info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

BIO Kakao w ziarnie 250g - VIBIO

%Surowe ziarno kakao - ziarno kakaowca 250g

BIO Kakao w ziarnie 250g - VIBIO

Cena regularna: 18,54 zł
15,99 zł
Najniższa cena z 30 dni: 15,99 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

BIO Kakao w ziarnie - skład

MARKA
VIBIO

SKŁAD:  Organiczne nieprażone ziarna kakaowe

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

BIO Kakao w ziarnie - Zastosowanie

Organiczne ziarno kakaowca to naturalny dodatek do naszej codziennej diety. Wspaniale sprawdza się do mleka kakaowego, czekoladowego czy orzechowego oraz koktajli smoothies. Ziarno kakaowca można jeść samodzielnie lub zastosować jako dodatek do słodkiego deseru. Ziarna kakaowca wykorzystywane są do produkcji masła kakaowego, kakao i czekolady. 

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić od światła.

 

BIO Kakao w ziarnie - KCAL

W 100g ziarna kakaowca znajdziemy ponad 480 kcal. Kalorie te w znacznej mierze pochodzą z tłuszczów (44%), w tym około 95% tłuszczów nasyconych. Ziarno kakaowca zawiera również węglowodany i białko oraz błonnik pokarmowy (około 13g w 100g produktu), co sprawia, że może stanowić świetne uzupełnienie diety wegan i wegetarian.

BIO Kakao w ziarnie - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć o Organicznym, nieprażonym ziarnie kakaowca

Pokruszone ziarna surowego kakao to „czekolada” w najczystszej postaci, czyli taka do której nie dodano cukru, mleka ani innych składników. Kruszone ziarno kakao to wysuszone, sfermentowane, oczyszczone z łupiny, uprażone i rozgniecione ziarno kakaowca właściwego Theobroma cacao. Do Europy trafiło dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Co jeszcze warto wiedzieć o tym produkcie z kategorii “superfood”?

 

Ziarno kakaowca - co to jest?

Ziarna kakaowca pochodzą z owocu drzewa kakaowego. Roślina ta pochodzi z Amazonii w Ameryce Południowej i szacuje się, że ma 5000 lat, obecnie uprawiana jest w klimacie tropikalnym w tzw pasie kakao i kawy w Ameryce, Afryce i Azji.

Dzięki Krzysztofowi Kolumbowi kakaowiec znany jest Europejczykom od wczesnego średniowiecza i od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością. Największe światowe uprawy kakaowca znajdują się obecnie na terenie Ameryki Południowej i Środkowej.

Drzewo kakaowca owocuje przez cały rok, podłużne owoce (kabosy) zawierają kilkadziesiąt ziaren (40 – 50 ziaren) pogrążonych w białym miąższu. Po zbiorze dojrzałe owoce są rozłupywane, a wydobyte ziarna kakaowca fermentują najczęściej w drewnianych skrzyniach przez okres 3 – 7 dni pod liśćmi bananowca.

Po okresie fermentacji ziarna kakaowca suszy się na słońcu przez kilka dni.

Ziarno kakaowca - obróbka

  • Fermentacja ziaren kakaowca

Ziarna kakaowca fermentują w drewnianych skrzyniach przez okres około 4 dni (3 -7 dni), w zależności od pogody. Każdy rolnik indywidualnie realizuje procesy po zbiorach.

  • Suszenie ziaren kakaowca

Ziarna kakaowca są wystawiane na działanie promieni słonecznych na stołach do suszenia. Ziarno jest suszone do momentu gdy osiągnie maksymalną wilgotność na poziomie 7%. Zwykle proces ten trwa 72 godziny.

Ziarna kakaowca - wartości odżywcze

Lista korzyści płynąca ze spożywania ziaren kakaowca jest bardzo długa. Największy plus to zawartość ogromnej ilości antyoksydantów. Substancje te chronią komórki organizmu przed wpływem wolnych rodników, które wywołują wiele groźnych dla życia chorób jak nowotwory czy choroby układu krążenia. Ziarna kakaowca posiadają dwa razy większą ilość przeciwutleniaczy niż czerwone wino i aż trzy razy więcej niż zielona herbata.

Poza niewątpliwymi walorami smakowymi, ziarno kakaowca jest bogatym źródłem licznych składników odżywczych. Zawiera tak duże ilości żelaza i magnezu, że spokojnie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu. Magnez chroni nas natomiast przed stresem oraz podnosi wydajność umysłu. Zawiera również znaczne ilości chromu.

Kakao podnosi również ogólny poziom serotoniny (hormonu szczęścia) w mózgu, dzięki czemu jest niezwykle skutecznym naturalnym środkiem w walce ze stresem. Jako jedyna roślina zawiera anandamid, który uwalniany jest przez organizm, a objawem tego jest poprawa naszego nastroju.

Wpływ spożywania organicznych ziaren kakaowca na zdrowie

  • Właściwości przeciwzapalne

Ziarna kakaowca mają silne właściwości przeciwzapalne. Badania pokazują, że polifenole w nich zawarte mogą zmniejszać aktywność białka NF-κB, które odgrywa kluczową rolę w procesach zapalnych.

  • Działanie antydepresyjne

Ziarna kakaowca są uważane za naturalny środek przeciwdepresyjny. Zawierają dopaminę, fenyloetyloaminę (PEA) i serotoninę, które są wykorzystywane do promowania dobrego zdrowia psychicznego i nastroju.

  • Wspieranie odporności

Surowe kakao ma korzystny wpływ na układ odpornościowy. Flawonoidy kakaowe pomagają zmniejszyć stan zapalny, co może pomóc poprawić ogólną odpowiedź immunologiczną. Składniki zawarte w ziarnach mogą chronić przed alergiami pokarmowym.

  • Korzystny wpływ na serce

Wiele badań wykazało, że polifenole kakaowe – w tym katechiny i antocyjany – mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca. W badaniach wykazano, że kakao zmniejsza wiele czynników ryzyka chorób serca, takich jak wysokie ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Spożycie kakao poprawia czynność naczyń krwionośnych, przepływ krwi i cholesterolu HDL (dobry), jednocześnie zmniejszając LDL (zły) cholesterol i stany zapalne.

  • Zastrzyk energii

Filiżanka kakao może dostarczyć tyle samo energii, co filiżanka kawy. Kakao zawiera jednak znacznie mniej używek i kofeiny, dlatego w kakao, nie działa tak samo pobudzająco jak kawa.

Ziarno kakaowca marki Vibio - kraj pochodzenia

Organiczne ziarna kakaowca marki Vibio pochodzą z Peru. Oferowana odmiana charakteryzuje się niezwykle bogatym aromatem oraz smakiem. Ziarna są doskonałym uzupełnieniem zdrowych śniadań i bogatym w wartości odżywcze dodatkiem do deserów i przekąsek.

Jak jeść ziarna kakaowca?

Należy pamiętać, że ziarna kakaowca to superfood ze względu na bogactwo składników mineralnych i witamin, które są bardzo łatwo przyswajalne dla organizmu. To produkt dla wszystkich miłośników czekolady, którzy chcą odżywiać się zdrowiej lub chcą zrobić własną czekoladę. Ziarna kakaowca mają gorzki smak więc na początku mogą nie przypaść do gustu. Można spożywać je w formie sproszkowanej dodając je do koktajli, owsianki czy jogurtu. Mogą stanowić przekąskę samą w sobie lub być dorzucone do granoli.

Ziarna kakaowca to główny składnik czekolady, która jest najpopularniejszym smakołykiem na świecie znanym chyba przez wszystkich.

Surowe ziarno kakaowca - dla kogo?

Kruszone ziarno kakaowe to doskonała alternatywa dla każdego miłośnika czekoladowych przekąsek. Mocno czekoladowe ziarna świetnie komponują się z filiżanką kawy czy herbaty. Można je zmieszać z orzechami i suszonymi owocami i potraktować jako dodatek do musli. Ziarna możesz również dodać do wypieków, jogurtu czy lodów. Zalecane dzienne spożycie to 3 g. Produkt odpowiedni jest dla wegan oraz naturalnie bezglutenowy.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów