info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Herbata miłosny uśmiech 50g - VIVIO

Herbata miłosny uśmiech 50g VIVIO, mieszanka czarnej i zielonej herbaty, właściwości

Herbata miłosny uśmiech 50g - VIVIO

9,99 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Herbata "Miłosny Uśmiech" - skład

MARKA
VIVIO

Składniki: herbata czarna liść, herbata zielona Sencha, malina owoc, serduszka cukrowe, płatki róży, płatki nagietka, aromat


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Herbata "Miłosny Uśmiech" - Zastosowanie

1-2 łyżeczki herbaty należy zalać wodą w temperaturze około 90 stopni. Parzyć wedle uznania, w celu uzyskania pożądanego smaku. Aby uzyskać pełną głębię aromatu i smaku, poleca się parzyć herbatę przez 5-10 minut.

Herbata "Miłosny Uśmiech" - Opis produktu

Wygodny fotel, ciepły koc i oczywiście kubek ulubionej gorącej herbaty to idealny przepis na udany jesienno-zimowy wieczór. Herbata czarna „Miłosny Uśmiech” to moc naturalnej przyjemności i wzmocnienia. Delikatny aromat niesie za sobą odprężenie i spokój, a starannie wyselekcjonowane liście herbaciane stanowią gwarancję głębi smaków nawet dla najbardziej wyrafinowanego podniebienia. Połączenie czarnej i zielonej herbaty pozwoliło stworzyć mieszankę pełną wyrazistego smaku i mnóstwa drogocennych dla naszego zdrowia składników bioaktywnych. „Miłosny Uśmiech” to nie tylko wspaniały aromat, ale również ogromna dawka korzystnych dla naszego organizmu związków, takich jak katechiny, teina oraz galusan.

Czy herbata z cytryną jest zdrowa?

Czy herbata zawiera kcal?

Czy herbata na przeziębienia to dobry pomysł?

Herbata liściasta czy w torebkach – którą lepiej wybrać?

Czy herbata zawiera kofeinę?

  • Herbata „Miłosny Uśmiech” – właściwości odżywcze

  • Herbata „Miłosny Uśmiech” – zastosowanie

Herbata „Miłosny Uśmiech” na zimowe wieczory

Herbata „Miłosny Uśmiech” to mieszanka wysokiej jakości naturalnych herbat z dodatkiem płatków róży i nagietka oraz urzekających aromatów. Stanowi idealne rozwiązanie na długie, ponure wieczory lub zimne poranki. Starannie dobrane składniki w ściśle dobranych proporcjach sprawiają, że każdy łyk herbaty staje się chwilą przyjemności i odprężenia dla ciała i umysłu.

Herbata „Miłosny Uśmiech” to aromatyczna kompozycja, która zachwyca nie tylko smakiem, ale również właściwościami prozdrowotnymi. Połączenie liści klasycznej czarnej herbaty z herbatą zieloną Sencha to również moc substancji bioaktywnych wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Okazuje się, że regularne picie herbaty niesie za sobą szereg korzyści prozdrowotnych, takich jak redukcja zmęczenia, poprawa koncentracji, spowolnienie procesów starzenia i wiele innych.

Herbata czarna, zielona, czerwona… - o co w tym wszystkim chodzi?

W sklepach znaleźć można całe mnóstwo różnego rodzaju herbat o odmiennych smakach i aromatach. W rzeczywistości wszystkie herbaty produkowane są z tego samego surowca, którymi są liście i pąki drzew z rodziny Camellia. Zerwane liście poddawane są procesom technologicznym pozwalającym wydobyć z nich pełnię smaku i aromatu. W zależności od stopnia fermentacji liści wyróżnia się:

  • herbatę zieloną – niepoddawaną procesowi fermentacji
  • herbatę czerwoną – poddawaną częściowej fermentacji
  • herbatę czarną – poddawaną całkowitej fermentacji

Herbata czarna cechuje się najbardziej wyrazistym i mocnym smakiem. To właśnie ona cieszy się największą popularnością w większości krajów świata, szczególnie Ameryki Północnej i Europy. W państwach azjatyckich, głównie Chinach i Japonii, niezwykle ceni się natomiast herbatę zieloną. Charakteryzuje się ona znacznie delikatniejszym i lekko gorzkim smakiem. To właśnie ta niefermentowana herbata uznawana jest za najbogatszą w korzystne dla zdrowia substancje bioaktywne. W mieszance „Miłosny Uśmiech” znaleźć można oba rodzaje herbat. W ten sposób stworzono napar pełen nie tylko smaku, ale i zdrowia.

