



Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Gałka muszkatołowa Zastosowanie
Jak jeść i do czego stosować?
Nasiona muszkatołowca najlepiej stosować w całej postaci i ścierać na tarce o drobnych oczkach tuż przed spożyciem. To pozwoli wydobyć pełnię aromatu i smaku z tej przyprawy. Gałka muszkatołowa może być stosowana do zup (m.in. do rosołu), sosów (stanowi składnik popularnego sosu beszamelowego) oraz makaronu. Świetnie komponuje się z warzywami. Można ją dodać do szpinaku, kalafiora, roślin strączkowych. Wydobywa smak dań mięsnych. Będzie więc idealnym dodatkiem do gulaszu, pieczeni i mielonych kotletów. Korzenny smak gałki sprawia, że można ją stosować nie tylko do dań wytrawnych, ale również słodkich. Aromatyzuje się nią kompoty, stanowi składnik popularnych mieszanek przyprawowych do wypieku pierników. Doskonale smakuje z mlekiem, więc można dodać szczyptę tej przyprawy do budyniu i innych deserów z mlekiem. Dodana do herbaty rozgrzeje w chłodne jesienno-zimowe wieczory.
Gałka muszkatołowa KCAL
Gałka muszkatołowa na odchudzanie? Ile ma kalorii?
Z uwagi na niewielkie ilości gałki, które dodajemy do pożywienia, kaloryczność tej przyprawy sprawia, że z powodzeniem może być ona stosowana przez osoby na diecie redukcyjnej. W 100 gramach mielonej przyprawy odnajdziemy około 535 kalorii.
Gałka muszkatołowa Opis
Cenna przyprawa, którą wraz z pieprzem i goździkami przywiózł Krzysztof Kolumb ze swoje wyprawy do Ameryki. Znana ze względu na niepowtarzalny, korzenny smak i aromat. Niezwykle uniwersalna, doskonale komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi potrawami. Stanowi główny składnik sosu beszamelowego i mieszanki przyprawowej do wypieku pierników. Gałka muszkatołowa, bo o niej mowa, oprócz walorów smakowych posiada również liczne właściwości zdrowotne. Powinna być jednak spożywana z umiarem, przedawkowana może być szkodliwa. Sprawdź jak bezpiecznie stosować tę przyprawę i do czego wykorzystać ją w kuchni.
Co to jest gałka muszkatołowa
Gdzie kupić i jaka cena?
Czym zastąpić? Zamienniki gałki muszkatołowej
Szkodliwość. Przeciwwskazania do spożycia
Co zawiera? Wartości odżywcze
Właściwości lecznicze gałki muszkatołowej
Gałka muszkatołowa na odchudzanie? Ile ma kolarii?
Jak jeść i do czego stosować?
Co to jest gałka muszkatołowa?
Gałka muszkatołowa to nasiono drzewa zwanego muszkatołowcem korzennym. Gdzie rośnie? Pochodzi ono z Wysp Banda (tzw. Wyspy Korzenne), należących do Archipelagu Malajskiego. Uprawia się je również na terytorium Malezji, Karaibów i na Sri Lance. Początkowo znali ją mieszkańcy Indii. Uchodziła za bardzo drogą i trudnodostępną przyprawę. Muszkatołowiec to wiecznie zielone drzewo, które dorasta do 10 metrów wysokości, posiada gładką, oliwkową korę. Owoce o gruszkowatym kształcie zawierają brązowe nasiono, które wykorzystywane jest jako przyprawa. Jak wygląda gałka muszkatołowa? Wysuszona pestka owocu muszkatołowca przypomina nieco orzecha włoskiego. Ma bardzo charakterystyczny, korzenny zapach i słodki smak.
Gdzie kupić i jaka cena?
