Ekologiczna Kasza jaglana, Bio kasza jaglana 1000g, przepisy, kcal,
Ekologiczna Kasza jaglana, Bio kasza jaglana 1000g, przepisy, kcal,
Ekologiczna Kasza jaglana, Bio kasza jaglana 1000g, przepisy, kcal,

BIO Kasza jaglana 1000g - VIBIO

PRODUCENTVIBIO
KRAJ POCHODZENIARosja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY200g

9,99 zł

RABAT - 23%

12,99 zł

-23

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Kasza jaglana BIO Wartości odżywcze

Składniki: BIO Kasza jaglana

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Kasza jaglana BIO Zastosowanie

Ze względu na jej doskonały smak oraz zawartość cennych składników odżywczych, kaszę jaglaną możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze: gotowana na mleku kasza jaglana z owocami to doskonały sposób na rozpoczęcie pełnego wyzwań dnia;
  • Po drugie: kasza jaglana stanowi cenny składnik batonów zbożowych oraz ciasteczek pełnoziarnistych;
  • Po trzecie: kaszę jaglaną możemy wykorzystać jako podstawę do przygotowania wegańskich kotletów oraz pasztetów. Warto dodawać ją również do mięs (np. zamiast ziemniaków);
  • Po czwarte: produkt ten idealnie nadaje się do przygotowania pełnowartościowego puddingu.

Co ciekawe, ziarenka kaszy jaglanej świetnie sprawdzić się mogą również jako gruboziarnisty peeling do ciała. Natomiast zmiksowane, ugotowane ziarenka mogą posłużyć jako baza do przygotowania odżywczej maseczki na twarz.


Kasza jaglana BIO KCAL

Kasza jaglana stanowi doskonałe źródło energii. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 354 kalorii. Ponadto, produkt ten jest prawdziwą skarbnicą łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz białka. Dlatego też, jeśli nie istnieją ku temu żadne wyraźne przeciwwskazania, warto wprowadzić go do zdrowej diety i aktywnego trybu życia.


Kasza jaglana BIO Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych BIO kaszy jaglanej

Wraz ze wzrostem świadomości dotyczącej zasad zdrowego odżywiania, coraz częściej sięgamy po produkty, które są w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw cennych składników odżywczych witamin i minerałów. Jednym z tych produktów jest BIO kasza jaglana. Niniejsza odmiana, pochodząca z odżywczych ziaren prosa, szczególnie doceniana jest przez osoby, które na co dzień rezygnują ze spożywania glutenu. Co ciekawe, wprowadzenie niniejszego produktu do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać zwiększaniu efektywności zastosowanych metod odchudzania oraz poprawie funkcjonowania układu nerwowego. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości kaszy jaglanej? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić BIO kaszę jaglaną?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać kaszę jaglaną?

Czy kasza jaglana może gotowana być na mleku?

Jaki indeks glikemiczny posiada kasza jaglana?

Czy kasza jaglana może spożywana być przez dzieci?

  • Kasza jaglana – kcal;

  • Zastosowanie kaszy jaglanej w codziennej kuchni i nie tylko.

Co to jest kasza jaglana i jakie wartości odżywcze w sobie skrywa?

Kasza jaglana stanowi jeden z najstarszych produktów spożywanych przez człowieka. Pochodzi ona z ziaren prosa, które uprawiane były już tysiące lat przed naszą erą. Co ciekawe, w połowie XX wieku kaszę jaglaną nazywano nawet „polskim ryżem”. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości cennych dla zdrowia składników odżywczych. Kasza jaglana należy do rodzaju kasz gruboziarnistych. Proces jej powstawania składa się z kilku etapów. Po pierwsze, ziarna prosa są obłuskiwane, a następnie obtaczane i polerowane. W ten sposób, usuwane są pozostałości okrywy nasiennej, a ponadto nadawany jest charakterystyczny kształt ziarenek kaszy.