Moc substancji bioaktywnych, czyli jak herbata wpływa na organizm

Jeszcze kilka lat temu herbata uważana była za używkę pozbawioną jakichkolwiek właściwości odżywczych. Dziś wiadomo już, że napar ten cechuje się korzystnym wpływem na zdrowie. Publikacje wskazują przede wszystkim na wysoką zawartości polifenoli, które mogą wykazywać właściwości przeciwutleniające, a co za tym idzie, zapobiegać stresowi antyoksydacyjnemu w naszym organizmie.

Ilość zawartych w herbacie polifenoli zależy w dużej mierze od pochodzenia surowca, sposobów produkcji oraz metody i czasu parzenia. Największe ilości składników bioaktywnych uzyskuje się przy parzeniu naparu przez co najmniej 10 minut. Według badań główną grupą związków zawartych w zielonej herbacie stanowią katechiny. Aż 50% z nich stanowi galusan epigalokatechiny (EGKG), który stanowi prawdopodobnie najaktywniejszy związek wśród zawartych w herbacie katechin. Oznacza to, że cechuje się on najsilniejszym działaniem antyoksydacyjnym. Badania naukowe wykazały, że ekstrakty z liści zielonej herbaty posiadają dużą zdolność do „zmiatania wolnych rodników”. Regularne picie herbaty może zatem wpłynąć na spowolnienie procesów starzenia w organizmie oraz zapobiegać powstawaniu nadmiaru reaktywnych form tlenu – cząsteczek w dużej mierze odpowiedzialnych za tworzenie zmian nowotworowych w organizmie.

Katechiny poddane procesowi fermentacji przekształcają się w taniny. To właśnie ta grupa związków obecna jest w herbacie czarnej. Publikacje wskazują, że również te związki cechują się właściwościami przeciwutleniającymi, przez co neutralizują aktywne formy tlenu i azotu powstające w naszym organizmie.

Liście herbaty są również źródłem kofeiny. Według badań ilość tego związku w filiżance naparu może wahać się od 14 do 65 mg i zależy nie tylko od rodzaju oraz pochodzenia surowca, ale także długości parzenia. Herbata sypka parzona co najmniej 5-10 minut zawierać będzie najwięcej kofeiny. Kofeina zawarta w naparze może wpływać na poprawę zdolności poznawczych, koncentrację i redukcję poziomu zmęczenia. Picie herbaty to również skuteczny sposób na poprawę nastroju czy też zwiększenie wydajności pracy.

Jak wskazują publikacje, regularne picie herbaty może wiązać się z:

  • działaniem przeciwutleniającym
  • ochroną śródbłonka i zapobieganiem miażdżycy
  • działaniem przeciwnowotworowym
  • działaniem przeciwzapalnym
  • spowalnianiem starzenia organizmu
  • poprawą koncentracji i czujności
  • zmniejszeniem ciśnienia krwi

Czarna czy zielona? Która herbata jest najzdrowsza?

Herbata zielona poddawana jest najmniejszej obróbce przemysłowej. Z tego względu zachowuje najwięcej naturalnych składników aktywnych, na czele z polifenolami. Codzienne picie zielonej herbaty zalecane jest jako jeden z elementów zdrowego stylu życia. Nie oznacza to jednak, że inne herbaty są produktami bezwartościowymi. Proces fermentacji nie niszczy zawartych w zielonej herbacie polifenoli, lecz przekształca je w innego rodzaju związki – taniny. Te również wykazują potencjał antyoksydacyjny. Wartości prozdrowotne gotowego naparu w dużej mierze zależą również od jakości samego surowca. Warto zatem zwrócić uwagę na wybieraną przez nas herbatę i zamiast kierować się kolorowymi opakowaniami i owocowymi aromatami, zdecydować się na produkt naturalny, wysokiej jakości.

