Weekend taniej dostawy

Herbata puerh chwila relaksu 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

9,99 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Herbata "Chwila Relaksu" Opis

Wszystko co musisz wiedzieć na temat właściwości i zastosowania herbaty „Chwila Relaksu”

Aromatyczny, rozgrzewający kubek z parującą herbatą to przepis na udany dzień lub idealna propozycja na zakończenie wymagającego wieczoru. Herbata „Chwila Relaksu” stanowi mieszankę ziołowych składników bazującą na liściach czerwonej herbaty. Dodatek melisy koi nerwy oraz pomaga odprężyć ciało i umysł, a domieszka skórki pomarańczy wprowadza nutkę orzeźwiającego aromatu. To prawdziwa rozkosz dla zmysłów oraz błoga chwila codziennego odpoczynku. Przekonaj się sam o niesamowitych walorach smakowych i zdrowotnych herbaty „Chwila Relaksu”.

Czerwona herbata, czy zawiera kofeinę?

Jak często pić czerwoną herbatę?

Herbata czerwona czy zielona, co wybrać?

Czy herbata jest bezpieczna dla kobiet w ciąży?

Czy czerwona herbata odchudza?

  • Herbata „Chwila Relaksu” – wartości odżywcze

  • Herbata „Chwila Relaksu” – zastosowanie

Krótko o rodzajach i powstawaniu herbat

Herbata to jeden z najczęściej spożywanych na świecie napojów. Tradycja tego naparu wywodzi się głównie z krajów azjatyckich – Chin i Japonii. Teraz jednak znana i ceniona jest nawet w najodleglejszych zakątkach świata. Z czym wiąże się taki fenomen herbaty? Oczywiście napar zdobył swoją popularność dzięki delikatnemu, przyjemnemu smakowi i rozgrzewającym właściwościom. Teraz jednak wiemy, że jego regularne spożywanie może również wiązać się z szeregiem korzystnych dla zdrowia efektów. Jest to uwarunkowane niezwykle bogatym składem liści herbat. Jednak zawartość związków bioaktywnych w dużej mierze zależy od zabiegów technologicznych zastosowanych przy wytwarzaniu gotowego produktu. Wpływają one również na ostateczny smak gotowego produktu. Obecnie produkuje się trzy podstawowe rodzaje herbat: zieloną, czerwoną i czarną.

Produkcja wszystkich herbat rozpoczyna się od starannej selekcji liści i pęczków pochodzących z drzew z rodziny Camellia. Następnie liście poddawane są suszeniu. Na tym kończy się cały proces wytwarzania herbaty zielonej. Częściowa fermentacja suszu prowadzi do powstania herbaty czerwonej, natomiast w wyniku całkowitej fermentacji otrzymujemy herbatę czarną.

Herbata czarna cieszy się największą popularnością w krajach Europy oraz Ameryki Północnej. Większość produktów ekspresowych zawiera rozdrobnione liście właśnie tego rodzaju suszu. Chiny i Japonia cenią sobie natomiast delikatny i wyrafinowany smak herbaty zielonej i czerwonej. Na szczęście ich popularność wzrasta także na naszych terenach, więc i my możemy cieszyć się tymi nowymi, urzekającymi aromatami.

Herbata czerwona Puerh i inne składniki „Chwili Relaksu”

Bazowym składnikiem herbaty „Chwila Relaksu” są liście czerwonej herbaty Puerh. Gatunek ten wywodzi się z chińskiej prowincji Junnan. Cechuje się ona wyrazistym smakiem z lekką nutą goryczy. Charakterystyczny aromat zawdzięcza ona naturalnym procesom podczas produkcji, określanych przez Chińczyków mianem „postarzania”.

Dla zrównoważenia mocnego smaku Puerh, w składzie „Chwili Relaksu” znaleźć można również skórkę pomarańczową. Nadaje ona naparowi orzeźwiającego aromatu oraz sprawia, że gotowy napój zachwyca nie tylko smakiem, ale również zapachem.

Herbata „Chwila Relaksu” to mieszanka starannie dobranych składników roślinnych, w której nie brakuje również składowych o rozluźniających właściwościach, takich jak kwiat lipy i liście melisy. Wszystko to pozwoliło stworzyć napar kojący zmysły i wprawiający w dobry nastrój. Kubek „Chwili Relaksu” to codzienna dawka energii i odprężenia.

Jak czerwona herbata wpływa na organizm? – o właściwościach herbaty „Chwila Relaksu”

Herbata jeszcze do niedawana uznawana była za używkę niewywierającą żadnego pozytywnego działania na organizm człowieka. Jednak wzrastająca popularność tego naparu sprawiła, że naukowcy zainteresowali się jego wpływem na zdrowie. Wiele badań naukowych potwierdziło ogromne zróżnicowanie związków aktywnych zawartych w liściach drzewa herbacianego. Publikacje wymieniają między innymi związki takie jak kwas galusowy, kwercytyna, katechiny, teobromina i wiele innych. Dokładna zawartość i proporcje poszczególnych składników zależą od pochodzenia surowca, procesów technologicznych i czasu parzenia. Nie ulega jednak wątpliwości, że herbata czerwona może stanowić źródło wielu związków bioaktywnych, wpływających na funkcjonowanie organizmu. Publikacje wskazują, że regularne picie herbaty może wpływać na:

  • redukcję stresu
  • spowolnienie procesów starzenia
  • wspomaganie pracy układu sercowo-naczyniowego
  • poprawę pamięci i koncentracji
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia próchnicy
  • wspomaganie trawienia

