info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Gorczyca biała 100g, gorczyca właściwości, odchudzanie, cena
Gorczyca biała 100g, gorczyca właściwości, odchudzanie, cena
Gorczyca biała 100g, gorczyca właściwości, odchudzanie, cena
Gorczyca biała 100g, gorczyca właściwości, odchudzanie, cena
Gorczyca biała 100g, gorczyca właściwości, odchudzanie, cena
Gorczyca biała 100g, gorczyca właściwości, odchudzanie, cena
Gorczyca biała 100g, gorczyca właściwości, odchudzanie, cena
Gorczyca biała 100g, gorczyca właściwości, odchudzanie, cena

Gorczyca biała 100g - VIVIO

3,08 zł

Produkt niedostępny


Gorczyca biała - Wartości odżywcze

Składniki: gorczyca


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Gorczyca biała - Zastosowanie

Jak stosować gorczycę?

Z nasion gorczycy białej produkuje się łagodną musztardę francuską. Stanowi ona również dodatek do wielu marynat. Warto wykorzystać ją do grillowanych mięs i sosów. Nada im fantastycznego aromatu, a na dodatek zabezpieczy je przed zepsuciem. Gorczyca biała sprawdzi się także do wszelkiego rodzaju kiszonek oraz warzyw w zalewie np. do ogórków kiszonych, kapusty, grzybów marynowanych, papryki. Do czego jeszcze dodawać gorczycę? Będzie niezastąpiona do białej kiełbasy, wędliny, domowych majonezów i surówek. Nasiona można przed dodaniem do potrawy podprażyć na suchej patelni. Taki zabieg wzmocni ich aromat.


Gorczyca biała - Opis produktu

Gorczyca to przyprawa, która wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji musztardy oraz pieprzu ziołowego. Stanowi popularny dodatek do różnego rodzaju marynat i sosów. Dobrze komponuje się z tłustymi mięsami, wędlinami, potrawami z jajek oraz z serami. Najbardziej znane odmiany to gorczyca biała i czarna. Oprócz zastosowania w sztuce kulinarnej, zajmuje również ważne miejsce w medycynie. Nasiona gorczycy wykorzystywane są do wytwarzania specjalistycznych poduszek, które pomagają walczyć z bólami reumatycznymi. Poznaj właściwości gorczycy białej i przekonaj się w jaki sposób możesz wykorzystać ją w swojej kuchni.

Jak wygląda gorczyca biała?

Gorczyca to roślina jednoroczna z rodziny kapustowatych, osiągająca wysokość od 30 do 60 cm. Występuje głównie w Europie Południowej, Afryce Północnej i Azji Zachodniej. Uprawiana jest także w Polsce. Charakteryzuje się rozgałęzioną i owłosioną łodygą oraz żółtymi kwiatami zebranymi w grona. Kwitnie na przełomie czerwca i lipca. Niewielkie nasiona wykorzystywane są jako przyprawa. Mają kulisty kształt, jasnożółtą barwę i około 2 mm średnicy. Gorczyca nie ma dużych wymagań, jeśli chodzi o uprawę. Rośnie zarówno na glebach piaszczysto-glinianych, jak i wapiennych. Lubi jednak wilgotne podłoże. Jak siać gorczycę? Nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu w kwietniu lub wczesną wiosną do doniczki. Zbiory należy przeprowadzać, gdy owoce przybierają brunatny kolor. Zazwyczaj proces ten odbywa się maszynowo. Nasiona są oczyszczane, a następnie suszone. W przemyśle spożywczym i zielarskim wykorzystuje się oprócz nasion gorczycy także kwiaty tej rośliny. Gorczyca jest również bardzo pożyteczna dla pszczół, jest rośliną miododajną. Należy jednak uważać, ponieważ może być trująca dla zwierząt. Zawiera w swoim składzie olejek gorczycowy, który może powodować stany zapalne błon śluzowych.

Odmiany. Zastosowanie w kosmetyce.

Gorczycę można podzielić na trzy podstawowe gatunki: białą, czarną i sarepską. Te dwie ostatnie są blisko spokrewnione z rzepakiem. Można wyróżnić aż 14 odmian samej gorczycy białej. Różnią się one okresem dojrzewania, wysokością do jakiej dorastają oraz odpornością. Nasiona wykorzystuje się do produkcji musztardy, majonezów, sosów i wyrobów wędliniarskich. Olej z nich pozyskiwany znalazł zastosowanie w kosmetyce i przemyśle farmaceutycznym. Wykazuje działanie nawilżające i zmiękczające. Zmniejsza łuszczenie skóry, pomoże wzmocnić kondycję włosów osłabionych i wypadających. Olej z nasion gorczycy może być także wykorzystywany także jako biopaliwo.

Gorczyca biała a żółta - różnice.

Gorczyca biała nazywana jest także gorczycą żółtą. Są to więc nazwy tej samej rośliny stosowane zamiennie. Ten gatunek ma największe znaczenie w uprawie. Roślinę wysiewa się jako międzyplon lub poplon, co pozwala glebie odpocząć. Gorczyca biała przyciąga także owady, w tym pszczoły. Ma lekko piekący smak, delikatniejszy niż gorczyca czarna i sarepska. Jest środkiem konserwujących, dlatego też stanowi podstawowy składnik wszelkiego rodzaju marynat i kiszonek. Pozwala również pozbyć się nieprzyjemnych zapachów.

