Gotuj z dietetykiem – przepis na sernik na daktylowym spodzie – gotuje Sylwia Witek!
Ciasto jest pyszne, proste w wykonaniu i można w nim „przemycić” sporo wartości odżywczych, ponieważ do jego przygotowania użyto zdrowych składników m.in. nasion chia, daktyli i otrębów. Sprawdź przepis wypróbowany przez dietetyka firmy ViVio – Sylwię Witek.
PRZEPIS NA SERNIK NA DAKTYLOWYM SPODZIE
Składniki na spód:
- 90 g płatków owsianych górskich
- 100 g otrębów owsianych
- odrobina płatków migdałowych
- 100 g daktyli suszonych + woda do zalania
- 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
- 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
Wykonanie:
Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na 10 min. Namoczone owoce miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy.
Na tortownicę (im będzie mniejsza, tym wyższe będzie ciasto) kładziemy papier do pieczenia (tylko na dno). Następnie wykładamy ciasto, dociskając i wyrównując ręką. Chłodzimy w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu sernikowego
- 250 g ricotty (lub mascarpone)
- 5–6 łyżek ksylitolu
- 1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35–60 g
- 1 cukier wanilinowy/miąższ z laski wanilii
- 1 jajko
- 250 g malin na wierzch
Wykonanie:
Do misy miksera wsypujemy twaróg, ricottę (lub mascarpone), cukier, budyń i wanilię. Miksujemy na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko i znów miksujemy.
Na schłodzony spód wylewamy masę serową, na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni rozsypujemy 250 g malin. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto można schłodzić przez 1 godzinę.
