Granola i dawka dobrej energii!
Granola to mix zawierający płatki zbożowe, orzechy, miód, suszone owoce, rodzynki, ale może być też urozmaicana o własne składniki np. ziarna, nasiona czy pestki. Granola zapiekana jest do uzyskania chrupkości. Bardzo dobrze komponuje się z kefirami, jogurtami i mlekiem. Z łatwością można użyć jej do przygotowania batoników, ciast i deserów.Granola była znana już w 1894 r. a przyrządzano ją wówczas w Jackson Sanatorium. Dziś podbija serca i żołądki wielu smakoszy na całym świecie.
Granola, dzięki dobrze dobranym składnikom dostarcza organizmowi węglowodanów złożonych, które przekładają się na energię i lepszą wydajność pracy mózgu człowieka.
Ziarna to bardzo dobre źródło:- białka
- wartościowych tłuszczów
- węglowodanów
- witamin z grupy B
- wapnia
- magnezu
- potasu
- sodu
- fosforu
- kwasu foliowego
- błonnik
Składniki
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka orzechów laskowych (włoskich)
- 0,5 szklanki migdałów
- 0,5 szklanki nasion siemienia lnianego
- 1 szklanka nasion dyni
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 1 szklanka rodzynek
- 3 łyżki oleju kokosowego ViVio
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Orzechy i migdały siekamy na mniejsze kawałki, ewentualnie delikatnie blendujemy. Dodajemy pozostałe suche składniki, oprócz cynamonu, i dokładnie mieszamy.
W kolejnym kroku rozpuszczamy na małym ogniu syrop klonowy i olej kokosowy, dodajemy cynamon i wlewamy całość do suchych składników. Dokładnie mieszamy suche składniki z mokrymi, następnie przekładamy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Granolę pieczemy ok 30 min. w temperaturze 180 stopni C. Kiedy granola wystygnie dodajemy do niej rodzynki.
Składniki potrzebne do przygotowania granoli z tego przepisu znajdziesz tutaj.
