Jak naturalnie barwić pisanki?

Pisanki są ozdoba wielkanocnego koszyczka i najbardziej znanym symbolem świąt. Pisanki skrobane lub pisanki malowane woskiem potrzebują jednolitego tła. Tradycja nakazuje, żeby korzystać jedynie z naturalnych barwników, które występują w naturze. Bazując na owocach, warzywach, ziołach i przyprawach, możemy uzyskać szeroką paletę barw do malowania jajek.
Zaczynamy od tego, że każde jajko musi być ugotowane na twardo 🙂
1. Jajko żółte – kurkuma
Do miski wlej 1½ litra wrzątku, dosyp 3 łyżki soli, 4 łyżki kurkumy i dodaj 3 łyżki octu. Zanurz jajka i zanurz do czasu uzyskania pożądanego koloru żółtego – uwaga, mocno intensywny żółty kolor wymaga zanurzenia jajek w przygotowanej miksturze na 2 godziny.
2. Jajko niebieskie – czerwona kapusta
½ główki czerwonej kapusty gotuj w 1 litrze wody przez 30 minut. Wywar przelej do miski przez sitko i dodaj do niego 2 łyżki soli i 2 łyżki octu. Następnie zanurz w nim jajka i odstaw na całą noc, po tym czasie powinny mieć głęboki, niebieski kolor.
3. Jajko bordowe – liście cebuli
Zewnętrzne liście cebuli włóż do 1-litrowego garnka (ułóż ciasno), a następnie przełóż do większego garnka i zalej 1 litrem wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie odcedź liście i dodaj: 3 łyżki soli himalajskiej i 3 łyżki octu. Włóż surowe jajka (oczyszczone wacikiem nasączonym w occie) i gotuj przez 15-25 minut – do momentu uzyskania pożądanej brązowej barwy.
4. Jajko czarne – łupiny orzecha włoskiego
Suszymy łupinki z orzechów włoskich, przygotowujemy wywar i zanurzamy w nim jajka. Dla ochrony przed wodą i dla utrzymania koloru, po wyschnięciu jajek, wystarczy je później przetrzeć masłem. Dodatkowo, zyskają delikatny połysk.
5. Jajko różowe – burak
Do garnka wlej 1 litr wody i dodaj 1 szklankę buraków startych na tarce na drobnych oczkach. Doprowadź do wrzenia i dodaj 3 łyżki octu i 3 łyżki soli. Zanurz jajka do czasu uzyskania pożądanego odcienia.
6. Jajko zielone – pokrzywa, trawa, szczypiorek, wywar z jemioły, kora brzozowa
7. Jajko pomarańczowe – sok z marchwii
8. Jajko brązowe – wywar z kawy

Zespół ViVio życzy Wesołych Świąt i dobrej zabawy przy wykonywaniu pisanek 🙂