Gałka muszkatałowa mielona - 50g, właściwości, depresja, smak
Gałka muszkatałowa mielona - 50g, właściwości, depresja, smak
Gałka muszkatałowa mielona - 50g, właściwości, depresja, smak

Gałka muszkatałowa mielona - 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAIndonezja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

3,50 zł

RABAT - 11%

3,94 zł

-11

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Gałka muszkatołowa Opis

Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca- drzewa, które owocuje dopiero po 7 latach od zasadzenia, jednak może rodzić owoce, aż przez kolejne 90 lat. Muszkatołowiec pochodzi z wyspy Molucca, ale obecnie drzewa te są uprawiane w Indonezji i na Grenadzie.

Gałka muszkatołowa ma intensywny, korzenny zapach i lekko gorzki smak. Jej owoce przypominają brzoskwinie lub morele, jednak, zamiast skórki, gałka ma twardą łupinę.

Owoce muszkatołowca suszy się, w wyniku czego tracą swoją wagę i zmieniają kolor na pomarańczowy.


gałka muszkatołowa


Gałka muszkatołowa przepisy / Gałka muszkatołowa zastosowanie

Kasza jaglana z musem

Kasza jaglana z musem

Składniki:

- Kasza jaglana
- mleko – pól na pól zmieszane z wodą
- imbir
- sól himalajska
- pestki moreli gorzkie
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- imbir
- mus malinowy
- rodzynki
- żurawina
- masło

Wykonanie:

Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].


Łososiowe szaszłyki z grilla

Łososiowe szaszłyki z grilla

Składniki:

- 500 g łososia
- 10 sztuk średnich szparagów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 cytryny
- przyprawy np. sól, chilli, gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:
Łososia czyścimy ze skórki i kroimy na małe kawałki, które później będą nabijane na patyczki do szaszłyków.
Szparagi (po odłamaniu twardych końcówek) gotujemy ok. 10 min na parze (lub w osolonej wodzie). Kroimy na równe części.
Cebulę obieramy i kroimy na dość duże kawałki, aby można było je nadziać na wykałaczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy w łososia i szparagi. Następnie doprawiamy rybę do smaku przyprawami.
Nabijamy na przemian łososia, cebulę i szparagi na patyczki. Pieczemy z każdej strony po 10 min. Przed podaniem kropimy sokiem z cytryny.


Sałatka z kurczakiem i daktylami

Sałatka z kurczakiem i daktylami

Składniki:

- 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sałata lodowa, porwana na kawałki
- 150 g rukoli
- 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 8 listków mięty posiekanych i kilka do dekoracji
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mieszanki ziaren: sezamu, pestek słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego
- 100 g suszonych daktyli, pokrojonych w paski
- Sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Piersi kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą i pieprzem do smaku, a także czosnkiem i gałką muszkatołową. Skropić oliwą, a mięso starannie obtoczyć w tak przygotowanej marynacie. Piec ok. 10 minut, po czym przewrócić mięso na drugą stronę i też piec.
Sałatę wymieszać z rukolą i dymką. Nałożyć na 4 duże talerze.
Jogurt wymieszać z miętą i odstawić.
Piersi przewrócić na drugą stronę, posypać ziarnami, przycisnąć je mocno do mięsa za pomocą np. łyżki. Piec ok. 20 sekund, żeby ziarna uprażyły się. Dodać daktyle i wymieszać z sosem.
Mięso pokroić w plastry, ułożyć na sałatce razem z daktylami i ziarnami. Skropić sosem jogurtowym i podawać przybrane świeżymi listkami mięty.


Gałka muszkatołowa Zastosowanie

Zastosowanie w kuchni:
•    Gałka muszkatołowa poprawia smak dań mlecznych oraz ciast- głównie pierników i deserów owocowych. Dodaje się ją też, w celu poprawiania smaku gulaszu, flaków, ryb, kotletów mielonych oraz potraw z jaj i serów.
•    Można jej używać w postaci zmielonej lub startej.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Gałka muszkatołowa Opinie o produkcie: Gałka muszkatałowa mielona - 50g


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również