info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Anyż gwiaździsty - 20g - VIVIO

Anyż gwieździsty, anyż gwiazdki cena, przepisy, zastosowanie

Anyż gwiaździsty - 20g - VIVIO

4,68 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Anyż gwiaździsty - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
WietnamVIVIO

Anyż gwiaździsty 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Anyż gwiaździsty - Zastosowanie

Jak stosować?

Anyż gwiaździsty wykorzystywany jest w kuchni jako przyprawa. Wzbogaca się nim również wyroby alkoholowe – likiery i nalewki. Do jakich potraw go stosować? Zmielone gwiazdki możesz wykorzystać do aromatyzowania kompotów, budyniu, dżemów, a także zup (np. do rosołu). Wzbogacą również smak dań mięsnych. Całe owoce możesz dodać do kawy i herbaty. Świetnie komponuje się z miodem, uwielbia towarzystwo kardamonu i cynamonu. Anyż wykorzystywany jest także często do sporządzania herbaty. Wystarczy zalać wrzącą wodą łyżkę sproszkowanych owoców anyżu i gotować mieszankę przez około 10 minut, by uzyskać wartościowy i smaczny napar. Taka herbatka pomoże złagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego tj. gazy i wzdęcia, może być stosowana przez kobiety w ciąży. Wspomaga również laktację dlatego też zalecana jest dla matek karmiących piersią. Może być spożywana nawet kilka razy dziennie. Napar z owoców anyżu gwiaździstego stosowany jest także pomocniczo w leczeniu kaszlu i kolek jelitowych. Z owoców anyżu produkuje się również anyżówkę – słodki likier o zawartości do 25% alkoholu oraz cukierki anyżowe, które były niegdyś bardzo popularne, a teraz wracają do łask.

Anyż gwiaździsty - Opis produktu

Anyż gwiaździsty pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Roślina ta znana była już w starożytnym Egipcie. Doceniali ją także Grecy, Rzymianie i Chińczycy, wykorzystując jej cenne właściwości w medycynie niekonwencjonalnej. W Polsce anyż znany jest od średniowiecza, a rozpowszechnił się dzięki zakonowi Benedyktynów. Jego charakterystyczny, korzenno-słodki zapach sprawia, że wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym i cukierniczym, aromatyzując nim ciasta, ciasteczka, cukierki i inne łakocie. Dodaje się go także do dań z warzywami, zup oraz drobiu. Na bazie anyżu powstają także nalewki i wódki. Stosowany także w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Poznaj właściwości tych małych „gwiazdek” i zainspiruj się przepisami kulinarnymi z ich użyciem.

Co to jest anyż?

Anyż gwiaździsty to roślina z rodziny magnoliowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Gdzie rośnie obecnie? Anyż uprawiany jest m.in. w Chinach, Indiach i Wietnamie. To wiecznie zielone drzewo nazywane jest także badianem. Kwiaty anyżu przybierają żółta barwę. Owoce pojawiają się dopiero po upływie 6 lat. Jak wygląda owoc anyżu? Posiada on charakterystyczny kształt przypominający gwiazdę i składa się z 6-10 zdrewniałych mieszków. W każdym z nich znajduje się jedno nasionko. Jako przyprawę wykorzystuje się zarówno owoce, jak i nasiona. Na sklepowych półkach można spotkać anyż w postaci całej lub mielonej. Jak smakuje ta przyprawa? Ma charakterystyczny słodkawy i lekko korzenny smak. Wykorzystuje się ją w kuchni chińskiej, wietnamskiej i hinduskiej. Stanowi składnik popularnej mieszanki curry oraz chińskiej przyprawy znanej pod nazwą „pięć smaków”. Doskonale aromatyzuje dania z wieprzowiny i drobiu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do słodkich wypieków, najczęściej stosowana do pierników. Dobrze komponuje się z mlecznymi deserami, syropami, kompotami i powidłami.

Gdzie kupić anyż gwiaździsty? Jaka cena?

