Gałka muszkatołowa – poznaj jej niezwykłe właściwości!

Jakie właściwości zdrowotne może wykazywać? I dlaczego warto wykorzystać ją w naszej kuchni? Odpowiedzi na te pytania oraz innych, ciekawych informacji na temat gałki muszkatołowej szukaj w dalszej części tekstu.

Pochodząca z archipelagu Wysp Korzennych, gałka muszkatołowa charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również zawartością cennych witamin i minerałów. Dlatego też, już przed wiekami doceniane były jej niezwykłe właściwości zdrowotne. Niemniej jednak, niniejsza przyprawa była wykorzystywana nie tylko ze względu na swoją prozdrowotną moc. Okazuje się bowiem, że substancje zawarte w gałce muszkatołowej mogą wykazywać działanie halucynogenne, w związku z czym powinniśmy stosować ją w naszej kuchni z dozą ostrożności. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tej niezwykłej przyprawy?

Gałka muszkatołowa – najważniejsze wartości odżywcze

Okazuje się, że w zaledwie jednej łyżeczce (około 7 gram) gałki muszkatołowej możemy znaleźć: blisko 37 kalorii; 0,41 grama białka; 2,54 gramy tłuszczu i prawie 1,5 grama błonnika. Ponadto, niniejsza przyprawa skrywa w sobie:

Cenne witaminy, takie jak:

  • Witamina A;
  • Witaminy z grupy B (w tym: ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, tiamina oraz witamina B6);
  • Witamina C.

Niezbędne minerały, takie jak:

  • Wapń;
  • Magnez;
  • Fosfor;
  • Potas;
  • Sód;
  • Żelazo;
  • Cynk.

Wartościowe kwasy tłuszczowe, w tym:

  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe; oraz
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Gałka muszkatołowa – poznaj jej właściwości zdrowotne

Gałka muszkatołowa znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości pozytywnie wpływających na funkcjonowanie układu pokarmowego. Niniejsza przyprawa odpowiedzialna jest za wzmożenie wydzielania soku żołądkowego, a tym samym wspomożenie procesów trawiennych. Ponadto, okazuje się, że gałka muszkatołowa może zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby wrzodowej żołądka w przyszłości.

Dodatkowo, spożywanie gałki muszkatołowej w odpowiednich ilościach, może przyczynić się do zmniejszania agregacji płytek krwi, co bezpośrednio wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zakrzepów. Niniejsza przyprawa stymuluje przepływ krwi w naczyniach, przez co uznawana jest przez wielu mężczyzn za skuteczny środek na potencję.

Warto jednak pamiętać, iż gałka muszkatołowa może odpowiedzialna być za wywołanie alergii. Dlatego też, należy zachować szczególną ostrożność przed jej pierwszym spożyciem.

Gałka muszkatołowa a właściwości halucynogenne

Spożywana w bardzo dużych ilościach (około 60-315mg), gałka muszkatołowa może wykazywać działanie halucynogenne. Wszystko to za sprawią zawartej w niej mirystycyny. Niniejszy składnik odpowiedzialny jest za wywoływanie objawów niepożądanych, które pojawiają się dopiero 3 do 6 godzin po jego spożyciu. Niecodzienne działanie mirystycyny obejmuje:

  • Wywołanie niepokoju;
  • Zaburzenia orientacji zarówno w przestrzeni, jak i w czasie;
  • Wywołanie omamów wzrokowych.

Warto również pamiętać, że spożycie niniejszej substancji w dużej ilości może odpowiedzialne być za wywołanie choroby nowotworowej wątroby. Niemniej jednak, gałka muszkatołowa wykorzystywana w niewielkich ilościach, w celach kulinarnych, wywiera jedynie pozytywny wpływ zarówno na smak potraw, jak i organizm człowieka.

Gałka muszkatołowa – zastosowanie w kuchni

Gałka muszkatołowa znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem możemy wykorzystywać ją do przyrządzania dań mięsnych, owoców morza oraz ryb. Niemniej jednak, za sprawą swojego korzennego smaku, niniejsza przyprawa doskonale sprawdzi się w roli dodatku do świątecznych pierników, jak i grzanego wina. Gałkę muszkatołową warto również dodawać do pełnych warzyw sosów i potraw wegetariańskich.