Jęczmień – sprawdź, dlaczego warto go stosować?
Jęczmień niegdyś nazywany był zbożem „szpitalnym” ze względu na swe wszechstronne zastosowanie i zdrowotne właściwości. Jego zbawienny wpływ na organizm człowieka poznano już tysiące lat temu, wykorzystując go jako roślinę leczniczą w medycynie naturalnej.
Bogactwo składników odżywczych
Jęczmień to zboże, z którego wytwarza się różne rodzaje otrębów i kasz. Ostatnio furorę robią jego młode listki tej rośliny uznawane za suplement diety. Ziarna jęczmienne są prawdziwym bogactwem witamin z grupy B, witaminy C i E oraz białka. Są też źródłem kwasu foliowego i beta karotenu, a także potasu, wapnia, żelaza, magnezu, manganu, cynku, krzemu, selenu i cennego błonnika. To prawdziwa bomba witaminowa, dlatego jęczmień zaliczany jest do żywności witalizującej (power food).
Czym jest młody jęczmień?
Młody jęczmień dostępny jest na rynku zwykle w formie sproszkowanych, bardzo młodych listków jęczmienia pochodzącego ze sprawdzonych upraw. Zasługuje na szczególną uwagę ze względu na obecność chlorofilu, który posiada właściwości wzmacniające, przeciwzapalne i dezynfekujące. Skład chlorofilu przypomina skład hemoglobiny. Ten składnik jęczmienia przyspiesza gojenie się ran i opryszczek.
Fenomen młodego jęczmienia tkwi również w sposobie jego produkcji, do której wykorzystuje się rośliny niemodyfikowane genetycznie. Suszenie liści jęczmienia w niskich temperaturach pozawala na zachowanie wszystkich zawartych w nim składników odżywczych.