Proso zwyczajne, z którego pozyskiwana jest kasza jaglana, w naturalnych warunkach występuje na terenie Azji, Południowej Afryki oraz Australii. Niemniej jednak, współcześnie uprawiane jest ono na terenie niemalże całego świata, w tym również w Polsce. Proso jest gatunkiem rośliny samopylnej, jednorocznej, z rodziny wiechlinowatych. Posiada ono dobrze wykształcone korzenie, których długość osiągać może nawet 100 centymetrów. Łodyga prosa mierzy zazwyczaj od 80 do 150 centymetrów. Jest ona sztywna i lekko wygięta u podstawy. Proso posiada także szorstko owłosione, długie liście oraz zebrane w wiechę kwiaty. Niemniej jednak, najważniejszą jego część stanowią owoce. Białawe ziarniaki zamknięte w twardych plewkach. To właśnie z nich otrzymywana jest wartościowa kasza jaglana.

Oprócz doskonałego smaku, niniejszy produkt charakteryzuje się również zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nim spore ilości węglowodanów oraz białka. Ponadto, kasza jaglana jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu niezbędne witaminy z grupy B (w tym ryboflawinę, tiaminę oraz pirydoksynę). Dodatkowo, produkt ten zawiera w sobie spore ilość niezastąpionych minerałów, wśród których na szczególną uwagę zasługuje fosfor oraz magnez.

Kasza jaglana charakteryzuje się nico gorzkawym smakiem, który neutralizuje się wraz z procesem płukania. Posiada ona przyjemny aromat i gruboziarnistą strukturę. Jej ziarenka są koliste i odznaczają się jasno-żółtym kolorem. Kasza jaglana jest łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze wykazuje pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie.

BIO kasza jaglana – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Za sprawą zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie BIO kaszy jaglanej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpłynąć na poprawę naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Produkt ten znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości antywirusowych. Dlatego też, stanowi cenne wsparcie naszej odporności w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych wirusów i bakterii. Badania naukowe dowodzą, iż kasza jaglana wpływa na zmniejszenie stanu zapalnego w obrębie błon śluzowych, przez co pozytywnie oddziałuje na skrócenie czasu trwania kataru i innych objawów przeziębienia.

Co ciekawe, kasza jaglana jako jedna z nielicznych wykazuje właściwości odkwaszające organizm. W związku z tym, jest ona niezastąpionym elementem diety zasadowej. Jej regularne spożywanie może wpływać na utrzymanie prawidłowego poziomu pH organizmu, a tym samym efektywną pracę narządów oraz podniesienie codziennego samopoczucia. Warto także wiedzieć, że produkt ten wykazuje właściwości rozgrzewające i poprawiające przemianę materii. Dlatego też, jej spożywanie zalecane jest w przypadku osób, które zmagają się z problemem istotnej nadwagi lub otyłości.

Dzięki bogatej zawartości magnezu oraz witamin z grupy B, kasza jaglana jest w stanie wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu nerwowego. Wprowadzenie jej do zrównoważonej diety sprzyja zwiększeniu naszych zdolności do długotrwałej koncentracji oraz zapamiętywania. Dzięki niej będziemy w stanie osiągnąć większą efektywność podczas dnia pełnego wyzwań. Najnowsze badania naukowe zwracają również uwagę na fakt, iż zapewnienie spożywania odpowiedniej ilości witamin z grupy B (wraz z codzienną dietą) może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zaburzeń nastroju, w tym depresji w przyszłości. Powyższe witaminy oraz minerały korzystnie wpływają również na układ sercowo-naczyniowy człowieka. Włączenie kaszy jaglanej do zdrowego stylu życia może odpowiadać za utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, a tym samym profilaktykę miażdżycy, udarów i zawałów serca.

Warto wiedzieć, że kasza jaglana pozytywnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale również urodę. Zawiera ona bowiem w swoim składzie spore ilości krzemu, jak również witaminy E (uznawanej za źródło młodości). Dlatego też, wprowadzenie kaszy jaglanej do zdrowego jadłospisu powoduje poprawienie wyglądu oraz kondycji naszej skóry, włosów i paznokci.

