling S., Vervoort J., Rietiens IMCM., Determination and risk assessment of naturally ocurring genotoxic and carcinogenic alkenylbenzenes in nutmeg-based plant food supplements. J Appl Toxicol, 2017;
  3. Mikzińska K., Matławska I., Znaczenie ziół w zaburzeniach seksualnych, "Postępy Fitoterapii" 2007, nr 1;
  4. Morsy NF. A comparative study of nutmeg (Myristica fragrans Houtt.) oleoresins obtained by conventional and green extraction techniques. J Food Sci Technol. 2016;
  5. Kędzia B., Nowości bibliograficzne. Eugenol zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka, "Postępy Fitoterapii" 2001, nr 1;
  6. Rostkowska-Nadolsk B., Machoń Z., Halucynogeny. Część I – Halucynogeny pochodzenia naturalnego, „Farmacja Polska”, 2009;
  7. Zhang WK., Tao SS., Li TT., Li YS., Li XJ., Tang HB., Cong RH., Ma FL., Wan CJ., Nutmeg oil alleviates chronic inflammatory pain through inhibition of COX-2 expression and substance P reléase in vivo. Food Nutr Res, 2016.


Gałka muszkatołowa przepisy / Gałka muszkatołowa zastosowanie

Kasza jaglana z musem

Kasza jaglana z musem

Składniki:

- Kasza jaglana
- mleko – pól na pól zmieszane z wodą
- imbir
- sól himalajska
- pestki moreli gorzkie
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- imbir
- mus malinowy
- rodzynki
- żurawina
- masło

Wykonanie:

Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].


Łososiowe szaszłyki z grilla

Łososiowe szaszłyki z grilla

Składniki:

- 500 g łososia
- 10 sztuk średnich szparagów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 cytryny
- przyprawy np. sól, chilli, gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:
Łososia czyścimy ze skórki i kroimy na małe kawałki, które później będą nabijane na patyczki do szaszłyków.
Szparagi (po odłamaniu twardych końcówek) gotujemy ok. 10 min na parze (lub w osolonej wodzie). Kroimy na równe części.
Cebulę obieramy i kroimy na dość duże kawałki, aby można było je nadziać na wykałaczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy w łososia i szparagi. Następnie doprawiamy rybę do smaku przyprawami.
Nabijamy na przemian łososia, cebulę i szparagi na patyczki. Pieczemy z każdej strony po 10 min. Przed podaniem kropimy sokiem z cytryny.


Sałatka z kurczakiem i daktylami

Sałatka z kurczakiem i daktylami

Składniki:

- 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sałata lodowa, porwana na kawałki
- 150 g rukoli
- 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 8 listków mięty posiekanych i kilka do dekoracji
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mieszanki ziaren: sezamu, pestek słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego
- 100 g suszonych daktyli, pokrojonych w paski
- Sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Piersi kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą i pieprzem do smaku, a także czosnkiem i gałką muszkatołową. Skropić oliwą, a mięso starannie obtoczyć w tak przygotowanej marynacie. Piec ok. 10 minut, po czym przewrócić mięso na drugą stronę i też piec.
Sałatę wymieszać z rukolą i dymką. Nałożyć na 4 duże talerze.
Jogurt wymieszać z miętą i odstawić.
Piersi przewrócić na drugą stronę, posypać ziarnami, przycisnąć je mocno do mięsa za pomocą np. łyżki. Piec ok. 20 sekund, żeby ziarna uprażyły się. Dodać daktyle i wymieszać z sosem.
Mięso pokroić w plastry, ułożyć na sałatce razem z daktylami i ziarnami. Skropić sosem jogurtowym i podawać przybrane świeżymi listkami mięty.


Zielona zupa z dodatkiem gałki muszkatołowej

Zielona zupa z dodatkiem gałki muszkatołowej

Składniki:

- 1 brokuł;
- Około 50-60g świeżych liści szpinaku;
- 1 ząbek czosnku;
- Około 750 ml bulionu warzywnego;
- 3 łyżki opłukanej kaszy jaglanej;
- 1 łyżka masła klarowanego;
- Szczypta gałki muszkatołowej;
- Szczypta chili;
- Szczypta soli;
- Garść prażonych nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

Opłukaną kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie odsącz z nadmiaru wody;
Brokuły dokładnie umyj, podziel na różyczki, a następnie ugotuj w bulionie warzywnym;
Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeże liście szpinaku, całość dodaj do brokułów;
Do składników w garnku dodaj przyprawy oraz kaszę jaglaną. Całość gotuj jeszcze przez około 5 minut;
Gotową zupę zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera i podawaj z dodatkiem uprażonych pestek słonecznika.

Jeśli masz na to ochotę, do zupy możesz dodać również łyżkę jogurtu typu greckiego.


Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim

Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim

Składniki:

- dynia – 100 g
- orzechy włoskie/migdały/słonecznik – 60 g
- laska wanilii
- cukier – 150 g
- masło – 120 g
- mąka pszenna – 200 g
- jajka – 2 szt.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- rodzynki/ suszona żurawina – 100 g
- szczypta zmielonego ziela angielskiego, soli i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Dynie pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości
Utrzeć masło z cukrem, dodać dynię, jajka, ziarenka wanilii, wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę
W osobnym naczyniu zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodawać partiami do masy dyniowej
Dodać rodzynki/żurawinę i pokrojone orzechy/migdały
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem

Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 min do zarumienienia


Gałka muszkatołowa Zastosowanie

Gałka muszkatołowa – smak i zastosowanie w kuchni

Gałka muszkatołowa charakteryzuje się wyrafinowanym, nieco korzennym smakiem. Dlatego też, z powodzeniem może dodawana być zarówno do słodkich wypieków, jak i dań wytrawnych. Niniejsza przyprawa doskonale odnajduje się w połączeniu z owocami morza, jak również z warzywami. Idealnie nadaje się do przyprawiania zapiekanek warzywnych, jak również sosów, czy pasztetów. Warto również wiedzieć, że gałka muszkatołowa świetnie komponuje się ze smakiem grzanego wina oraz kakao i czekolady. W okresie świątecznym warto dodać ją do aromatycznego piernika. Gałka muszkatołowa idealnie łączy się ze smakiem kolendry, kardamonu, cynamonu, a nawet goździków. Bez przeszkód można dodać ją zarówno do aromatycznej herbaty, jak i pożywnej, porannej owsianki.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Gałka muszkatołowa Opinie o produkcie: Gałka muszkatałowa mielona - 50g


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również