Anyż gwiaździsty - 20g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAWietnam
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

3,49 zł

RABAT - 3%

3,59 zł

-3

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Anyż gwiaździsty Opis

Anyż gwiaździsty, nazywany też gwiazdkowym to przyprawa stosowana w kuchni, a także w medycynie naturalnej. To przede wszystkim niepowtarzalny smak, który znakomicie wydobywa wszystko, co najlepsze z każdej potrawy.

Anyż gwiaździsty to wysuszone owoce wiecznie zielonego drzewa o nazwie badian właściwy. Ma formę ośmioramiennych gwiazdek, z znajdującymi się wewnątrz nasionami. Jest aromatyczną przyprawą i stanowi surowiec do produkcji leków i kosmetyków.

Anyż gwiaździsty był stosowany w medycynie naturalnej już przez starożytnych Greków i Egipcjan. Używano go w zwalczaniu dolegliwości trawiennych i w schorzeniach układu oddechowego, zwłaszcza kaszlu. Obecnie pozyskuje się z niego kwas szikimowy, znany jako preparat Tamiflu, przyjmowany w trakcie grypy.

Zastosowanie anyżu w kuchni

  • dodatek do dań orientalnych
  • dodatek do mięs
  • przyprawa do deserów
  • przyprawa do egzotycznych herbat i kaw
  • dodatek do domowych likierów i nalewek

 Co ciekawe w niektórych kulturach świata anyż funkcjonował jako produkt o własciwościach magicznych. Noszony w woreczku na szyi miał przyczyniać się do wyostrzania zmysłów. 

anyż


Anyż gwiaździsty Wartości odżywcze

Anyż gwiaździsty 


Anyż gwiaździsty przepisy / Anyż gwiaździsty zastosowanie

ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY

ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY

Składniki:

- 5 cm korzenia imbiru;
- 1 laska cynamonu;
- 1 cytryna;
- kilka ziaren kardamonu;
- 1 gwiazdka anyżu;
- 2 duże łyżki miodu.

Wykonanie: 

Posiekaj drobno korzeń imbiru, a następnie ułóż go na dnie dzbanka o pojemności 1,5 litra;

Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry, a następnie włóż do dzbanka;

Wszystkie przyprawy (cynamon, anyż oraz kardamon) dodaj do dzbanka i zalej całość około 1,2 litra wrzącej wody;

Po odczekaniu kilku minut, dodaj do napoju 2 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj całość.


PUDDING Z KOMOSY RYŻOWEJ

PUDDING Z KOMOSY RYŻOWEJ

Składniki:

- 500 ml mleka kokosowego
- 100 g komosy ryżowej (białej)
- 1 łyżka stewi
- 2 gwiazdki anyżu
- 100 g mrożonych malin
- 40 g gorzkiej czekolady
- kilka listków mięty
- garść pokrojonych orzechów włoskich
- opcjonalnie ulubione owoce

Wykonanie:

Mleko wlewamy do garnka, gotujemy na małym ogniu, następnie dodajemy anyż i stewię. Gdy zacznie wrzeć wyjmujemy gwiazdki anyżu i wsypujemy komosę ryżową, gotując do momentu, aż zmięknie, czyli ok. 20-30 min (ziarna komosy nie muszą wchłonąć całego mleka, jeśli chcemy by pudding miał budyniową konsystencję).
Kiedy komosa przestygnie, umieszczamy całość w misie blendera, dodajemy maliny i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Pudding dzielimy i umieszczamy po równo w dwóch pucharkach, następnie pozostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Przed podaniem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i dodajemy do niej posiekane listki mięty.
Układamy na puddingu warstwowo – owoce według uznania, czekoladę i orzechy. Zdobimy świeżą miętą.


Anyż gwiaździsty Zastosowanie

Anyż gwiaździsty ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest dodatkiem do dań orientalnych, a w kuchni europejskiej przyprawia się nim potrawy mięsne, desery, wypieki, dżemy i na jego bazie przygotowuje się różnego typu napoje.

Anyż stanowi dodatek do domowych nalewek i likierów, a także egzotycznych herbat i kaw.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Anyż gwiaździsty Film


Anyż gwiaździsty Opinie o produkcie: Anyż gwiaździsty - 20g VIVIO