Hummus – zdrowa pasta z ciecierzycy
Mimo, iż do przygotowania tej potrawy nie potrzeba wielu składników, to właściwości zdrowotne gotowej pasty są zaskakujące!
Hummus to pasta z ciecierzycy wywodząca się z kuchni bliskowschodniej, która w ciągu ostatnich lat zdobyła popularność na całym świecie.
Dlaczego warto jeść hummus?
- Hummus jest bogaty w błonnik pokarmowy, dzięki czemu wpływa na lepsze trawienie. Błonnik zapewnia bowiem uczucie sytości, reguluje rytm wypróżnień, a także wspomaga odchudzanie.
- Dzięki głównemu składnikowi – ciecierzycy, hummus jest doskonałym źródłem białka o dużej wartości odżywczej, niezbędnego składnika każdej diety. Jest to więc doskonała potrawa dla wegetarian i wegan.
- Regularne spożywanie roślin strączkowych, w tym ciecierzycy, wzmacnia barierę ochronną naszego organizmu i pozwala skutecznie bronić się przed nowotworami.
- W skład hummusu wchodzi tahini, czyli pasta z sezamu. Te niezwykłe nasiona są bogate w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym można zgubić zbędne kilogramy. Poza tym hummus to świetna przekąska dla osób będących na diecie, gdyż zawiera dużo błonnika i składników mineralnych.
- Tahini i ciecierzyca są bardzo dobrym źródłem żelaza, którego niedobór może doprowadzić do anemii. Połączenie sezamu i ciecierzycy w hummusie może pomóc w walce z anemią dostarczając cennych składników.
- Hummus jest świetnym zamiennikiem dla niezdrowych przekąsek. Zamiast paczki chipsów, warto przygotować miseczkę hummusu i zjeść go ze świeżymi warzywami. Pasty można także używać zamiast majonezu do kanapek, a nawet przygotować z niego dressing do sałatki.
Jak przygotować hummus w domu?
Przepis na hummus jest prosty. Podstawą pasty jest ugotowana ciecierzyca, czosnek, cytryna i pasta sezamowa tahini. Można też pokusić się o dodanie ulubionych ziół, kminu rzymskiego, suszonych pomidorów, smażonej cebuli, czy też wędzonej papryki.
Możliwości jest bardzo dużo!
Oto prosty przepis na hummus w wersji podstawowej
Składniki
5 łyżek pasty sezamowej (tahini)
250 g ugotowanej i wystudzonej ciecierzycy
2 łyżki oliwy
mały ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
szczypta soli (opcjonalnie)
kilka łyżek wody
Przygotowanie
Do pasty (tahini) dodać posiekany czosnek, sok z połówki cytryny oraz oliwę. Miksować na, gładką i kremową masę dodając powoli ciecierzycę oraz wodę (pozostałą po ugotowaniu ciecierzycy lub zimną wodę). W miarę upływy czasu miksowania, hummus będzie bardziej kremowy. Na koniec można doprawić do smaku solą oraz opcjonalnie – dodać inne, ulubione składniki, jak zioła, czy suszone pomidory.
Smacznego!