Kasza jaglana a dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa to nie tylko modny sposób odżywiania. To przede wszystkim konieczność dla wszystkich tych osób, które zmagają się z problemem choroby trzewnej. Niestety ustalenie zrównoważonego jadłospisu, który nie zawiera w sobie ani grama glutenu, stanowi spore wyzwanie nie tylko dla pacjentów, u których zdiagnozowano celiakię, ale również samych dietetyków. Na szczęście, na rynku dostępna jest coraz większa liczba wysokiej jakości produktów bezglutenowych, a jednym z nich jest kasza jaglana. Niniejszy produkt, otrzymywany z ziaren prosa, stanowi doskonałe źródło cennych witamin i minerałów, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. W przypadku celiakii niezmiernie ważne jest jednak, aby upewnić się, że wybrana przez nas kasza jaglana nie zawiera w sobie nawet śladowych ilości szkodliwej dla pacjentów substancji. Warto bowiem pamiętać, że choć samo proso jest zbożem bezglutenowym, kasza jaglana może produkowana być na terenie zakładów, w których gluten jest obecny. W związku z tym, należy wybierać wyłącznie tę kaszę jaglaną, która została opatrzona znakiem przekreślonego kłosa.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania kaszy jaglanej

W większości przypadków spożywanie kaszy jaglanej jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, produkt ten nie jest przeznaczony dla osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Po drugie, spożywanie dużych ilości kaszy jaglanej może utrudniać wchłanianie jodu. Dlatego też, nie zaleca się stosowania niniejszego produktu, w diecie osób, które zmagają się z zaburzeniami w obrębie tarczycy. Warto także pamiętać, że proso (podobnie jak inne zboża) może odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. W związku z tym, zaleca się, aby wprowadzać kaszę jaglaną do swojej diety stopniowo. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po jej spożyciu (np. bólu brzucha, nudności, biegunki, zawrotów głowy, zaczerwienienia skóry), konieczne jest zasięgnięcie opinii w gabinecie specjalisty (lekarza pierwszego kontaktu, a najlepiej alergologa).

BIO kasza jaglana – cena

BIO kasza jaglana sprzedawana jest zazwyczaj w papierowych torebkach o pojemności 1000 gramów. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 12,00 - 15,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena kaszy jaglanej może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas produkt zawiera w swoim składzie gluten. Ta informacja jest szczególnie ważna w przypadku osób, które na co dzień zmagają się z problemem choroby trzewnej.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące kaszy jaglanej

Pytanie 1: Gdzie kupić BIO kaszę jaglaną? Produkt ten dostępny jest w nielicznych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu możemy uzyskać dostęp zarówno do atrakcyjnej oferty cenowej, jak również gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Jak w prawidłowy sposób przechowywać kaszę jaglaną? Produkt ten należy przechowywać w suchym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Na przykład w spiżarni lub szafce kuchennej. Jeśli chcemy na długo zatrzymać jego cenne wartości odżywcze oraz walory smakowe, powinniśmy zamknąć go w szczelnie zamykanym słoiku lub pojemniku z pokrywką. Kaszę jaglaną należy również chronić przed atakiem moli kuchennych, które często pojawiają się w naszych domach.

Pytanie 3: Czy kasza jaglana może gotowana być na mleku? Pozyskiwana z ziaren prosa kasza jaglana może gotowana być zarówno na wodzie, jak i na mleku. Dzięki temu, zyska ona nowy wymiar smaku, jak również podniesiona zostanie jej wartość odżywcza oraz energetyczna. Kasza jaglana na mleku, z dodatkiem świeżych owoców, to doskonały sposób na rozpoczęcie pełnego wyzwań dnia.

Pytanie 4: Jaki indeks glikemiczny posiada kasza jaglana? Produkt ten charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG=70). Dlatego też, kasza jaglana nie powinna spożywana być przez osoby, które na co dzień zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. W przypadku powyższych zaburzeń, warto stawiać raczej na kaszę gryczaną lub kaszę jęczmienną, które charakteryzują się niższą zawartością cukrów prostych.