Gdzie kupić i jaka cena?

Gorczyca biała jest powszechnie dostępna. Możemy nabyć ją w każdym supermarkecie i sklepie ze zdrową żywnością. Wygodnym rozwiązaniem są zakupy przez internet. Dobrze wybrać sprawdzonego dostawcę oraz zwrócić uwagę na opakowanie, w którym przyprawa jest oferowana do sprzedaży. Szczelne opakowanie to gwarancja świeżości. Za 100 gram gorczycy białej zapłacimy mniej niż 2 zł.

Przeciwwskazania do spożycia

Gorczyca rzadko wywołuje reakcje alergiczne, ale jak każdy produkt spożywczy może uczulać. Zawsze należy obserwować reakcje organizmu. Do niepokojących objawów należy wysypka, obrzęk jamy ustnej i gardła, duszności, biegunka. Osoby cierpiące na choroby tarczycy oraz cukrzycę powinny zachować szczególną ostrożność. Przed spożyciem gorczycy zaleca się konsultację lekarską. Kobiety w ciąży również powinny stosować produkty, w których występuje gorczyca z umiarem.

Skład

Jedna łyżeczka gorczycy dostarcza naszemu organizmowi około 10 kalorii. Nasiona tej rośliny są źródłem białka, błonnika, węglowodanów i tłuszczy. Zawierają witaminę C, A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę oraz niacynę. Gorczyca jest również bogata w składniki mineralne. Dostarcza wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i cynku. Zawiera cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe.

Właściwości gorczycy białej

Gorczyca doceniana jest nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również z uwagi na właściwości prozdrowotne. Odkryli je już Sumerowie. Wykorzystywali nasiona do leczenia zatruć wywołanych grzybami, a także uśmierzali nimi bóle zębów i brzucha. W starożytnym Rzymie i Grecji gorczyca uchodziła za afrodyzjak. Pitagoras zalecał stosowanie gorczycy przy ukąszeniach węży i skorpionów. Natomiast Chińczycy używali gorczycy do usuwania przebarwień na skórze. Działanie lecznicze gorczycy doceniane jest również współcześnie. W medycynie alternatywnej stosuje się ją pomocniczo w leczeniu zapalenia zatok. Okłady z podgrzanych nasion gorczycy mogą przyczynić się do udrożnienia dróg oddechowych. Gorczyca stosowana zewnętrznie może także wspomóc walkę z bólami reumatycznymi. Z uwagi na zawartość potasu i fosforu wzmacniającego kości, wewnętrzne stosowanie gorczycy może przynieść korzystne działanie dla układu kostnego i nerwowego. Nasiona tej rośliny wykazują także pozytywny wpływ na żołądek. Zawierają śluz, który chroni błonę śluzową przed podrażnieniami. Wyciąg z nasion gorczycy białej jest stosowany w ziołolecznictwie do łagodzenia stanów zapalnych żołądka, jelit, przy nadkwasocie oraz w chorobie wrzodowej. Zaleca się jego stosowanie także podczas zaparć, przy braku łaknienia oraz w niestrawności.

 


gorczyca biała

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska / Ukraina / Rosja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

Czerwona musztarda
PRZEPIS

Czerwona musztarda

Składniki:

- pomidory – 2 kg
- cebula – 3 szt
- olej – 2 łyżki
- ocet 10% - 1 łyżka
- gorczyca biała – 1 łyżka
- ziele angielskie – 3 szt
- ziarno pieprzu – 3 szt
- sól, cukier       – szczypta
- musztarda sarepska – 5 dag

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju do zarumienienia.
Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do cebuli, gotować tak długo, aż się rozpadną, całość zmielić w blenderze na gładką masę.
Dodać do przecieru ocet, musztardę, gotować aż masa zgęstnieje.
Wszystkie przyprawy zmielić w młynku, dodać do gotującej się masy.
Nakładać gorącą musztardę do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem, zostawić w takiej pozycji do całkowitego ostygnięcia.

Miodowe ogórki
PRZEPIS

Miodowe ogórki

Składniki:

- ogórki – 2 kg
- woda – 2 szkl
- ocet 10% - 1 szkl
- cukier – 1 szkl
- miód wielokwiatowy – 2 łyżki
- gorczyca biała – 1 łyżka
- czosnek – 2 ząbki
- koper włoski (ziarno) – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę, ocet, cukier, miód – całość zagotować i ostudzić
Ogórki umyć, nie obierać ze skórki, pokroić na ćwiartki, posolić, odstawić na ok. 3 godziny
Przygotować słoiki, do każdego wrzucić kilka ziaren gorczycy, kopru włoskiego, kilka plasterków czosnku, nakładać ogórki, zalać przygotowaną wcześniej zalewą
Zakręcone słoiki z ogórkami krótko pasteryzować