Właściwości antyoksydacyjne herbaty czerwonej

Badania naukowe wykazały, że herbata czerwona Puerh cechuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Do związków o największej aktywności biologicznej, zawartych w liściach herbaty czerwonej, należą m.in. teoflawiny. Powstają one z katechin zielonej herbaty w wyniku procesów fermentacji. Z niezwykle cenionego w zielonej herbacie galusanu powstaje natomiast bardzo aktywny biologicznie kwas galusowy. Publikacje wskazują, że związki o właściwościach antyoksydacyjnych mogą zapobiegać utlenianiu kwasów tłuszczowych w organizmie. Wpływają na obniżenie poziomu stresu oksydacyjnego, a tym samym zmniejszają szkodliwy wpływ reaktywnych form tlenu na zdrowe komórki w naszym organizmie. Takie bogactwo składników bioaktywnych sugeruje potencjalnie korzystny wpływ herbaty czerwonej na spowalnianie procesów starzenia, a nawet zapobieganie tworzenia zmian nowotworowych.

Herbata „Chwila Relaksu” na odprężenie

Herbata „Chwila Relaksu” to idealny sposób na chwilę odprężenia i uspokojenia. Nie chodzi tu jedynie o właściwości rozgrzewające parującego naparu. Liście herbaty czerwonej zawierają kwas GABA (gamma-aminomasłowy), który może wpływać kojąco na układ nerwowy i wspomagać proces wyciszenia. Ten sam związek znaleźć można w melisie. Połączenie tych dwóch surowców sprawiło, że „Chwila Relaksu” stała się odprężającą kompozycją stanowiącą idealny sposób na chwilę odpoczynku, pozbycie się stresu i dobry sen.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące herbaty „Chwila Relaksu”

Pytanie 1: Czerwona herbata, czy zawiera kofeinę?

Herbata czerwona, tak jak każda inna herbata, zawiera kofeinę. W zależności od rodzaju, sposobu parzenia i pochodzenia surowca, szacuje się, że filiżanka herbaty może dostarczać od 14 do 65 mg tego związku.

Pytanie 2: Jak często pić czerwoną herbatę?

Nie ma dokładnych zaleceń, co do ilości spożywanej herbaty. Trudno powiedzieć o górnej granicy picia tego naparu, jednak należy pamiętać, że jako źródło kofeiny, herbata również nie powinna być spożywana w nadmiarze. Dla uzyskania prozdrowotnego wpływu na organizm, wystarczy regularne picie 1-2 kubków dziennie.

Pytanie 3: Herbata czerwona czy zielona, co wybrać?

Herbata zielona uznawana jest powszechnie za najzdrowszy rodzaj herbaty. Niestety jednak badania naukowe nie są jednoznaczne w tym temacie. Nie zostało jasno stwierdzone, który z naparów cechuje się lepszymi właściwościami przeciwutleniającymi. Wiadomo natomiast, że oba rodzaje herbat mogą stanowić źródło tych cennych związków. Warto zatem zdecydować się na herbatę, której smak najbardziej nam odpowiada, lub najlepiej – pić obie!

Pytanie 4: Czy czerwona herbata odchudza?

Herbata czerwona, tak jak żaden inny produkt spożywczy, nie posiada właściwości bezpośrednio przyspieszających proces odchudzania. Taki efekt można osiągnąć jedynie poprzez zastosowanie deficytu energetycznego. Zawarta w herbacie kofeina może wpłynąć natomiast w małym stopniu na zmniejszenie odczucia głodu.

 

 

Bibliografia

  1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pu-erh [dostęp: 26.10. 2020r.].
  2. DARIUSZ KŁÓDKA, MACIEJ BOŃKOWSKI, ARKADIUSZ TELESIŃSKI: Zawartość wybranych metyloksantyn i związków fenolowych w naparach różnych rodzajów herbat rozdrobnionych (dust i fannings) w zależności od czasu parzenia. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. Nr 1 (56) Kraków 2008 Rok 15.
  3. Marcelina Miazga-Sławińska, Anna Grzegorczyk. Herbaty - rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowania. Kosmos. Tom 63 Nr 3 (2014): Opowieści z żelaza.
  4. MIROSŁAW FIK, AGNIESZKA ZAWIśLAK. PORÓWNANIE WŁACIWOCI PRZECIWUTLENIAJCYCH WYBRANYCH HERBAT. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 2004, 3 (40), 98 – 105.
  5. Elżbieta Rusinek-Prystupa. ZAWARTOŚĆ ZWIĄZKÓW BIOLOGICZNIE CZYNNYCH W NAPARACH RÓŻNYCH GATUNKÓW HERBAT W ZALEŻNOŚCI OD CZASU PARZENIA. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVI, 2013, 1, str. 48 – 52.
  6. https://www.aptekagemini.pl/poradnik/zdrowe-odzywianie/wlasciwosci-czerwonej-herbaty/ [dostęp: 26.10. 2020r.].
  7. https://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/melisa-wlasciwosci-dzialanie-i-zastosowanie-melisy,25355.html#na-leki-i-bezsennosc [dostęp: 26.10. 2020r.].


Herbata "Chwila Relaksu" Wartości odżywcze

Składniki: herbata czerwona Puerh, skórka pomarańczy, kwiat lipy, liść melisy, aromat


Herbata "Chwila Relaksu" Zastosowanie

1-2 łyżeczki herbaty liściastej zalać 250 ml gorącej wody w temperaturze 90-96 stopni. Parzyć przez 1-3 minuty. Fusy można użyć do ponownego zaparzenia herbaty około 2-3 razy.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Herbata "Chwila Relaksu" Opinie o produkcie: Herbata puerh chwila relaksu 50g


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również