Pytanie 5: Czy kasza jaglana może spożywana być przez dzieci? Kasza jaglana jest produktem lekkostrawnym, a przy tym doskonałym źródłem witamin i minerałów. Co ciekawe, może ona wprowadzana być do diety nawet najmłodszych dzieci (poniżej 1 roku życia). Dla zapewnienia bezpieczeństwa, należy wprowadzać ją do jadłospisu malucha stopniowo, obserwując przy tym reakcje jego organizmu. Kasza jaglana z warzywami to doskonała i smaczna forma obiadu dla nas oraz dla naszego dziecka.

 

kasza jaglana bio

 

Kasza jaglana to coś znacznie więcej niż smaczny dodatek do obiadu. To prawdziwa skarbnica składników odżywczych, witamin i minerałów. Warto pamiętać, że jest ona produktem lekkostrawnym, dlatego też bez przeszkód może wprowadzana być do jadłospisu najmłodszych dzieci, jak również osób starszych.

Bibliografia

  1. Amadou, Issoufou, Mahamadou E. Gounga, and Guo-Wei Le. „Millets: Nutritional composition, some health benefits and processing-A review.” Emirates Journal of Food and Agriculture(2013): 501-508;
  2. Chandrasekara A., F. Shahidi. 2012. „Antioxidant Phenolics of Millet Control Lipid Peroxidation in Human LDL Cholesterol and Food Systems”. Journal of the American Oil Chemists’ Society 89 (2) : 275-285;
  3. Chandrasekara A., F. Shahidi. 2010. „Content of insoluble bound phenolics in millets and their contribution to antioxidant capacity.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 58 (11) : 6706-6714;
  4. Cui, Xiaodong, Ru Wang, and Zhuanhua Wang. „Cationic peroxidase from proso millet induces human colon cancer cell necroptosis by regulating autocrine TNF-α and RIPK3 demethylation.” Food & function 9.3 (2018): 1878-1888;
  5. Czerwińska D., Charakterystyka żywieniowa kasz, cz. II: Wartość odżywcza i zdrowotna kaszy jaglanej, „Przegląd Zbożowo-Młynarski” 2009, nr 11, str. 12–13;
  6. Jurga R. 2014. „Prawie wszystko o kaszach”. Przegląd Zbożowo-Młynarski 48 (6) : 25-27;
  7. Kalinova J. 2007. „Nutritionally Important Components of Proso Millet (Panicum miliaceum L.): Food – Global Science Books 1 (1) : 91-100;
  8. Mattila P., J.M. Pihlava, J. Hellstrom. 2005. „Contents of phenolic acids, alkyl- and alkenylresorcinols,and avenanthramides in commercial grain products.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 53 (21) : 8290-8295;
  9. Nishizawa N., D. Sato, Y. Ito, T. Nagasawa, Y. Hatakeyama, M.R. Choi, Y.Y. Choi, Y.M. Wei. 2002. „Effects of dietary protein of proso millet on liver injury induced by D-galactosamine in rats.” Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 66 (1) : 92-96;
  10. Park K.O., Y. Ito, T. Nagasawa, M.R. Choi, N. Nishizawa. 2008. „Effects of dietary Korean proso-millet protein on plasma adiponectin, HDL cholesterol, insulin levels, and gene expression in obese type 2 diabetic mice.” Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 72 (11) : 2918-2925;
  11. Przetaczek-Rożnowska I., Bubis E., Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię, „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych” 2016, t. 65, nr 1, str. 127–140;
  12. Saleh A.S.M., Zhang Q., Chen J., Shen Q., Millet grains: nutritional quality, processing and potential health benefits, „Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety” 2013, t. 12, nr 3, str. 282–295;
  13. Zhang L., R. Liu, W. Niu. 2014. „Phytochemical and Antiproliferative Activity of Proso Millet”. PLoS One 9(8) : 1-10.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, inne orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Kasza jaglana BIO Opinie o produkcie: BIO Kasza jaglana 1000g

Kasza jaglana BIO przepisy / Kasza jaglana BIO zastosowanie

JAK UGOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ

JAK UGOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ

Kaszę jagalną dobrze jest podprażyć na suchej patelni lub w garnku o grubym dnie, albo starannie sparzyć wrzątkiem - wówczas pozbawimy ją gorzkiego posmaku.
Kaszę należy zalać dwa razy większą ilością wody niż ilość kaszy. Dodać odrobinę soli.
Kaszę gotujemy przez 10 min (od momentu aż zacznie wrzeć) w szczelnie przykrytym garnku o grubym dnie. Po ugotowaniu należy odczekać jeszcze 5 min, aż kasza wchłonie całą wodę.