Gwiazdki anyżu możemy nabyć niemal w każdym supermarkecie. Otrzymamy również tą przyprawę w formie sproszkowanej, a także w postaci olejku. Warto zwrócić uwagę na jakość opakowania. Cena anyżu waha się od kilku do kilkunastu złotych. Warto wybrać sprawdzonego dostawcę, by cieszyć się wyrazistym aromatem tej przyprawy jeszcze dłużej.

Jak przechowywać?

Anyż gwiaździsty najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku wykonanym ze szkła lub porcelany. Wysoka temperatura, światłom, wilgoć oraz dostęp powietrza mogą wpłynąć na walory smakowe tej przyprawy. Pamiętajmy, aby przechowywać anyż z dala od innych przypraw. Jego wyrazisty aromat może do nich przeniknąć.

Anyż a lukrecja – czy to to samo?

Lukrecję i anyż łączy tylko zbliżony smak. Są to dwie różne rośliny. Lukrecja to rodzaj byliny. Zawiera saponiny i glicyryzynę – składniki odpowiadające za charakterystyczny, bardzo słodki smak. Korzeń lukrecji wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym oraz spożywczym. W krajach skandynawskich produkuje się z niej cukierki i żelki o ciemnej, niemal czarnej barwie. Jest również składnikiem włoskiego likieru sambuca.

Anyż i anyżek – różnice

Anyż gwiaździsty jest często błędnie nazywany anyżem. To określenie zarezerwowane jest dla zupełnie innej rośliny. Anyż (inaczej biedrzeniec anyż) to roślina z gatunku selerowatych, jej owoce różnią się od anyżu gwiaździstego kolorem – są szarobrunatne. Natomiast anyżkiem nazywa się przyprawę uzyskiwaną z biedrzeńca. Owoce biedrzeńca są nieco mniej aromatyczne niż owoce anyżu gwiaździstego. Właściwości obu roślin są jednak bardzo podobne, łączy je również charakterystyczny składnik występujący w olejku eterycznym – anetol.

Czy anyż uczula?

Jak każdy produkt spożywczy, anyż gwiaździsty również może powodować alergie. Osoby uczulone na seler, pyłki brzozy i bylicy pospolitej są bardziej narażone na reakcje alergiczną po spożyciu anyżu, powinny więc uważać i obserwować swój organizm. Jednym z objawów uczulenia jest pokrzywka oraz wypryski w jamie ustnej. W takim przypadku należy zaprzestać stosowania tej przyprawy i niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Co zawiera anyż?

Podstawowym składnikiem anyżu gwiaździstego, który zasługuje na szczególną uwagę jest olejek anyżowy. Zawiera on związek o nazwie anetol, który odpowiada za dobroczynne właściwości anyżu. Przyprawa ta jest również źródłem flawonoidów, kumaryny i steroli. Owoce anyżu dostarczają naszemu organizmowi węglowodanów, tłuszczy i białek.

Czy anyż jest zdrowy?

Na co pomaga anyż? Wykazuje właściwości wykrztuśne, dlatego też często stanowi składnik domowych syropów na kaszel dla dzieci. Należy jednak zauważyć, że podnosi ciśnienie krwi, dlatego osoby cierpiące na nadciśnienie powinny stosować go z umiarem. Anyż od czasów starożytnych stosowany był pomocniczo w dolegliwościach trawiennych. Stanowi składnik ciężkostrawnych potraw (np. z dodatkiem kapusty). Olejek anyżowy dodany do kąpieli może przyczynić się do rozluźnienia ciała po ciężkim dniu oraz złagodzenia dolegliwości bólowych u kobiet podczas menstruacji, poprawia krążenie i rozgrzewa. Wyciąg z anyżu wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym z uwagi na właściwości antybakteryjne i hamujące wydzielanie sebum. Anyż jest także zaliczany do naturalnych afrodyzjaków.

 

anyż

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów