Jakie informacje możemy znaleźć na etykietach produktów spożywczych?
Jakie informacje znajdują się na etykietach produktów spożywczych? I jak powinniśmy je interpretować? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.
Robiąc codzienne zakupy, często wkładamy produkty do koszyka bez większego zastanowienia. Jednakże, nie każdy produkt jest sobie równy. I nie każdy ser lub jogurt będzie charakteryzował się takim samym składem. Dlatego też, w trosce o swoje zdrowie oraz spożywanie jak najwyższej jakości produktów spożywczych, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na informacje zawarte w specjalnych etykietach.
Jakie informacje znajdziemy na etykietach spożywczych?
W celu zapewnienia sobie i swojej rodzinie dobrego zdrowia, powinniśmy wybierać te produkty, które cechują się niewielką zawartością tłuszczu, soli oraz cukrów. Na podstawowej etykiecie spożywczej znajdziemy takie informacje jak:
Składniki „E” – co powinniśmy o nich wiedzieć?
Wbrew powszechnie panującym przekonaniom, nie wszystkie składniki zawierające przedrostek „E” w swojej nazwie stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia. Potwierdzeniem niniejszej tezy może być guma guar (oznaczona symbolem E 412), której spożywanie może doprowadzić do obniżenia poziomu całkowitego cholesterolu wraz z jego frakcją LDL. Ponadto, warto zwrócić uwagę na fakt, iż symbolem E opatrzone są również inne, życiodajne składniki, takie jak tlen (E 948), czy azot (E 941).
Lista substancji dodatkowych, dopuszczonych do stosowania obejmuje dzisiaj aż 323 związki (z wyłączeniem aromatów). Niemniej jednak, żadna z substancji umieszczonych na niniejszej liście nie posiada dożywotniej gwarancji. Poszczególne związki poddawane są stałym badaniom i rzetelnym ocenom pod względem rakotwórczości i działania genotoksycznego. Tak też było w przypadku aspartamu, którego bezpieczeństwo stosowania poddane zostało wielokrotnej weryfikacji i której zwieńczeniem było opublikowanie obszernego raportu EFSA z 2013 roku, informującego o braku negatywnych konsekwencji zdrowotnych, wynikających ze stosowania niniejszej substancji.
I chociaż wbrew powszechnym przekonaniom, to nie składniki konserwujące stanowią dla nas główne niebezpieczeństwo czyhające w żywności, podczas dokonywania zakupów, warto zwrócić szczególną uwagę na skład produktów i kierować się zasadą, że im krótszy skład i większa zawartość składnika pożądanego (np. mięsa w mięsie), tym lepiej dla nas i naszego zdrowia.