KAWOWY BUDYŃ JAGLANY

KAWOWY BUDYŃ JAGLANY

Składniki:

- 1 szklanka kaszy jaglanej (200ml)
- 4 szklanki mleka (800ml) - może być roślinne
- 4 łyżki cukru trzcinowego/ ksylitolu
- 2-4 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być zbożowa)

Wykonanie:

Kaszę jaglaną sparz wrzątkiem. Zalej mlekiem i gotuj około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka). Dodaj cukier lub dowolny syrop. Po ugotowaniu zmiksuj na gładką masę.
1/3 budyniu odłóż, a do reszty dodaję kawę i ponownie zmiksuj.
W razie potrzeby dodaj więcej kawy lub dosłódź.
Do pucharków/słoiczków wlej połowę budyniu kawowego, potem nałóż warstwę budyniu białego i na to drugą połowę budyniu kawowego.
Wierzch udekoruj startą czekoladą i plasterkami bananów


Kasza jaglana z musem

Kasza jaglana z musem

Składniki:

- Kasza jaglana
- mleko – pól na pól zmieszane z wodą
- imbir
- sól himalajska
- pestki moreli gorzkie
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- imbir
- mus malinowy
- rodzynki
- żurawina
- masło

Wykonanie:

Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].


CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ

CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 1 szklanka pokruszonych chipsów kokosowych;
  • ¼ szklanki płatków migdałowych;
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej;
  • 3-4 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Pamiętaj o tym, aby uprzednio dokładnie ją przepłukać;

Połącz chipsy kokosowe razem z migdałami i delikatnie je rozdrobnij;

W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą: kaszę jaglaną, mąkę kukurydzianą, wybrany cukier, jajko oraz olej;

Do otrzymanej masy dodaj chipsy kokosowe oraz pokruszone migdały, a następnie wymieszaj całość;

Przy pomocy zwilżonych dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ciastka przez około 12-15 minut, aż do momentu w którym się zarumienią.


KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI

KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI

Składniki (1 porcja):

  • 4 łyżki kaszy jaglanej;
  • ½ papryki czerwonej;
  • 6-8 pomidorków koktajlowych;
  • 6-8 zielonych oliwek;
  • ½ szalotki;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • garść świeżej natki pietruszki;
  • kilka kropel soku z cytryny;
  • szczypta ostrej papryki.

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z powyższą instrukcją; Pokrój paprykę oraz cebulkę w drobną kostkę; Pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekrój na pół; Rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelni i podsmaż na niej paprykę wraz z cebulką; Na patelnie dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, ostrą paprykę oraz oliwki. Smaż całość przez około 5 minut; Do składników na patelni dodaj przekrojone pomidorki koktajlowe, świeżą natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i przełóż na talerz.


KOTLETY Z SOCZEWICY

KOTLETY Z SOCZEWICY

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 młode marchwie
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- ½ szklanki bułki tartej
- 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej
- Sól himalajska i pieprz ziołowy do smaku.

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę, posiekaj ją w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż do momentu, w którym się zarumieni;

Obraną marchew oraz korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie, dodaj warzywa do cebuli i smaż przez krótką chwilę;

Ostudzoną kaszę oraz soczewicę połącz z bułką tartą, mąką ziemniaczaną, przyprawami oraz podsmażonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw je na około 15 minut;

Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości kotlety;

Rozłóż papier do pieczenia na blaszce i rozgrzej piekarnik do 200oC;

Rozłóż równomiernie kotlety na blaszce i piecz je przez około 20-25 minut. Po upływie 15 minut przewróć je na drugą stronę.


Pasta kanapkowa z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów

Pasta kanapkowa z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów

Składniki:

- 3/4 słoiczka suszonych pomidorów (ok. 200 g)
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- Sól, pieprz ziołowy

Wykonanie:

Kaszę i pomidory zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać 2 łyżki oleju, w którym były namoczone pomidory i przyprawy do smaku.


Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych

Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych

Składniki:

- Szklanka posiekanych, świeżych liści szpinaku;
- 1 puszka ciecierzycy;
- niepełna szklanka (około ¾) kaszy jaglanej;
- pół szklanki płatków owsianych;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego;
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 szalotka;
- Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Do liści szpinaku dodaj posiekaną cebulkę, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek;
Liście szpinaku wraz z przyprawami przełóż na patelnię i smaż przez krótką chwilę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek;
Odsącz ciecierzycę z puszki, opłucz ją, rozgnieć i dodaj do szpinaku;
Do uzyskanej masy dodaj: ugotowaną kaszę jaglaną, zmielone drobno siemię lniane oraz płatki owsiane;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj do nich nieaktywne płatki drożdżowe oraz odrobinę oliwy z oliwek;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie odstaw je na około 20-25 minut;
Z gęstej masy uformuj dowolnej wielkości kotlety i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200o C i piecz w nim kotlety przez 20 minut z jednej strony oraz 10 minut z drugiej strony.

Tak przygotowane kotlety można podawać z delikatnym sosem jogurtowym lub w formie wegańskich burgerów.


Zielona zupa z dodatkiem gałki muszkatołowej

Zielona zupa z dodatkiem gałki muszkatołowej

Składniki:

- 1 brokuł;
- Około 50-60g świeżych liści szpinaku;
- 1 ząbek czosnku;
- Około 750 ml bulionu warzywnego;
- 3 łyżki opłukanej kaszy jaglanej;
- 1 łyżka masła klarowanego;
- Szczypta gałki muszkatołowej;
- Szczypta chili;
- Szczypta soli;
- Garść prażonych nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

Opłukaną kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie odsącz z nadmiaru wody;
Brokuły dokładnie umyj, podziel na różyczki, a następnie ugotuj w bulionie warzywnym;
Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeże liście szpinaku, całość dodaj do brokułów;
Do składników w garnku dodaj przyprawy oraz kaszę jaglaną. Całość gotuj jeszcze przez około 5 minut;
Gotową zupę zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera i podawaj z dodatkiem uprażonych pestek słonecznika.

Jeśli masz na to ochotę, do zupy możesz dodać również łyżkę jogurtu typu greckiego.


Orzechowy mus z kaszy jaglanej

Orzechowy mus z kaszy jaglanej

Składniki:

- 50 g kaszy jaglanej
- 1,5 łyżeczki pasty laskowej
- 1 banan
- syrop klonowy (ewentualnie)

Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotować na wodzie w proporcji 1:3. Kiedy kasza wchłonie już cały płyn i lekko wystygnie zblendować ją z bananem i pastą laskowa. Przełożyć do miseczki i polać syropem klonowym.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]

czytaj więcej...

Jak przygotować pyszny deser z kaszą jaglaną w roli głównej?

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa? I czy można przyrządzić z niej pyszny deser? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy kilka prostych przepisów z jaglanką w roli głównej. Kasza jaglana, przyrządzana z prosa, uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych, a zarazem najzdrowszych kasz. Wszystko to za sprawą jej niezwykłych właściwości zdrowotnych, wśród których możemy wyróżnić między innymi: właściwości […]

czytaj więcej...

Kasza jaglana – poznaj jej właściwości i włącz ją do diety!

Kasza jaglana to ten rodzaj kaszy, który powinien być spożywany szczególnie ze względu na swą wartość odżywczą. Oczywiście pod względem walorów smakowych również przypadnie do gustu większości smakoszów. Do tego tania i bardzo łatwo dostępna – same zalety! Kaszę jaglaną można wykorzystać w kuchni na mnóstwo sposobów, jest na tyle uniwersalna, że dobrze komponuje się […]

czytaj więcej...