info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Jak wykorzystać amarantus w kuchni? 5 unikalnych przepisów!

amarantus Jak wykorzystać amarantus w kuchni? 5 unikalnych przepisów!

Amarantus, znany też pod nazwą “szarłat” nazywany jest zbożem XXI wieku, dlaczego? Znów wrócił do łask i jest wyjątkowo chętnie wykorzystywany, a jego walory zdrowotne są nieocenione. Jest bogatym źródłem żelaza – zawiera go 5 razy więcej niż szpinak oraz cennym źródłem białka, które jest dużo lepiej przyswajalne niż białko z soi a dodatkowo jest produktem bezglutenowym – same plusy!

 

Poniżej kilka propozycji wykorzystania amarantusa w kuchni 

  • Kurczak w amarantusie na ratatouille
  • Składniki:

    • 4 pojedyncze filety z kurczaka
    • 4 łyżki amarantusa (może być popping)
    • pieprz czarny ziarno
    • olej kokosowy (do smażenia)
    • ½ łyżeczki soli himalajskiej
    • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

    Ratatouille:

    • 1 cukinia
    • 1 bakłażan
    • 3 pomidory
    • 1 czerwona papryka
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    • 1 łyżeczka soli himalajskiej
    • pieprz czarny ziarno
    • bazylia
    • tymianek
    • oregano
    • olej słonecznikowy

    Wykonanie:

    • Filety z kurczaka oczyść, lekko rozbij, natrzyj solą i pieprzem.
    • Warzywa pokrój w kostkę. Bakłażana posól i pozostaw na kilkanaście minut, do czasu aż puści sok, następnie osusz go papierowym ręcznikiem (dzięki temu pozbędziesz się goryczki).
    • Rozgrzej olej na patelni, podsmaż czosnek i cebulę, po czym przełóż je do innego naczynia i kolejno osobno podsmaż pozostałe warzywa, każde po jakieś 3 minuty.
    • Wszystkie podsmażone warzywa przełóż na jedną patelnię i smaż razem przez 20 minut aż do miękkości. Dopraw przyprawami i ziołami.
    • Składniki panierki dokładnie wymieszaj i obtocz w nich filety, po czym smaż z każdej strony kilka minut.
    • Kurczaka ułóż na warzywach i podaj jeszcze ciepłe najlepiej z ziemniaczkami z piekarnika.
    amarantusowe Jak wykorzystać amarantus w kuchni? 5 unikalnych przepisów!

    2. Bułeczki francuskie z amarantusem

    Składniki:

    • 2 filiżanki mąki pszennej
    • 1 filiżanka mąki z amarantusa
    • 1-2 filiżanki wody
    • szczypta soli himalajskiej
    • 3 łyżeczki masła
    • 2-3 łyżeczki drożdży

    Wykonanie:

    • Mąkę przesiej i wymieszaj z solą, po czym dodaj rozdrobnione wcześniej masło.
    • Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw na 10 minut. Wymieszaj mąkę z drożdżami i wyrabiaj ciasto. Odstaw na 45-60 minut do wyrośnięcia.
    • Blaszkę wysmaruj tłuszczem. Formuj z ciasta małe bułeczki i kładź na blachę. Pozostaw na kolejne 40 minut i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza 30-40 minut.

    3. Sałatka ziemniaczana z amarantusem

    Składniki:

    • 80 dkg ziemniaków
    • 1 cebula
    • 1 łyżka musztardy
    • 4 łyżki poppingu z amarantusa
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ogórki małosolne
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • sól himalajska
    • pieprz czarny
    • oregano

    Wykonanie:

    • Ziemniaki ugotuj w łupinach, natomiast cebulę pokrój i wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, ziołami i poppingiem.
    • Po ugotowaniu ziemniaki pokrój w plastry i wymieszaj z sosem dodając oliwy i ogórki pokrojone w kostkę.
    • Podaj w salaterce, udekoruj plasterkami cytryny i świeżymi ziołami.

     

    4. Jabłka pieczone z amarantusem

    Składniki:

    • 5 jabłek
    • 1 filiżanka poppingu
    • 4 łyżki miodu
    • 5 łyżek ziaren słonecznika
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • olej kokosowy (do wysmarowania naczynia)

    Wykonanie:

    • Usuń gniazda nasienne z umytych i osuszonych jabłek. Wymieszaj ze sobą wszystkie pozostałe składniki. Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą.
    • Faszeruj jabłka nadzieniem i układaj w naczyniu. Całość lekko podlej wodą. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut.

     

    5. Amarantusowa owsianka

    Składniki:

    • ½ szklanki amarantusa ekspandowanego
    • 1 szklanka mleka ryżowego
    • laska wanilii
    • syrop klonowy lub miód (do smaku)
    • dżem z fig
    • świeże owoce: figi, banany, mandarynki, żurawina

    Wykonanie:

    • Amarantus zalej wrzątkiem i odstaw na parę minut. Potem je wypłucz i odstaw do innego naczynia.
    • Następnie zalej mlekiem, dodaj laskę wanilii i gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj miód bądź syrop klonowy.
    • Przełóż do naczynia i udekoruj owocami.

     

    Amarantus oraz wiele innych składników potrzebnych do wykonania powyższych dań znajdziesz w sklepach:

    cosdlazdrowialogobig Jak wykorzystać amarantus w kuchni? 5 unikalnych przepisów!

     

    logo Jak wykorzystać amarantus w kuchni? 5 unikalnych przepisów!

     

    Smacznego! 🙂