
Hummus z dynią i imbirem 200 g - VIVIO
Hummus z dynią i imbirem Wartości odżywcze
gotowana ciecierzyca 43%, dynia 14 %, pieczona marchewka 14%, woda, pasta sezamowa, sok z cytryny, świeży czosnek, sól morska, pieprz mielony, curry, pieprz, imbir
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Hummus z dynią i imbirem Zastosowanie
Hummus z dynią i imbirem świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek. Doskonale zastępuje również wysokokaloryczne i tłuste dipy do przekąsek lub sałatek. Może być wykorzystywany jako baza do sosów wytrwanych.
Przechowywać w temperaturze do 20OC. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin.
Hummus z dynią i imbirem Film
Hummus z dynią i imbirem KCAL
Hummus z dynią i imbirem jest produktem niskokalorycznym. 100 g smarowidła dostarcza niecałe 140 kcal. Taka porcja produktu dostarcza również prawie 5g białka oraz około 7g tłuszczów, z których zdecydowaną większość stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone.
Hummus z dynią i imbirem Opis
Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania hummusu z dynią i imbirem
Różnorodność w diecie to klucz do zdrowia i prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Kiedy brakuje nam już pomysłów na nowe smaki, warto sięgnąć po gotowe, pełnowartościowe produkty, takie jak hummus z dynią i imbirem. Ciecierzyca stanowiąca bazę smarowidła, stanowi świetne źródło roślinnego białka. Dynia wprowadza delikatny i wyrazisty smak, a imbir nadaje nutkę ostrego charakteru.
Czym jest i jak powstaje hummus z dynią i imbirem?
Hummus – przepis na smaczne i zdrowe śniadanie
Hummus z dynią i imbirem idealny dla wegetarian!
Hummus – kcal i wartości odżywcze
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące hummusu z dynią i imbirem:
Gdzie kupić hummus z dynią i imbirem?
Jak przechowywać hummus z dynią i imbirem?
Czy hummus z dynią i imbirem zawiera alergeny?
Hummus z dynią i imbirem – wartości odżywcze
Hummus z dynią i imbirem, przepisy
Hummus z dynią i imbirem – zastosowanie
Czym jest i jak powstaje hummus z dynią i imbirem?
Hummus to produkt kuchni Bliskiego Wschodu, który w ostatnich latach zdobył popularność również w krajach Europy. Z języka arabskiego termin „hummus” oznacza dosłownie „ciecierzyca”. Jest to bardzo niewyszukana nazwa zważywszy na fakt, że oryginalna receptura produktu opiera się właśnie na ugotowane, utartej ciecierzycy. W Azji często stosuje się również inne rośliny strączkowe, takie jak np. bob.
Hummus wykorzystywany jest głównie jako smarowidło do pieczywa lub dip na zimno do przekąsek. Obecnie coraz więcej osób eksperymentuje w kuchni, stosując pastę jako bazę do produkcji sosu do makaronów, sosów sałatkowych lub tortilli.
Hummus z dynią i imbirem to nowa wersja tradycyjnego azjatyckiego specjału. Klasyczna receptura opierająca się na gotowanej ciecierzycy została uzupełniona o pieczone warzywa – dynię i marchewkę. Dodatek świeżych przypraw, przede wszystkim nieco pikantnego imbiru, sprawia, że produkt zyskuje oryginalnego i niebanalnego smaku.
Hummus – przepis na smaczne i zdrowe śniadanie
Hummus z dynią i imbirem to doskonała alternatywa dla klasycznych smarowideł do kanapek i bułek. Jest niskokaloryczny i zawiera mnóstwo witamin. Dostarcza bardzo niewielkich ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Charakteryzuje się delikatnym smakiem z nutką ciekawych przypraw. Wszystko to sprawia, że produkt przypadnie do gustu wszystkim – zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To doskonały sposób na włączenie do diety większej ilości produktów pochodzenia roślinnego, pełnych zdrowia i smaku.
Hummus z dynią i imbirem idealny dla wegetarian!
Hummus z dynią i imbirem nadaje się dla wegan i wegetarian. Niebanalny smak i całe mnóstwo przypraw sprawia, że każdy niedowiarek szybko przekona się, że dieta bezmięsna może być niezwykle smaczna i pełna ciekawych doznań dla naszych kubków smakowych.
Hummus może stanowić źródło białka w diecie bezmięsnej. Jego receptura opiera się w znacznym stopniu na ciecierzycy, zaliczanej do roślin strączkowych. Wiadomo natomiast, że to właśnie ta grupa produktów cechuje się najbardziej pożądanym składem aminokwasowym wśród surowców pochodzenia roślinnego. Nie bez znaczenia pozostaje również obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych i dużych ilości witamin oraz soli mineralnych.
Hummus – kcal i wartości odżywcze
Hummus dyniowy z imbirem stanowi produkt pożądany na diecie odchudzającej ze względu na niską zawartość kalorii, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz tłuszczów prostych. Główny składnik produktu, ciecierzyca, charakteryzuje wysoką zawartością składników odżywczych. Według publikacji naukowych, może stanowić ona źródło niezbędnych aminokwasów egzogennych. Dane literaturowe wskazują również na obecność w niej witamin z grupy B, witaminy C, E oraz K. Ponadto, ważnym ze względów zdrowotnych składnikiem jest błonnik pokarmowy.
Błonnik pokarmowy to grupa polisacharydów, które nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Według danych, w ciecierzycy znajduje się nawet 22 g błonnika w 100 g produktu. Naukowcy wykazali, że wpływa on na stymulację perystaltyki jelit, spowalnia wchłanianie cukrów prostych oraz zwiększa uczucie sytości. Regularne spożywanie odpowiednich ilości błonnika może wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz zmniejszać ryzyko występowania raka jelita grubego.
Hummus dyniowy z imbirem bogaty jest w pikantne przyprawy, które już tysiące lat temu wykorzystywane były w medycynie tradycyjnej i niekonwencjonalnej. Według Ajurwedy, imbir pomaga w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Przyprawy mogą stanowić również źródło polifenoli, które zmniejszają stres oksydacyjny w naszym organizmie. Warto zatem wzbogacać codzienną dietę w jak największe ilości takich naturalnych dodatków smakowych.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące hummusu z dynią i imbirem
Pytanie 1: Gdzie kupić hummus z dynią i imbirem?
Tradycyjny hummus kupić można niemal w każdym supermarkecie. Hummus z dynią i imbirem jest natomiast produktem znacznie bardziej wyszukanym i oryginalnym. Najłatwiej znaleźć go w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Decydujących się na zaufanych wytwórców, zyskujemy pewność, że wybrany produkt cechuje się najwyższą jakością i brakiem zbędnych substancji konserwujących i sztucznych barwników.
Pytanie 2: Jak przechowywać hummus z dynią i imbirem?
Hummus z dynią i imbirem pakowany jest do wygodnych słoiczków. Jest to praktyczne i ekologiczne rozwiązanie. Produkt po otwarciu należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin.
Pytanie 3: Czy hummus z dynią i imbirem zawiera alergeny?
Ciecierzyca, tak jak inne rośliny strączkowe, należy do grupy silnych alergenów. Również niektóre przyprawy mogą wywoływać stanu uczulenia u wrażliwych osób. Przed spożyciem warto zatem dokładnie zapoznać się z wszystkimi informacjami umieszczonymi na opakowaniu.
Bibliografia
- A. K. Jukanti, P. M. Gaur, C. L. L. Gowda, R. N. Chibbar. Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): a review. British Journal of Nutrition (2012), 108, S11–S26.
- https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/ciecierzyca-warzywo-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-ciecierzycy,21452.html [dostęp: 18.11.2020r.].
- Zygmunt Zdrojewicz, Jacek Majewski, Justyna Pająk, Maciej Majewski. Hummus – trochę egzotyki na talerzu. Med Rodz 2017; 20(3): 233-236.
- JA Wood, MA Grusak - Chickpea breeding and management, 2007
- https://naturacoldpress.pl/2018/01/14/pozytywny-wplyw-przypraw-na-organizm-czlowieka/ [dostęp: 18.11.2020r.].
- https://nutripoint.pl/rola-przypraw-i-ich-wplyw-na-organizm-czlowieka/ [dostęp: 18.11.2020r.].
- Maciej Bienkiewicz, Ewa Bator, Monika Bronkowska. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol, 2015 - phie.pl.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Polska |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Tortilla z hummusem dyniowym
Składniki:
- placek do tortilli
- 30 g hummusu z dynią i imbirem
- 100 g brokułu
- 50 g papryki
- 50 g tofu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie: Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z dodatkiem ulubionych przypraw. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie. Placek na tortillę przygotować według zaleceń na opakowaniu (można również samemu usmażyć placki). Warzywa pokroić w kostkę. Tortillę posmarować hummusem, poukładać warzywa oraz tofu. Zwinąć placek i podsmażyć przez chwilę z obu stron na mocno rozgrzanej, suchej patelni.

Kolorowe kanapki z hummusem dyniowym
Składniki:
- dwie kromki chleba pełnoziarnistego
- łyżka hummusu dyniowego z imbirem
- ser żółty
- pomidor
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Kromki chleba posmarować hummusem, na każdej kromce położyć pół plastra żółtego sera. Dodać pokrojone świeże warzywa i posiekaną bazylię.
Zupa krem z dyni – przepis idealny na jesień!
Krem z dyni to jedna z popularniejszych zup przygotowywanych w sezonie jesiennym. Swoją największą popularność zupa dyniowa zyskała pod koniec XVIII w. – wówczas spożywano ją w zakonach, szkołach i szpitalach Francji. Dynia ze względu na możliwość uprawy na prawie wszystkich kontynentach obecna jest w niemal wszystkich kuchniach świata. Przepisy na krem z dyni zagościły […]
czytaj więcej...3 pomysły na pasty kanapkowe – znajdź coś dla siebie!
Pasty kanapkowe to idealny sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Kanapki dla wielu osób stanowią główne pożywienie do szkoły czy pracy, dlatego warto zastanowić się, co powinno znaleźć się w środku. Zamiast sięgać po „gotowe” wędliny, sosy czy inne produkty nafaszerowane konserwantami, można samodzielnie przygotować w łatwy sposób dodatek w formie pasty. Zdrowy i smaczny! Pasty […]
czytaj więcej...