Agar cena, zastosowanie, właściwości
Agar cena, zastosowanie, właściwości
Agar cena, zastosowanie, właściwości

Agar 100g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAHiszpania
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY20g

13,88 zł

RABAT - 4%

14,39 zł

-4

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Agar Opis

Agar jest wytwarzany z czerwonych alg, wydobywanych u wybrzeży Japonii. Ma postać wysuszonego proszku, który jest używany w kuchni, jako substancja żelująca. Zastępuje tradycyjną żelatynę pochodzenia zwierzęcego i stanowi jej naturalny zamiennik.

Agar nie jest nowym produktem, choć w Europie został odkryty i doceniony stosunkowo niedawno. Dla porównania – Japończycy znają agar już od XVII wieku. W ostatnim czasie stał się bardzo popularny, ponieważ jest zaliczany do zdrowej żywności, która stanowi zamiennik sztucznego, przetworzonego i niezdrowego pokarmu.

 


Agar KCAL

Agar praktycznie nie zawiera kalorii i ma kleistą konsystencję.
Agar-agar w odróżnieniu od tradycyjnej żelatyny posiada takie właściwości jak brak zapachu, koloru i smaku, wysoką zawartość błonnika, dużą wydajność, niską wartość kaloryczną, łatwość przechowywania.


Agar przepisy / Agar zastosowanie

LEKKI DESER KAWOWY

LEKKI DESER KAWOWY

Składniki na 4-6 porcji:

- 2 op serka homogenizowanego waniliowego (łącznie ok250g)
- 1 op śnieżki
- 200 ml mleka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1,5 łyżeczki agaru + szczypta soli
- 1/4 szklanki wody
- starta czekolada i plasterki banana do ozdoby

Agar wraz z szczyptą soli rozpuść w wodzie, następnie zagotuj mieszankę. Gotuj przez chwilę na małym ogniu aż zacznie nabierać żelowej konsystencji. Odstaw na chwilę do przestudzenia. Kiedy zacznie tężeć wymieszaj z serkiem i wyłóż na dno pucharków. Włóż na chwilę do lodówki. Kawę rozpuść w zimnym mleku. Następnie wsyp śnieżkę i ubij mikserem na sztywno. Porcję masy kawowej nałóż na zastygniętą warstwę serową. Wierzch wyrównujemy, posypujemy czekoladową posypką. Całość dekorujemy bananami.


Agar Zastosowanie

Agar jest stosowany, jako zamiennik żelatyny w kremach, galaretkach, musach, konfiturach i w innych produktach.

Agar-agar rozpuszcza się w temp. 85-95 stopni Celsjusza, tężeje natomiast już w 32-35 stopniach. Nie trzeba go więc wkładać do lodówki.

Najlepiej rozpuścić go w kieliszku wody, a potem dodać do np. gotującej potrawy.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Agar Opinie o produkcie: Agar 100g VIVIO

K
Krystyna
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
26/03/18
Agar
Review by Krystyna on 26 Mar 2018 review stating Agar
Doskonale zastępuje żelatynę


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również