Początkowo była to jednak z najdroższych i trudno dostępnych przypraw. Dopiero gdy sadzonki drzew w koloniach brytyjskich zaczęły wydawać na świat owoce, cena gałki spadła i stała się ona powszechnie dostępna. Dzisiaj możemy ją nabyć w każdym sklepie stacjonarnym i internetowym oferującym zdrową żywność. Dostępna jest w formie mielonej i w postaci całych nasion. Gałka muszkatołowa mielona jest wygodniejsza do stosowania, ale aromat i smak tej przyprawy szybko się ulatnia. Dlatego też całe nasiona dłużej zachowają świeżość. Trzy sztuki gałki to wydatek rzędu kilku złotych.
Czym zastąpić? Zamienniki gałki muszkatołowej
Podobny smak do gałki muszkatołowej uzyskamy dzięki mieszance kilku przypraw: cynamonu, imbiru, liścia laurowego i ziela angielskiego. Ciężko jednak zachować proporcje, które oddadzą niepowtarzalny korzenny aromat gałki.
Szkodliwość. Przeciwwskazania do spożycia
Gałka muszkatołowa spożyta w dużych ilościach może być niebezpieczna dla zdrowia. Jednak jej gorzkawy smak skutecznie chroni przed przedawkowaniem. Przyprawa ta zawiera mirycystynę – składnik, który spożyty w ilości od 5 do 15 gramów wykazuje działanie psychoaktywne. Większe ilości mogą wywołać omamy, palpitacje, odwodnienie. Mogą także zaostrzać stany lękowe, dlatego nie zaleca się przyjmowania gałki muszkatołowej m.in. przez osoby chore na depresję i inne zaburzenia psychiczne. Przeciwwskazaniem do spożywania tej przyprawy jest także ciąża i karmienie piersią.
Co zawiera? Wartości odżywcze
Gałka muszkatołowa to źródło wielu cennych witamin i składników odżywczych. Dostarcza naszemu organizmowi białka, tłuszczy, węglowodanów oraz błonnika. To źródło licznych witamin m.in. tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, A, C oraz kwasu foliowego. W tej przyprawie odnajdziemy również żelazo, wapń, magnez, fosfor, cynk, potas i sód.
Właściwości lecznicze gałki muszkatołowej
Przyprawa ta korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wspomaga produkcję soków żołądkowych, poprawia dzięki temu trawienie, działa wiatropędnie. Gałka muszkatołowa zawiera eugenol – substancję, która może hamować procesy zapalne w obrębie błony śluzowej żołądka, pomaga także w profilaktyce próchnicy z uwagi na działanie przeciwbakteryjne. Natomiast inny składnik – mirycystyna – może wpływać na zmniejszenie apatytu, co sprawia, że jest to przyprawa chętnie stosowana przez osoby odchudzające się. Substancja ta ma jednak właściwości halucynogenne i nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki do spożycia (powyżej 6 gram mielonej gałki). Składniki zawarte w nasionach muszkatołowca mogą wpływać na rozszerzanie naczyń krwionośnych, a tym samym obniżenie ciśnienia krwi. Przyprawę tą stosuje się także zewnętrznie jako wsparcie w leczeniu zmian trądzikowych.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Indonezja / Grenada |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Kasza jaglana z musem
Składniki:
- Kasza jaglana
- mleko – pól na pól zmieszane z wodą
- imbir
- sól himalajska
- pestki moreli gorzkie
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- imbir
- mus malinowy
- rodzynki
- żurawina
- masło
Wykonanie:
Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].

