letnia wyprzedaż

Guma ksantanowa (bez amylazy) 250g - X-MIX

PRODUCENTX-MIX
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

8,07 zł

RABAT - 15%

9,49 zł

-15

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Guma ksantanowa (bez amylazy) 250g Wartości odżywcze

SKŁAD: Guma Ksantanowa


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Guma ksantanowa (bez amylazy) 250g Zastosowanie

Guma ksantanowa w przemyśle spożywczym

Guma ksantanowa jest używana jako zagęstnik zastępujący np. mąkę czy skrobię ziemniaczaną w sosach. Coraz częściej służy do domowego przyrządzania fit-budyniów, serników, a przede wszystkim chleba, ciast i ciastek bezglutenowych.Guma ksantanowa w ciastach i w chlebie częściowo zastępuje cechy glutenu, nadaje wypiekom sprężystość i ciągliwość oraz zwiększając ich wyrastanie. Natomiast guma ksantanowa w lodach nie jest zalecana.


Guma ksantanowa (bez amylazy) 250g Opis

Wszystko co powinieneś wiedzieć o Gumie Ksantanowej

Guma ksantanowa (ksantan) to naturalna guma roślinna z grupy wielocukrów – polisacharydów wielocząsteczkowych. Zbudowana jest z cukrów takich jak glukoza, mannoza oraz z kwasów: glukuronowego, octowego i pirogronowego.

Innym popularnym zagęstnikiem jest guma guar pozyskiwana z nasion fasoli guar. Od gumy ksantanowej różni się m.in. tym, że traci swoje właściwości w kwaśnym środowisku, zatem nie można jej używać razem z sokiem z cytryny, kwaśnymi owocami, kakao i czekoladą. W przepisach można stosować wymiennie gumę guar i gumę ksantanową, jednak tej pierwszej trzeba stosować nieco więcej.

Guma ksantanowa - czym jest ksantan?

Guma ksantanowa jest polisacharydem (wielocukrem) zbudowanym z cząsteczek monocukrów: glukozy, mannozy i kwasu glukoronowego, do których przyłączone są reszty kwasu octowego i pirogronowego. Pozyskuje się ją w procesie mikrobiologicznym, gdzie bakterie Xanthomonas campestris fermentują węglowodany, a produktem ich metabolizmu jest ksantan. Na skalę przemysłową jako pożywkę dla bakterii wykorzystuje się cukier i melasę. Materiał wytworzony przez Xanthomonas campestris wymywa się alkoholem, oczyszcza i suszy, a następnie mieli. Gotowa guma ksantanowa ma postać kremowego, drobnego proszku.

Dodatki do żywności w zależności od funkcji dzieli się na kilka grup (np. barwniki, konserwanty, emulgatory). Na etykietach są one znakowane symbolem E oraz liczbą właściwą dla określonego związku (tzw. lista E). Guma ksantanowa oznaczana jest jako E415.

Uzyskiwana jest w naturalnym procesie tzw. kontrolowaną aerobową fermentacją węglowodanów. Przeprowadzany jest z udziałem bakterii Xanthomonas campestris i cukru kukurydzianego. Gumę ksantanową można pozyskać także z pszenicy, soi, a nawet nabiału. Gotowa ma postać kremowego proszku.

Guma ksantanowa (spożywcza) – zastosowanie

  1. Guma ksantanowa jako stabilizator

Umożliwia utrzymanie właściwej struktury produktu spożywczego.

  1. Guma ksantanowa jako emulgator

Umożliwia stworzenie i utrzymanie jednorodnej emulsji z mieszaniny dwóch lub większej ilości substancji. Na przykład oleju i wody, składników niezbędnych do produkcji zarówno margaryny, jak i serków topionych.

  1. Guma ksantanowa jako zagęszczacz

Ksantan pęcznieje w wodzie, dzięki czemu zapewnia kleistość i odpowiednią konsystencję produktów żywnościowych. Chroni żywność zarówno przy ogrzewaniu, jak i rozmrażaniu. Guma ksantanowa ponadto zapobiega zbrylaniu oraz wytrącaniu się tłuszczu. Nic dziwnego, że stanowi jeden ze składników:

  • słodyczy,
  • galaretek,
  • majonezu,
  • musztardy,
  • kisieli owocowych,
  • przypraw w gotowych sosach
  • polew do lodów, ciast i deserów,
  • żywności bezglutenowej (np. mąki),
  • przetworów owocowych (dżemów, marmolad).

Guma ksantanowa w kuchni. Jak jej używać?

Guma ksantanowa jako substancja zagęszczająca dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością. Możesz wykorzystywać ją codziennie, przygotowując posiłki dla siebie i rodziny. Szczególnie jeśli podstawą jadłospisu jest dieta bezglutenowa.

W zależności od właściwości chemicznych zagęszczanej substancji i gęstości, jaką chcesz uzyskać, stosuj ksantan w następujących ilościach:

  • poniżej 0,25 g/kg: napoje mleczne fermentowane – maślanka, kefir.
  • poniżej 2 g/kg: napoje mleczne niefermentowane – koktajl mleczny, shake, jogurt,
  • poniżej 3 g/kg: galaretka, kisiel,
  • poniżej 5 g/kg: sos pomidorowy, sos jogurtowy i majonezowy, deser twarożkowy,
  • poniżej 6 g/kg: sosy, kremy owocowe i warzywne, warzywa w zalewie, desery mleczne.
  • poniżej 10 g/kg: niskotłuszczowe serki topione, polewy owocowe, galaretki, dżemy,
  • poniżej 12,5 g/kg: niskotłuszczowe serki homogenizowane.
  • poniżej 20 g/kg: pasy warzywne,
  • poniżej 30 g/kg: sosy sałatkowe, majonez niskotłuszczowy.

