Jak wykorzystać amarantus w kuchni? 5 unikalnych przepisów!

Amarantus, znany też pod nazwą “szarłat” nazywany jest zbożem XXI wieku, dlaczego? Znów wrócił do łask i jest wyjątkowo chętnie wykorzystywany, a jego walory zdrowotne są nieocenione. Jest bogatym źródłem żelaza – zawiera go 5 razy więcej niż szpinak oraz cennym źródłem białka, które jest dużo lepiej przyswajalne niż białko z soi a dodatkowo jest produktem bezglutenowym – same plusy!
Poniżej kilka propozycji wykorzystania amarantusa w kuchni
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 4 łyżki amarantusa (może być popping)
- pieprz czarny ziarno
- olej kokosowy (do smażenia)
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Ratatouille:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 3 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- pieprz czarny ziarno
- bazylia
- tymianek
- oregano
- olej słonecznikowy
Wykonanie:
- Filety z kurczaka oczyść, lekko rozbij, natrzyj solą i pieprzem.
- Warzywa pokrój w kostkę. Bakłażana posól i pozostaw na kilkanaście minut, do czasu aż puści sok, następnie osusz go papierowym ręcznikiem (dzięki temu pozbędziesz się goryczki).
- Rozgrzej olej na patelni, podsmaż czosnek i cebulę, po czym przełóż je do innego naczynia i kolejno osobno podsmaż pozostałe warzywa, każde po jakieś 3 minuty.
- Wszystkie podsmażone warzywa przełóż na jedną patelnię i smaż razem przez 20 minut aż do miękkości. Dopraw przyprawami i ziołami.
- Składniki panierki dokładnie wymieszaj i obtocz w nich filety, po czym smaż z każdej strony kilka minut.
- Kurczaka ułóż na warzywach i podaj jeszcze ciepłe najlepiej z ziemniaczkami z piekarnika.

2. Bułeczki francuskie z amarantusem
Składniki:
- 2 filiżanki mąki pszennej
- 1 filiżanka mąki z amarantusa
- 1-2 filiżanki wody
- szczypta soli himalajskiej
- 3 łyżeczki masła
- 2-3 łyżeczki drożdży
Wykonanie:
- Mąkę przesiej i wymieszaj z solą, po czym dodaj rozdrobnione wcześniej masło.
- Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw na 10 minut. Wymieszaj mąkę z drożdżami i wyrabiaj ciasto. Odstaw na 45-60 minut do wyrośnięcia.
- Blaszkę wysmaruj tłuszczem. Formuj z ciasta małe bułeczki i kładź na blachę. Pozostaw na kolejne 40 minut i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza 30-40 minut.
3. Sałatka ziemniaczana z amarantusem
Składniki:
- 80 dkg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki poppingu z amarantusa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ogórki małosolne
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól himalajska
- pieprz czarny
- oregano
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotuj w łupinach, natomiast cebulę pokrój i wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, ziołami i poppingiem.
- Po ugotowaniu ziemniaki pokrój w plastry i wymieszaj z sosem dodając oliwy i ogórki pokrojone w kostkę.
- Podaj w salaterce, udekoruj plasterkami cytryny i świeżymi ziołami.
4. Jabłka pieczone z amarantusem
Składniki:
- 5 jabłek
- 1 filiżanka poppingu
- 4 łyżki miodu
- 5 łyżek ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- olej kokosowy (do wysmarowania naczynia)
Wykonanie:
- Usuń gniazda nasienne z umytych i osuszonych jabłek. Wymieszaj ze sobą wszystkie pozostałe składniki. Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą.
- Faszeruj jabłka nadzieniem i układaj w naczyniu. Całość lekko podlej wodą. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut.
5. Amarantusowa owsianka
Składniki:
- ½ szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1 szklanka mleka ryżowego
- laska wanilii
- syrop klonowy lub miód (do smaku)
- dżem z fig
- świeże owoce: figi, banany, mandarynki, żurawina
Wykonanie:
- Amarantus zalej wrzątkiem i odstaw na parę minut. Potem je wypłucz i odstaw do innego naczynia.
- Następnie zalej mlekiem, dodaj laskę wanilii i gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj miód bądź syrop klonowy.
- Przełóż do naczynia i udekoruj owocami.
Amarantus oraz wiele innych składników potrzebnych do wykonania powyższych dań znajdziesz w sklepach:


Smacznego! 🙂