info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Karob cena, chleb świętojański zastosowanie, opinie, właściwości
Karob cena, chleb świętojański zastosowanie, opinie, właściwości
Karob cena, chleb świętojański zastosowanie, opinie, właściwości
Karob cena, chleb świętojański zastosowanie, opinie, właściwości
Karob cena, chleb świętojański zastosowanie, opinie, właściwości
Karob cena, chleb świętojański zastosowanie, opinie, właściwości

Karob 250g - VIVIO

6,29 zł(13)
  duża dostępność

Wartości odżywcze

Składniki: sproszkowany Karob 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zastosowanie

- Owoce karobu, przerobione na mąkę, nadają wypiekom ciemnego koloru. W smaku i zapachu przypominają kakao i dlatego są używane, jako jego substytut. Zawierają mniej tłuszczu niż kakao i nie mają w składzie kofeiny.
- Nasiona karobu można zmielić i przygotowywać z nich napój.
- Z owoców karobu wyciskany jest sok, którego można używać, jako syropu do konserw owocowych i dodatku aromatyzującego do alkoholi.
- Proszek z karobu zastępuje gorzkie kakao i można go dodawać do wypieków, budyniów i napojów. Należy dodawać go jednak o połowę mniej niż kakao.


Film


Opis

Karob nazywany jest, też szarańczakiem strąkowym i ceratonią. Jest uważany za jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych na świecie.

Karob to gatunek zimozielonego drzewa, należącego do rodziny bobowatych. Występuje dziko w regionie śródziemnomorskim, a jego strąki są nazywane „chlebem świętojańskim”.

Drzewo karobu nazywane jest, też „chlebem św. Jana” i rośnie w krajach o ciepłym klimacie. Posiada bardzo cenne wartości odżywcze.

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAAlgieria
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

CZEKOLADOWE KULKI MOCY
PRZEPIS

CZEKOLADOWE KULKI MOCY

Składniki:
- 10 suszonych daktyli bez pestek, namoczonych wcześniej we wrzątku
- 1 szklankę płatków owsianych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki karobu
- pół szklanki wiórków kokosowych
- szczyptę soli
Wykonanie:
1. Daktyle, płatki, olej i karob blenduj razem aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Powstałą masę odstaw na 15 minut do lodówki.
2. W zwilżonych dłoniach formuj niewielkie pralinki, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych i włóż do lodówki do schłodzenia.

CZEKOLADOWY MUS
PRZEPIS

CZEKOLADOWY MUS

Składniki:

- 1 miękkie awokado
- 20 g orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao lub karobu
- 3 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli

Wykonanie:

Awokado obrać ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Orzechy zemleć. Wszystko razem zmiksować w blenderze na gładką masę. Przełożyć do szklanego pojemniczka i przechowywać w lodówce (kilka dni).

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]

czytaj więcej...