Herbata „Miłosny Uśmiech” do parzenia – gwarancja pełniejszego aromatu

Herbata „Miłosny Uśmiech” to herbata liściasta. Parzenie sypanych liści pozwala wydobyć z nich pełnię aromatu i smaku. W ten sposób do naparu dostaje się znacznie więcej składników bioaktywnych. Również dzięki temu możemy sami modyfikować ostateczny smak naparu, poprzez dobranie preferowanego dla nas czasu parzenia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące herbaty „Miłosny Uśmiech”

Pytanie 1: Czy herbata zawiera kcal?

Sam napar z liści herbaty nie zawiera kalorii. Jeśli nie dodamy do napoju cukru ani miodu, nie musimy martwić się wartością energetyczną. Jednak wystarczy jedna łyżeczka słodzidła, by dostarczyć 20 kcal z samych cukrów prostych.

Pytanie 2: Czy herbata na przeziębienia to dobry pomysł?

Herbata zawiera polifenole o potencjalnym działaniu przeciwzapalnym. Jednak nie należy oczekiwać, że kubek herbaty podziała jak naturalne lekarstwo. Niemniej jednak już samo rozgrzewające i wzmacniające działanie naparu może wpłynąć na poprawę samopoczucia podczas choroby.

Pytanie 3: Herbata liściasta czy w torebkach – którą lepiej wybrać?

Herbata liściasta cechuje się bardziej wyrazistym smakiem i aromatem niż ta w torebkach. Prawdopodobnie pozwala również na uwolnienie większej ilości substancji bioaktywnych z liści. Często cechuje się jednak bardziej gorzkim posmakiem. Warto również pamiętać, że długo parzona herbata liściasta może zawierać znacznie większe ilości kofeiny niż torebkowa. Dla dzieci i kobiet w ciąży warto wybierać zatem herbaty ekspresowe.

Pytanie 4: Czy herbata zawiera kofeinę?

Tak, herbata zawiera kofeinę, która często nazywana jest w tym naparze teiną lub teobrominą. Niezależnie od nazewnictwa jest to dokładnie ten sam związek, o takim samym działaniu. Dokładana ilość kofeiny w herbacie zależy od pochodzenia surowca oraz sposobu parzenia.

 

 

Bibliografia

  1. https://www.sandiet.pl/zielona-herbata/ [dostęp: 25.10.2020r.].
  2. Regina Wierzejska. WPŁYW PICIA HERBATY NA ZDROWIE - AKTUALNY STAN WIEDZY. PRZEGL EPIDEMIOL 2014; 68: 595 – 599.
  3. Anna Masek, Ewa Chrzescijanska, Anna Kosmalska, Marian Zaborski. Antioxidant activity determination in Sencha and Gun Powder green tea extracts with the application of voltammetry and UV-VIS spectrophotometry. Comptes Rendus Chimie, volume 15, issue 5, 2012, pages 424-427.
  4. Zużewicz K. , Konarska M. Kofeina - sposób na poprawę sprawności działania i zapobieganie senności. Bezpieczeństwo Pracy : nauka i praktyka, 2008, nr 5, 10—14.
  5. Marcelina Miazga-Sławińska, Anna Grzegorczyk. Herbaty - rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowania. Kosmos. Tom 63 Nr 3 (2014): Opowieści z żelaza.
  6. Jarosław Całka, Arkadiusz Zasadowski, Judyta Juranek. NIEKTÓRE ASPEKTY LECZNICZEGO DZIAŁANIA ZIELONEJ HERBATY. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLI, 2008, 1, str. 5 – 14.
  7. https://pl.wikipedia.org/wiki/Herbata [dostęp: 25.10.2020r.].

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów