Guarana – poznaj jej najważniejsze właściwości i możliwości zastosowania
Jakie właściwości zdrowotne posiada guarana? I jakie zastosowanie może znaleźć w naszym codziennym życiu? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.
Ze względu na swoje właściwości pobudzające oraz wspomagające proces odchudzania, guarana cieszy się rosnącą popularnością, zwłaszcza wśród znawców i propagatorów zdrowego trybu życia. Niemniej jednak, stosowanie niniejszej rośliny może również oddziaływać na inne aspekty naszego zdrowia, a spożywanie jej w nadmiernych ilościach związane jest z występowaniem określonych skutków ubocznych.
Guarana – czym jest?
Guarana (Paullinia Cupana) to krzew pochodzący z regionu Ameryki Południowej oraz Ameryki Środkowej. To rodzaj zielonego pnącza, które może osiągać nawet dziesięć metrów wysokości. Owoce guarany (w których zawarte są najważniejsze wartości odżywcze) posiadają ciemnopomarańczową lub czerwoną barwę. Natomiast w ich środku znajduje się jedno małe, czarne nasionko. Właściwości zdrowotne guarany znane są ludzkości już od początków XVII wieku. Od tego czasu, niniejszą roślinę wykorzystuje się zarówno w celu przygotowywania napojów pobudzających, jak i środków leczniczych, które sporządzane są z nasion guarany. W tej części rośliny możemy znaleźć wartościowe substancje odżywcze oraz przeciwutleniacze, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
Guarana – właściwości zdrowotne
Nasiona guarany (dostępne najczęściej w zmielonej formie) odpowiedzialne są za dostarczanie do naszego organizmu substancji, takich jak: kofeina, teobromina, teofilina, czy saponiny. Okazuje się również, że zawartość kofeiny w niniejszej roślinie jest prawie dwa razy większa niż w ziarnach kawy.
Stosowanie zmielonej guarany może wpłynąć na szereg funkcji naszego organizmy, w tym między innymi:
- Na stymulację Ośrodkowego Układu Nerwowego (OUN) poprzez zmniejszenie odczuwania zmęczenia oraz zwiększenie naszych zdolności do koncentracji i poprawę pamięci;
- Na zwiększenie naszej odporności, dzięki wykazywaniu właściwości przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych (dzięki zawartości w swoim składzie cennych garbników);
- Na ochronę naszych zębów, między innymi poprzez zwalczanie płytki nazębnej oraz hamowanie drobnoustrojów znajdujących się w naszej jamie ustnej;
- Na przyspieszenie procesu odchudzania, dzięki prawdopodobnemu hamowaniu procesów adipogenezy (procesów różnicowania komórek za pośrednictwem którego pre-adipocyty zamieniają się w adipocyty);
- Na zwalczanie problemów z potencją, poprzez zwiększenie energii seksualnej za sprawą zawartej w guaranie kofeiny.
Guarana – zastosowanie
Ze względu na swoje liczne właściwości, guarana znajduje szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, jak i kuchni. Mielona guarana może bowiem być wykorzystywana do przygotowywania energetycznych koktajli, wyrobu piwa, a nawet do wypieku chleba. Natomiast, w przemyśle farmaceutycznym niniejsza roślina znajduje zastosowanie przy produkcji suplementów diety oraz kremów zwalczających cellulit u kobiet. W ostatnich latach często również zdarza się, iż guarana wykorzystywana jest do produkcji napojów pobudzających.
Uwaga! Proste przepisy na koktajle owocowe z dodatkiem mielonej guarany znajdziesz w naszym poprzednim wpisie.
Guarana – skutki uboczne
Spożywanie guarany w nadmiernych ilościach może przyczynić się do wywołania określonych skutków ubocznych, wśród których możemy wyróżnić;
- Problemy ze snem, a nawet bezsenność;
- Częste bóle głowy;
- Nadmierne pobudzenie psychoruchowe;
- Bóle brzucha, nudności, a nawet wymioty;
- Uczucie kołatania w klatce piersiowej, a nawet zaburzenia rytmu serca.
Ponadto, przed spożywaniem guarany powinny wzbraniać się osoby zmagające się z problemem chorób wrzodowych żołądka, nadciśnienia tętniczego, chorób serca, cukrzycy oraz osteoporozy.