Wskazówka: chcąc przygotować idealnie gładki sos, najpierw zmieszaj niewielką ilość ksantanu z olejem. Dopiero później połącz całość z mlekiem krowim lub roślinnym. W ten sposób uzyskasz sos o doskonałej konsystencji bez grudek i wykorzystania jajek, masła, czy śmietany.

Czy guma ksantanowa jest zdrowa?

  • utrudnia wchłanianie cholesterolu,
  • pęcznieje w żołądku, zapewniając uczucie sytości,
  • pomaga zwalczyć nawyk podjadania niezdrowych łakoci między posiłkami.

Jako substancja zachowująca się w układzie pokarmowym jak błonnik spożywczy, guma ksantanowa pozytywnie oddziałuje przede wszystkim na procesy trawienne. Usprawnia perystaltykę jelit i to w takim stopniu, że nadaje się do spożycia jako środek przeczyszczający.

Guma ksantanowa pomimo niespecjalnie przyjaznej nazwy to jeden z najlepszych naturalnych zagęszczaczy. Bogata w błonnik, niemalże pozbawiona tłuszczu podkreśla bogaty smak potraw. Co więcej, nadaje im przyjemną dla podniebienia, kremową konsystencję.

Guma ksantanowa w przemyśle spożywczym

Guma ksantanowa jest dodatkiem do żywności oznaczonym symbolem E415. To substancja zagęszczająca i emulgator, który zapobiega zbrylaniu się produktów oraz rozwarstwianiu emulsji, czyli oddzieleniu fazy tłuszczowej od wodnej. Żywność z dodatkiem gumy ksantanowej ma pożądaną konsystencję, jest odporna na działanie enzymów zmieniających właściwości produktów, a także na zmiany temperatury, podgrzewanie, zamrażanie i ponowne rozmrażanie. Substancja ta wykazuje swoje właściwości w środowisku kwasowym i zasadowym, co zwiększa możliwość jej wykorzystania. Guma ksantanowa w jedzeniu znajduje się w:

  • dżemach, marmoladach,
  • galaretkach,
  • deserach twarogowych,
  • kisielach,
  • napojach mlecznych,
  • musztardzie,
  • majonezie,
  • sosach,
  • żywności bezglutenowej,
  • słodyczach,
  • płatkach śniadaniowych,
  • polewach do ciast.

Jak używać gumy ksantanowej w wypiekach bezglutenowych

Guma ksantanowa, podobnie jak guma guar, sprawdza się świetnie w wypiekach bezglutenowych. Sprawia, że wypieki nie kruszą się, są miękkie i sprężyste. Jak używać gumy ksantanowej w pieczywie i ciastach bezglutenowych?

  • W ciastach 1/2 łyżeczki na 130 g mąki bezglutenowej.
  • W chlebie 1,5 łyżeczki na 130 g mąki bezglutenowej.
  • W pizzy 2 łyżeczki na 130 g mąki bezglutenowej.

Gdzie można kupić gumę ksantanową?

W stacjonarnych i internetowych sklepach z tzw. zdrową żywnością oraz w sklepach z chemią spożywczą i gospodarczą. Cena gumy ksantanowej wynosi od ok. 30 do ok. 80 zł za kilogram w zależności od producenta.

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Guma ksantanowa (bez amylazy) 250g Opinie o produkcie: Guma ksantanowa (bez amylazy) 250g

Guma ksantanowa (bez amylazy) 250g przepisy / Guma ksantanowa (bez amylazy) 250g zastosowanie

Wegański „majonez”

Wegański „majonez”

Składniki: 

- 1/2 szklanki napoju roślinnego niesłodzonego
- 4 łyżeczki soku z cytryny (lub limonki)
- 2/3 łyżeczki soli kala namak (sól czarna)
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
- 3-4 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki octu jabłkowego (lub winnego)
- 1,5 łyżeczka syropu klonowego (lub innego słodkiego)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy

Wykonanie:

W pojemniku bledera umieść mleko, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodć gumę ksantanową i zblendować aż masa się spieni i zgęstnieje.

Dodaj płatki drożdżowe, czosnek, kurkumę, ocet jabłkowy, syrop klonowy i połowę oleju. Blendować 2 minuty. Wlać resztę oleju i zblendować kolejne 2 minuty.

Dodać musztardę. Wymieszać.

Majonez można dodawać do kanapek, sałatek i jajek.


Najchętniej czytane

Guma ksantanowa – wykorzystaj ją w swojej kuchni

Szukając nowych i ciekawych składników kuchennych, do wzbogacenia swojej diety lub po prostu udoskonalenia sztuki gotowania, warto zwrócić uwagę na gumę ksantanową. Tym składnikiem można zastąpić mąkę lub skrobię. Świetnie nadaje się jako zagęszczacz nawet do przyrządzenia budyniu. Zastosowana w pieczywie bezglutenowym, zastępuje jego cechy i sprawia, że chleb czy bułki są sprężyste. Jak używać […]

czytaj więcej...