Łososiowe szaszłyki z grilla
Składniki:
- 500 g łososia
- 10 sztuk średnich szparagów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 cytryny
- przyprawy np. sól, chilli, gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
Łososia czyścimy ze skórki i kroimy na małe kawałki, które później będą nabijane na patyczki do szaszłyków.
Szparagi (po odłamaniu twardych końcówek) gotujemy ok. 10 min na parze (lub w osolonej wodzie). Kroimy na równe części.
Cebulę obieramy i kroimy na dość duże kawałki, aby można było je nadziać na wykałaczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy w łososia i szparagi. Następnie doprawiamy rybę do smaku przyprawami.
Nabijamy na przemian łososia, cebulę i szparagi na patyczki. Pieczemy z każdej strony po 10 min. Przed podaniem kropimy sokiem z cytryny.

Sałatka z kurczakiem i daktylami
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sałata lodowa, porwana na kawałki
- 150 g rukoli
- 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 8 listków mięty posiekanych i kilka do dekoracji
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mieszanki ziaren: sezamu, pestek słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego
- 100 g suszonych daktyli, pokrojonych w paski
- Sól i pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Piersi kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą i pieprzem do smaku, a także czosnkiem i gałką muszkatołową. Skropić oliwą, a mięso starannie obtoczyć w tak przygotowanej marynacie. Piec ok. 10 minut, po czym przewrócić mięso na drugą stronę i też piec.
Sałatę wymieszać z rukolą i dymką. Nałożyć na 4 duże talerze.
Jogurt wymieszać z miętą i odstawić.
Piersi przewrócić na drugą stronę, posypać ziarnami, przycisnąć je mocno do mięsa za pomocą np. łyżki. Piec ok. 20 sekund, żeby ziarna uprażyły się. Dodać daktyle i wymieszać z sosem.
Mięso pokroić w plastry, ułożyć na sałatce razem z daktylami i ziarnami. Skropić sosem jogurtowym i podawać przybrane świeżymi listkami mięty.

Zielona zupa z dodatkiem gałki muszkatołowej
Składniki:
- 1 brokuł;
- Około 50-60g świeżych liści szpinaku;
- 1 ząbek czosnku;
- Około 750 ml bulionu warzywnego;
- 3 łyżki opłukanej kaszy jaglanej;
- 1 łyżka masła klarowanego;
- Szczypta gałki muszkatołowej;
- Szczypta chili;
- Szczypta soli;
- Garść prażonych nasion słonecznika.
Sposób przygotowania:
Opłukaną kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie odsącz z nadmiaru wody;
Brokuły dokładnie umyj, podziel na różyczki, a następnie ugotuj w bulionie warzywnym;
Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeże liście szpinaku, całość dodaj do brokułów;
Do składników w garnku dodaj przyprawy oraz kaszę jaglaną. Całość gotuj jeszcze przez około 5 minut;
Gotową zupę zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera i podawaj z dodatkiem uprażonych pestek słonecznika.
Jeśli masz na to ochotę, do zupy możesz dodać również łyżkę jogurtu typu greckiego.

Pasztet z majerankiem
Składniki:
- mięso wołowe – 0,5 kg
- wątróbka drobiowa – 0,5 kg
- kurczak cały
- golonka wieprzowa – 1 szt
- jajka – 8 szt
- marchew – 3 średniej wielkości
- korzeń pietruszki – 1 szt
- seler – 1 mały
- grzyby suszone – 3-4 sztuki
- ziele angielskie – 3 ziarna
- majeranek otarty - 1-2 łyżeczki
- liście laurowe – 3 szt
- 3 kajzerki namoczone w mleku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić na kawałki, dodać warzywa, namoczone uprzednio grzyby oraz przyprawy, zagotować. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę.
Odcedzić całość, odlać szklankę wywaru, pozostawić do ostygnięcia
Wszystko przemielić w maszynce na gładką masę
Dodać namoczone w mleku kajzerki oraz jajka, dolać wywar
Całość przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy
Piec ok 40 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza
Dieta śródziemnomorska – najważniejsze zasady i wpływ na zdrowie
W latach 60-tych ubiegłego wieku uwagę naukowców z całego świata zwrócił fakt, iż mieszkańcy regionu morza śródziemnego znacznie rzadziej zmagają się z takimi zaburzeniami stanu zdrowia, jak cukrzyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, a nawet choroby nowotworowe. Dlatego też, rozpoczęto intensywne poszukiwanie czynnika, który sprzyjał dobremu zdrowiu niniejszej ludności. Okazuje się, że za długowieczność mieszkańców […]
czytaj więcej...Gałka muszkatołowa – poznaj jej niezwykłe właściwości!
Jakie właściwości zdrowotne może wykazywać? I dlaczego warto wykorzystać ją w naszej kuchni? Odpowiedzi na te pytania oraz innych, ciekawych informacji na temat gałki muszkatołowej szukaj w dalszej części tekstu. Pochodząca z archipelagu Wysp Korzennych, gałka muszkatołowa charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również zawartością cennych witamin i minerałów. Dlatego też, już przed wiekami […]
czytaj więcej...Przygotuj pyszną zapiekankę warzywną z dodatkiem gałki muszkatołowej!
Jak przygotować smaczną zapiekankę wykorzystując przy tym warzywa sezonowe? I czy warto dodać do niej szczyptę gałki muszkatołowej? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu. Wakacje to idealny moment na rozpoczęcie zdrowych zmian w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania. Wszystko to za sprawą łatwej dostępności świeżych warzyw i owoców, które możemy […]
czytaj więcej...