letnia wyprzedaż

Guma guar 1000g - X-MIX

PRODUCENTX-MIX
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

14,74 zł

RABAT - 15%

17,34 zł

-15

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Guma guar 1000g Wartości odżywcze

SKŁAD: Guma guar

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Guma guar 1000g Zastosowanie

Guma guar (E412) to dodatek do żywności, pochodzenia roślinnego o właściwościach emulgujących i zagęszczających. Jest pozyskiwana z bielma nasion Cyamopsis Tetragonoloba.

Guma guar może być stosowana jako zagęstnik do sosów, kefirów, majonezów, lodów, deserów. Guma guar polecana jest w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Nadaje wyrobom jednolita strukturę. Proponowane proporcje to 1g gumy guar (około 1 łyżeczki) rozpuścić w 100g zagęszczanego produktu.


Guma guar 1000g Opis

Wszystko co powinieneś wiedzieć o Gumie Guar

Guma guar pierwotnie była stosowana w przemyśle papierniczym i tekstylnym, gdzie jest doceniana do dziś. W produkcji papieru wiąże włókna celulozowe oraz służy do powlekania papieru. W produkcji tkanin jest używana jako środek zagęszczający pasty do kolorowych nadruków oraz rozpraszający pigment. W ceramice guma guar jest używana jako lepiszcze, zagęszczacz i środek utrwalający do naczyń emaliowanych. Jest także zagęszczaczem elektrolitów w akumulatorach, farbach drukarskich, klejach i pastach. Przemysł farmaceutyczny wykorzystuje gumę guar jako składnik zagęszczający w produkcji prasowanych tabletek, środek wypełniający niektórych leków czy środek umożliwiający stopniowe uwalnianie się substancji aktywnej z dawki leku.

Guma guar (Cyamopsis Tetragonoloba) staje się coraz bardziej popularna w przemyśle spożywczym. Stosuje się ją jako substancję żelującą, zagęszczającą, stabilizującą oraz emulgującą. Znajdziemy ją m.in. w sosach, kefirach, majonezach, deserach i lodach. Na etykietach produktów znajdziemy ją pod symbolem E412.

Innym popularnym zagęstnikiem jest guma ksantanowa. Pozyskuje się ją w procesie mikrobiologicznym, gdzie bakterie Xanthomonas campestris fermentują węglowodany, a produktem ich metabolizmu jest ksantan. Guma guar różni się tym od gumy ksantanowej, że, m.in. traci swoje właściwości w kwaśnym środowisku, zatem nie można jej używać razem z sokiem z cytryny, kwaśnymi owocami, kakao i czekoladą. W przepisach można stosować wymiennie gumę guar i gumę ksantanową, jednak tej pierwszej trzeba stosować nieco więcej. Co jeszcze warto wiedzieć o gumie guar?

Jak powstaje guma guar?

Guma guar pozyskiwana jest z bielma nasion, jednorocznej rośliny z rodziny bobowatych – Cyamopsis tetragondoloba, zwyczajowo nazywanej guar. Uprawia się ją głównie w Indiach (stamtąd pochodzi 85% światowych zbiorów) i Pakistanie (14%), oraz w USA, niektórych rejonach Azji i Australii. Lubi tereny suche i piaszczyste. Guma guar ma postać bezwonnego proszku o barwie białej do lekko żółtej i łagodnym smaku. Jej głównym składnikiem jest galaktomannan, który nie jest trawiony przez nasz organizm, dlatego nie zostawia w nim kalorii i jest wydalany wraz z kałem. Najczęściej stosuje się ją jako zagęstnik w przemyśle spożywczym. Jest rozpuszczalna w wodzie, ponadto służy do tworzenia bardzo lepkich roztworów, dzięki czemu wykorzystuje się ją do żelowania różnych substancji. W środowisku zasadowym jest trwała, natomiast w kwasowym ulega degradacji. Wpływ na właściwości gumy guar ma cukier oraz sól. Sól zwiększa, a cukier zmniejsza lepkość produktu z dodatkiem gumy guar.

Guma guar w przemyśle

Guma guar ma zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, m.in.:

  • spożywczym – jako zagęstnik;
  • papierniczym – w trakcie obróbki papieru wiąże włókna celulozowe;
  • tekstylnym – jako zagęstnik past do kolorowych nadruków i środek rozpraszający pigment;
  • farmaceutycznym – dodawana w celu wypełnienia niektórych leków, jako środek umożliwiający uwalnianie substancji aktywnej leku, znajduje się też w środkach zapobiegających zaparciom;
  • kosmetycznym – wykorzystywana do produkcji past do zębów, pianek, balsamów, szamponów, maseczek. Dzięki niej kosmetyki mogą przyjmować formę żeli. Zapobiega rozwarstwianiu się faz, natomiast na skórze pozostawia wrażenie gładkości;
  • procesach ceramicznych – jako zagęszczacz oraz środek utrwalający naczynia emaliowane.

Guma guar - polecana przez dietetyków

Jest polecana także przez dietetyków, ponieważ zmniejsza apetyt. Substancja ta w obecności wody pęcznieje, co sprawia wrażenie ogólnego wypełnienia. Ponadto organizm nie trawi gumy guar, co powoduje, że jest ona wydalana z organizmu wraz z kałem.

Oprócz tego guma guar reguluje rytm wypróżnień i przynosi ulgę w dolegliwościach takich jak:

  • zespół jelita drażliwego,
  • zapalenie jelita grubego,
  • choroba Leśniowskiego-Crohna.

Guma guar w kosmetyce

W kosmetyce stosuje się ją między innymi do produkcji past do zębów, pianek, balsamów, szamponów, maseczek. Dzięki niej kosmetyki mogą przyjmować formę żeli. Zapobiega rozwarstwianiu się faz, natomiast na skórze pozostawia wrażenie gładkości.

W jakich produktach spożywczych znajdziemy gumę guar

Stosowana jest jako substancja żelująca, zagęszczająca, stabilizująca oraz emulgująca. Na etykietach produktów znajdziemy ją pod symbolem E412. Do produktów z dodatkiem gumy guar należą przede wszystkim:

  • ciasta i pieczywo,
  • musztarda, majonez, keczup,
  • sosy,
  • dżemy i galaretki,
  • mrożonki,
  • serki do smarowania,
  • przetworzone mięso,
  • suszone warzywa oraz owoce,
  • lody, żelki,
  • słodkie napoje,
  • płatki śniadaniowe,
  • tłuszcze i oleje,
  • żywność dla niemowląt.

Guma guar - szkodliwość

Guma guar uznana jest za substancję bezpieczną dla organizmu, a normy jej spożycia nie zostały określone. W odpowiednich dawkach nie wywołuje skutków ubocznych, jednak w nadmiarze może powodować:

  • nudności,
  • biegunkę,
  • wzdęcia.

Spożywając produkty z dodatkiem gumy guar, należy pamiętać o piciu wody – w przeciwnym razie, zamiast zapobiegać zaparciom, uzyskamy efekt odwrotny. Warto wspomnieć, że spowalnia ona również wchłanianie cukru do krwi. Alergicy także powinni zachować ostrożność podczas jej spożywania, ze względu na ryzyko wywołania wysypki.

Guma guar to substancja o wielorakim zastosowaniu, wykorzystywana w wielu gałęziach przemysłu. Mimo symbolu E412, który często w przypadku produktów spożywczych budzi negatywne skojarzenia, guma guar spożywana z umiarem nie jest szkodliwa dla organizmu.

Przeciwwskazania

Jako naturalny dodatek do żywności ten polisacharyd nie powinien być szkodliwy dla zdrowia, o ile nie spożywamy jej w nadmiernych ilościach. Wykazano bowiem, że nadmiar może wywoływać wzdęcia i biegunkę. U osób wrażliwych, może wywołać silną reakcję alergiczną, jak np. ostra pokrzywka kontaktowa. Zostało to udowodnione w badaniach naukowych [8]. Osoby borykające się z alergiami, powinny więc zwrócić większą uwagę na produkty, które mogą zawierać guar.

Podsumowanie

Guma guar (E 412) dzięki swoim właściwościom stała się bardzo popularnym dodatkiem do żywności. Mimo iż, jest to naturalny dodatek, to jak pokazują badania, nie powinniśmy przesadzać z jego nadużywaniem w naszej diecie.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Guma guar 1000g Opinie o produkcie: Guma guar 1000g

Guma guar 1000g przepisy / Guma guar 1000g zastosowanie

Chleb bezglutenowy z gumą guar

Chleb bezglutenowy z gumą guar

Składniki

- 200g zakwasu (np. ryżowy, kukurydziany)
- 300g mąki bezglutenowej
- 50g mąki z brązowego ryżu
- 50g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1/4 łyżeczki gumy guar
- łyżka soli
- szczypta cukru
- łyżka oleju
- 400ml wody
- prażone pestki dyni i słonecznika

Wykonanie

Przygotuj foremkę na chleb o wymiarach 24x10cm. W misce wymieszać zakwas z połową wody (200ml), tak aby nie było grudek. W osobnej misce wymieszać mąki, siemię, gumę guar, sól, cukier i pestki. Dodawać suche składniki do zakwasu w małych ilościach, dokładnie wszystko mieszając. Dodawać też pozostałą (200ml) wodę porcjami. Jeśli ciasto jest za suche można dodać odrobinę więcej wody. Na końcu dodać olej i całość wymieszać. Nałożyć do foremki, posmarować z wierzchu olejem i posypać nasionami. Zostawić do wyrośnięcia (około 3-4 godz.). Piec 40 minut w 200°C. Można spryskać wierzch chleba wodą kilka razy w trakcie pieczenia. Wyciągnąć z piekarnika i z foremki. Postawić na boku do przestygnięcia.